Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Botování při zapnutí HDD v šuplíku.

Dobrý večer. Mám v pc dva HDD. Jeden uvnitř a druhý je v šuplíku. Při zapnutí šuplíku musím najet do biosu a přepnout botování , protože se mi samo přepne na šuplík. Šuplík používám jen občas na zálohu, takže ho po vypnutí pc vypínám. Jak tomu můžu zabránit? Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
trošku náročnější pokus - nastavit na disku v šuplíku jen rozšířený oddíl /čili na disku nebude prim…
MM_tank 05.02.2007 23:42
MM_tank
Ono rovnaky efekt ma (by malo mat)zrusenie aktivnej particie (partition magicom alebo ranish-om apod…
MM.. 06.02.2007 02:16
MM..
to máš pravdu na aktivní partition jsem zapomněl mělo by to úplně stačit poslední
MM_tank 18.02.2007 17:42
MM_tank

Ono rovnaky efekt ma (by malo mat)zrusenie aktivnej particie (partition magicom alebo ranish-om apod), ale treba mat na pamati ze BIOS vzdy nacita a spusti MBR boot-disku (BIOS nezaujimaju particie, ani o nich nic nevie, bootovanie je univerzalna zalezitost) takze v tom MBR musi byt nieco rozumne (napr. MBR z Win9x, zapisany napr. pomocou fdisk /MBR, pri odpojenych vsetkych ostatnych HDD).
Tu je disassembling standardneho MBR z nejakeho W9x
hiwmbr.htm
vidiet tam ze ak nenajde aktivnu particiu urobi int 18h, co pre BIOS znamena neuspesny boot (u PC XT to bol ROM Basic, pamatnici pamataju :))), a BIOS ma skusit dalsie zariadenie v poradi, predpoklad je samozrejme ze cinan v BIOSe neposral obsluhu int 18h.

P.S. nefunguje to ale vzdy ptz niektore BIOSy skusaju len prvy pritomny HDD a ak sa to vrati z MBR tak idu na CDRom disketu apod. a neskusaju ostatne HDD (ptz. to vyzaduje precislovat disky pre int 13h funkcie a to sa cinanom nie vzdy chce robit :)) resp. nie je to take easy ako sa zda)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru