Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nefunkční část klávesnice

Zdravím.
Na klávesnici na mém ntb značky HP mi před pár dny přestala fungovat část klávesnice. Jedná se o písmenka QWER a UIOP, písmenka TZ uprostřed horní řady stále fungují. Píšu sem s externí klávesnicí a ta funguje celá bez problémů. Našel sem jediné vlákno s tímto problémem a to tady: viewtopic.php . Bohužel tam ale není v podstatě žádné řešení, které by tamnímu tazateli pomohlo. Do notebooku sem si nic nenalil a flex kabel není nijak viditelně naštíplej nebo přerušenej. Má někdo nějaký nápad, jak by se to dalo řešit, krom výměny klávesnice nebo používání externí?

Předmět Autor Datum
Klavesnice je mechanická záležitost pokud se vevnitř přerušilo na folii pár drah tak jedině nová, do…
jezekhifi 14.10.2014 17:14
jezekhifi
Novou bych nerad kupoval právě kvůli ceně, proto sem píšu. Plná bordelu není, na vnitřní straně byla…
Lookyn 14.10.2014 17:23
Lookyn
Nenapsal jsi jaký NB...??? Já si na svém nx9010 opravil vadný flex kabel a ušetřil jsem 700 Kč + poš…
Koala 14.10.2014 17:35
Koala
Ano, za to se velice omlouvám a doplňuji: je to HP ProBook 4510s. Tak jestli sis sám opravil flex ka…
Lookyn 14.10.2014 17:41
Lookyn
Doufal jsem, že budeš mít podobný stroj co já. No, poznáš, uvidíš, dej vědět... Jde o to, že konec f…
Koala 14.10.2014 18:23
Koala
A pokud máš tuto klávesnici a stejný problém, můžeš mít vyhráno. Ale moc nezkracuj!!!!!
Koala 14.10.2014 18:24
Koala
Děkujeme zajímavé:-)
jezekhifi 14.10.2014 18:26
jezekhifi
Prosím Adminy at to tady někde "zavěsí" myslím tenhle návod, aby to mohl kdokoli najít hned, kdyby m…
jezekhifi 14.10.2014 18:30
jezekhifi
google to najde hned.
MM.. 14.10.2014 18:34
MM..
Tak tady je můj výsledek. Všechny spoje vodily, ale jeden samec vodil tam kam měl, ale i do vodiče p…
Lookyn 14.10.2014 19:52
Lookyn
Možná poznatek, že FLEX má některé dva kontakty vzájemně spojené, aby se vědělo, zda-li je interní k…
Koala 14.10.2014 21:03
Koala
Neni tam nic spojene
MM.. 14.10.2014 21:05
MM..
Ty si to jeho "jeden samec vodil tam kam měl, ale i do vodiče pod ním, samec níž, ale už zpátky naho…
MM.. 14.10.2014 21:06
MM..
Já to v rychlosti pochopil podle sebe. Musí teda přidat nový popis, nebo sken (nakreslit zapojení) z…
Koala 14.10.2014 21:11
Koala
omlouvám se, špatně napsáno a druhá omluva, že píšu až dnes, nedostal sem se na pc.. zkusím to tedy…
Lookyn 16.10.2014 17:42
Lookyn
díky za další radu, ale myslim si, že oddělovat klávesy od klávesnice by mělo smysl, kdyby odcházely… poslední
Lookyn 16.10.2014 18:17
Lookyn

Novou bych nerad kupoval právě kvůli ceně, proto sem píšu. Plná bordelu není, na vnitřní straně byla lehce zaprášená (hlavně v místě nad větráčkem), ale jinak noťas čas od času čistim, takže nic extrémního v ní nebylo. A pokud by to nečistotou bylo, tak teď už je vyčištěná a bez efektu.

Doufal jsem, že budeš mít podobný stroj co já. No, poznáš, uvidíš, dej vědět...
Jde o to, že konec flex kabelu je podlepen páskou a je tam i přechod na jiný pásek, který tvoří "samce- konektor" do desky- do samice...
Vzal jsem tenkrát měřák odlepil kousek černé pásky a zjistil, že pár těchto přechodů je v háji a stačilo pásek nějak naklonit a spoj byl chvíli OK, chvíli KO.
V tom přechodu se to přerušilo- přerušovalo.
Já jsem ten celý konec střihl, odlepil pásku na flexu, podlepil jsem konec, aby měl stejnou tloušťku a očistil jsem budoucí spoj od lepidla lihem a zasunul do konektrou na desce.
Světe div se, funguje to už dlouho a spolehlivě. Hlavní je, aby samotný konec- konektor- měl stejnou šíři a rozmístění vodících plošek jako FLEX.
Nevím jak to máš Ty, ale mě to pomohlo. Otázkou je, kde máš ty to přerušení. Většinou to je někde v ostrém ohybu.
Dej vědět, díky

Tak tady je můj výsledek. Všechny spoje vodily, ale jeden samec vodil tam kam měl, ale i do vodiče pod ním, samec níž, ale už zpátky nahoru nevodil, takže to nebyla smyčka, kterou tam mám jinak 2x. Vyzkoušel sem tedy návod a při znovuzapojení klávesnice problém přetrvává a pokud je vodič přerušenej někde dál, tak sem nahranej, protože zas až tak dlouhej ten flex není.

Možná poznatek, že FLEX má některé dva kontakty vzájemně spojené, aby se vědělo, zda-li je interní klávesnice zapojená do desky, či nikoli. Možná jsi to měl sem nejdřív napsat...

Další možnost je, pokud chceš ušetřit a máš čas i trpělivost, je, rozdělat všechny klávesy, zvednout je a opatrně desky (fólie s vodivými spoji) oddělit- jako když otevřeš knihu do tvaru V a v těch spojích hledat. Musíš si ale klávecnici nafotit, co kde bylo, nebo opsat a nezaměnit zdvihací mechanismus pod klávesama. Každá klávesa má jiný zdvihový mechanismus- velikost. Potřebuješ na to malinkej šroubovák (nebo větší jehla na šití) a vědět, kde zabrat a jak klávesu vyloupnout. To Ti ale neporadím, takto od stolu na dálku. Snad na to přijdeš (youtube- watch). Klávesnice se dá takto celá rozebrat asi za 30 minut. Otázkou je, až najdeš přerušený spoj, čím ho spojit. Já to kdysi řešil vodivým stříbrným lakem z autoservisu, lakují tím poškozené vyhřívání zadního skla a jednou to šlo proletovat, bylo to měděné.

Zkus rozborku klávesy, kterou by jsi krajně nepotřeboval a na ní si to zkus. Prostuduj si, jak má dole zoubky a háčky pro přichycení. Přemýšlej, nespěchej. Vše samo od počátku na vlastní rizoto.

Hodně zdaru!

omlouvám se, špatně napsáno a druhá omluva, že píšu až dnes, nedostal sem se na pc.. zkusím to tedy napsat jinak, představme si, že by flex byl tvořen pouze 2 vodiči a situaci bych popsal takto "samec č.1" vodil do "vodiče č.1" a do "vodiče č.2". "samec č.2" vodil do "vodiče č.2", ale do "vodiče č.1" ne. snad je to takle srozumitelnější ;)

díky za další radu, ale myslim si, že oddělovat klávesy od klávesnice by mělo smysl, kdyby odcházely postupně a nebo kdyby odešla třeba jedna. v tomhle případě bych tipl, že to bude asi nějakým tím už nefunkčním spojením na flex kabelu, takže asi zkusim odlepit celou tu krycí fólii z flex kabelu a projít, zda je někde flex narušenej v celý svý dýlce.. a ještě k tomu laku, ten by měl jít teoreticky použít i na opravu "vodiče" ve flex kabelu, ne? nebo je tam nějaký jiný zádrhel? protože když zjistím, že je flex kabel přerušenej třeba někde kousek za vyústěnim z klávesnice, tak takle hodně flex prostě zkracovat nemůžu..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru