Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Na kolika sektorech je uložen zavaděč systému

Dobrý den, když chci důkladně přemazat HDD, tak k tomu používám KillDisk. Na netu jsem našel, že k odstranění zbytků původního systému z disku stačí promazat první 4% disku. Jenže u 2GB disku i to trvá cca 14minut. Nestačilo by promazat jenom 1% začtku disku. Nebo na kolika prních sektorech je uložen zavaděč. KillDisk umožňuje jejich zobrazení, tak bych se kouknul jestli už jsou čisté nebo jestli musím ještě mazat víc. Děkuni.

Předmět Autor Datum
Na odstranenenie systemu staci rychly format. Trva len chvilku. Pokial ti ide o bezpecne premazanie…
fleg 02.10.2014 08:48
fleg
Jdemi jen o ty zbytky zavaděče a případných virů. Jestli se 100% vymažou při rychlém formátu, tak bu…
Krkon 02.10.2014 08:57
Krkon
Aby som ta nepomylil...rychly format nic nemaze iba oznaci sektor ako prazdny a vhodny a na prepisan…
fleg 02.10.2014 09:12
fleg
Moje troška do mlýna: Fleg má samozřejmě pravdu - pro většinu případů. Jsou ale případy, kdy se do z…
Pytlík 02.10.2014 09:57
Pytlík
Děkuji za reakci. Rady beru na vědomí. :)
Krkon 02.10.2014 15:43
Krkon
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc97678 6.aspx MBR sa učí niekoľko semestrov, aj tak zni…
nuda 02.10.2014 08:57
nuda
Zavisi od toho co chces zmazat. Ked zmazes prvy sektor alebo prvych 10sektorov (co trva zlomok sekun…
MM.. 02.10.2014 16:16
MM..
THX. poslední
Krkon 02.10.2014 17:40
Krkon

Na odstranenenie systemu staci rychly format. Trva len chvilku.
Pokial ti ide o bezpecne premazanie tak podla noriem NSA je treba napriklad niekolkonasobne prepisanie kazdej alokacnej jednotky na disku. A to bude trvat v zavislosti od kapacitu disku urcite par hodin (mozno az dni).
Bavime sa vsak o mazani na urovni tajnych sluzieb, predpokladam, ze nie si tajny agent, takze pouzi normalne format a nic tym nepokazis.

Aby som ta nepomylil...rychly format nic nemaze iba oznaci sektor ako prazdny a vhodny a na prepisanie. Pripadny virus tam samozrejme este stale je, ale viditelny na prvy pohlad nie je. A nie je aktivny samozrejme, takze obavy z neho mat nemusis.
Pokial chces naozaj zmazat dat musis pouzit klasicke formatovanie, kde sa obsah sektorov prepisuje 0 a naozaj dochadza k fyzickemu premazaniu kazdeho sektora.

Moje troška do mlýna: Fleg má samozřejmě pravdu - pro většinu případů. Jsou ale případy, kdy se do začátku disku zapíše nějaká blbost (na kterou formáty, ani vytváření oddílů běžně nelezou) a je skutečně potřeba přepsat začátek disku nulami (věřte mi, párkrát se stalo, že jsem tímhle disk zprovoznil). Já na to používám funkci WipeDisk z Partion Wizardu, ale samozřejmě, existuje spousta dalších utilit. Je potřeba přepsat skutečně jenom začátek disku, v podstatě by mělo stačit to spustit a hned vypnout, ale já, pro klid svědomí, raději chvíli počkám, až vidím, že se ukazatel začne hýbat (a neřeším, kolik % to mám nechat běžet).

Zavisi od toho co chces zmazat. Ked zmazes prvy sektor alebo prvych 10sektorov (co trva zlomok sekundy) tak uz instalator noveho OS nebude vidiet ziadne oddiely ani nic, takze to uplne staci. Nemusis cakat na 4%, ptz to je nezmysel.

Ked chces zmazat citlive data tak aby ich ani svaty nemohol vycitat, tak je dobre vykilldiskovat cely disk

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru