Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno PC sestava na platformě Kaveri

Dobrý den,
potřeboval bych trošku poradit ohledně sládání pc. Skládám si pc postavený na platformě Kaveri(konkrétně A8-7600). Jelikož jsem si před časem složil herní pc a nasledovně zjistil, že mě nové hry nebaví, tak mám v plánu pc prodat a koupit si právě zmiňovaný levnější pc. Potřeboval bych aby pc zvládalo League of Legends (+skype),HoMM4 přehrávalo filmy a ostatní méně náročné aplikace (dle gaming bechnmarků by si A8 7600 měla hravě s tímto poradit).

Takže komponenty mám tak nějak zhruba vybrané (viz níže), teď se ale dostáváme k jádru problému. Koukám doma na TV přes IPTV (mohu se na jémkoliv pc na síti koukat přes VLC player na televizi) a plánuji si do ložnice pořídit novou televizi (vidím to na nějakou 100cm, 3D LCD, smart) a savěsit ji na zeď. Když už si stavím počítač, napadl mě takový projekt, a to že bych pc šupl do mini ITX skříně a zavěsil pod nebo za TV. Nejvíce mi starosti dělá chlazení ve skříních s VESA certifikací a samozřejmě technologická strana věci.

Vím, že pc pod smart TV je celkem zbytečnost, protože se na net, filmy z hdd/flash apod. mohu podívat přímo na televizi, ale láká mě myšlenka se vyvalit v posteli, vzít si beztrátovou myš a klávesnici a zahrát "LoLko" na televizi z postele. Také mě trošku děsí problémy typu "Jak TV/PC zavěsím na zeď", "Jak dostanu UTP kabel do obyváku" (při stavbě bytu zedníci zabetonovali husí krky, takže veškerou kabeláž vedu pod podlahovými lištamy), a desítky dalších ale to nechte na mě :D.

Potřeboval bych tedy doporučit co nejmenší ITX skříň s certifikací VESA, pomoct s výběrem chladičů (zajistit dobrý airflow) , popř. s výběrem low profile komponent (aby se mi tam vše vešlo) a aby byl co nejtižší. No a aby to nebylo jednoduché tak aby mě to (klasicky :D) stálo co nejmíň.

Tady jsou komponenty, které jsem vybral:

CPU: http://www.czc.cz/amd-kaveri-a8-7600/156049/produk t
MB: http://www.czc.cz/msi-a88xi-ac-amd-a88x/149191/pro dukt
RAM: http://www.czc.cz/corsair-vengeance-low-profile-gr een-8gb-2x4gb-ddr3-2133/150360/produkt
PSU: http://www.czc.cz/seasonic-ss-300tfx-300w/98023/pr odukt / zde samozřejmě záleží na skříni zda podporuje SFX/TFX
SSD: mám vlastní tuším Crucial M4 120GB nebo tak nějak, popř mám i WD Black 1TB ale ten tam dávat nechci
Coolery: Doporučte prosím, pokud nebude stačit boxovaný (nemám představu, jak uchladí Boxovaný chladič cpu v malé skříni)

Přál bych si, aby ta skříň byla tak do 1500Kč.
Díky moc za názory a hlavně za ochotu, je to dost specifický problém a jsem rád za každou radu, zkušenost, popř. i můžete napsat jak to máte řešeno Vy (pokud nechcete veřejně, pište klidně SZ). Díky moc, snad jsem na nic nezapomněl.

Předmět Autor Datum
Něják takto bych to viděl. Jedná se o mATX... http://www.czc.cz/1ft6qpm4c4i2i9ena5l19jqrff/sezna m
Wolve 08.10.2014 09:18
Wolve
A8 do mITX IMHO nedáš tak, aby se to dalo rozumně uchladit. Těch 65W TDP je brutus a bude to hodně h…
touchwood 08.10.2014 09:51
touchwood
Škoda, netušil jsem že je A8 takový "topič". Tahle varianta je pro mě úplně nová, ale teoreticky by…
animalplanet1 08.10.2014 10:17
animalplanet1
na XBMC je to postačující (vyjma HD filmů; tuto desku jsem dříve používal taky), na streaming se boj…
touchwood 08.10.2014 13:18
touchwood
Vyzkouším to XBMC na staré desce. Jinak díky moc za nakopnutí, několik dnů přemýšlím jak vůbec vyřeš…
animalplanet1 08.10.2014 14:02
animalplanet1
XMBC je takový švýcarský nůž pro mediální obsah. Je fakt dobrý a dá se s ním vyloženě kouzlit. edit…
touchwood 08.10.2014 14:35
touchwood
Počkat na Carrizo mě také napadlo. Má vyjít v první polovině 2015, nebo mám špatné info? Jinak má to…
animalplanet1 09.10.2014 07:07
animalplanet1
Carrizo by měl zvýšit výpočetní výkon na Watt (tedy to co tě zajímá) a taky by měl přinést GCNv3, te…
touchwood 09.10.2014 08:14
touchwood
Jo tak to si počkám určitě, teď koukám že se vyrojily zprávy ohledně Carrizo-L či co, tak třeba nebu… poslední
animalplanet1 09.10.2014 08:44
animalplanet1

A8 do mITX IMHO nedáš tak, aby se to dalo rozumně uchladit. Těch 65W TDP je brutus a bude to hodně hlučné.

Osobně bych spíše celou věc řešil dvěma PC, jedním normálním "někde" a pod TV (kterou bych naopak koupil jako "dumb", protože "smart TV" je obecně úplně blbá, někde na úrovni zkripleného androida) pořídit něco jako Kabini (které se dá uchladit i pasivně) společně s XBMC a hry do něj streamovat (viz Steam, který tuto věc chystá - streaming). Samotný Kabini stroj se dá pořídit okolo 5000Kč, včetně desky Asrock s externím napájením pomocí notebookového adaptéru.

Samozřejmě doporučuju vše řádně předem otestovat..

Škoda, netušil jsem že je A8 takový "topič".

Tahle varianta je pro mě úplně nová, ale teoreticky bych ji mohl odzkoušet již teď. Myslíte, že bych alespoň na test mohl zkusit namísto toho Kabini stroje zprovoznit XBMC/streamovani na stroji založeném na Intel D201GLY2 Little Valley 2 (http://ark.intel.com/products/32606/Intel-Desktop- Board-D201GLY2). Válí se mi to tu od dob, kdy jsem experimentoval s RPi, tak bych to mohl zkusit zapojit, pokud to požadované aplikace utáhne. Klasický herní PC mám, namísto TV "blbáčka" se dá pro testování použít snad i obyč. monitor 24". No budu to muset hodně prostudovat, protože o tomto streamování slyším poprvé.

Jen mě mrzí, že tohle řešení nesplňuje můj základní důvod, proč to vše dělám. A to, že prodám herní pc který mám doma zbytečně, koupím levnější krabičku a za ušetřené peníze si koupím čokoládu. :D

na XBMC je to postačující (vyjma HD filmů; tuto desku jsem dříve používal taky), na streaming se bojím, že to nedá dekompresi toho h264 streamu.

Minimálně ti ale doporučím to zkusit, protože těch 65W bude při hraní velmi reálných (je to sloučené TDP CPU i GPU, takže vrcholu vývinu tepla dosáhneš určitě a nadlouho) a takové teplo se jednoznačně musí odvést, tj. sebelepší chladič pojede naplno a náležitě hlučně.

Vyzkouším to XBMC na staré desce.
Jinak díky moc za nakopnutí, několik dnů přemýšlím jak vůbec vyřešit druhou TV v bytě, zatím jsem se musel smířit s myšlenkou instalace druhého STB v ložnici. Co jsem ale tak pátral po možnostech XBMC, tak jsem narazil na možnost addonu pro přehrávání live TV právě přes IPTV (stačí prý otevřít playlist ve formátu *.m3u, který již používám pro sledování TV na pc ve VLC playeru). Kdyby vše fungovalo jak si plánuji, stačila by mi možná jen v rohu skříň formátu Cube, kde by dřímala výše zmíněná sestava, dobře uchladitelná a kdybych si tam občas rovnou zahrál nějakou hru taky by mi asi hluk chlazení nevadil, hlavně aby to nehučelo např. při přehrávání filmů/TV. No zkusím si pohrát s možnostma XBMC.

Ještě mě napadlo zkusit utnout to APU na 45W, u A8 7600, ta moznost v biosu prý je, ale netuším jak moc by to ovlivnilo výkon, a jestli by to pomohlo.

XMBC je takový švýcarský nůž pro mediální obsah. Je fakt dobrý a dá se s ním vyloženě kouzlit.

edit: co se HW týká, tak maximum je IMHO těch cca 35W. Jenže to je na hraní už docela krizová věc. Osobně bych spíše pokukoval po nějakém Pentiu s pořádným chlaďákem + k tomu něco jako R7 250X nebo R7 260, ideálně v pasivu. Vtip je v tom, že se vývin tepla přesune na dvě místa, takže se to pak dá lépe chladit. APU rozhodně nezatracuju, ale když už APU, počkal bych si na Carrizo.

Počkat na Carrizo mě také napadlo. Má vyjít v první polovině 2015, nebo mám špatné info? Jinak má to být oproti Kaveri takový "nátřesk"?

Jinak jsem včera zkoušel prozatím XBMC na herním pc a naprostá spokojenost. TV programy naběly, místo ovladače smartphone. Ještě tam zkusím přidat různé internetové online tv jako je iprima, ivysílaní, stream.cz apod. Jen mě trápí dvě věci, první že z 26 tv kanálů jsou v HD jen 3 (a zrovna jen CT1,2 a sport) a na ty SD se na monitoru nedá moc dívat. Druhý je že u těch v HD kvalitě se občas jakoby program rozmaže (nevím jak to popsat, ale dělalo mi to při sledování live TV ve VLC pokud jsem nezapl lineární prokládání). Zatím jsem to zkoušel rozjet přes utp kabel, jsem zvedavý jak by obstála Wifi.

Carrizo by měl zvýšit výpočetní výkon na Watt (tedy to co tě zajímá) a taky by měl přinést GCNv3, tedy grafiku na funkční úrovni posledních modelů AMD (tedy nejnovější enkodéry/dekodéry videa a zároveň kompresi videodat na sběrnici, což by mělo přinést zajímavý herní nárůst - opět středobod tvého zájmu). Já bych počkal, pokud to myslíš vážně.

Co se kostiček týká, tak to je nízkým bitratem streamu. UTP kabel ti rozhodně doporučuju, wifi to zvládat může, ale nemáš to garatováno, rušení z okolí to může ovlivňovat.

edit: jinak už Kabini zvládá LoL na 25-60FPS... http://www.overclock.net/t/1483429/amd-kabini-owne rs

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru