Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr chytrého telefonu na mnoho let - jaký OS s ohledem na budoucnost?

Hezké odpoledne,
mámě se začíná sypat zhruba 5 let stará Nokia E66, k Vánocům by si přála nějakého nástupce, jelikož je celkem pokroková a já s tátou už jsme přešli před lety, chtěla by taky dotykovou obrazovku.
Telefon bude používat hlavně na telefonování a SMS, potom na slovníky, občas wifi a GPS. Chtěla by radši něco menšího, můj 5" telefon jí připadá moc velký, 4" Lumia 520 je s rezervou, takže by snesla úhlopříčku někde mezi, dejme tomu 4,3" až 4,5", můj požadavek je nadprůměrný výkon.
Finančně nejsem výrazně omezen, podle využití bych se rád vešel do 8000.
Telefon nesmí být kovový nebo lesklý - klouže z ruky (E66 kombinuje oboje, schytala spoustu ran, předchozí 5300 byla matná, částečně gumová, nespadla ani jednou).
Řeším, jaký OS z dvojice Android a WP. Vzhledem k využití by se mi pro ni zamlouval WP kvůli jednoduchosti, jeho zásadní nevýhoda je možnost instalace aplikací jenom z obchodu, proto asi vyberu Android. Bojím se, že Microsoft a vývojáři aplikací po pár letech odříznou aktuální telefony od aplikací a jiná cesta, než obchod, není. Obchod pro Symbian je dávno po smrti, ale aplikace stále jsou ve formě ručně instalovatelných balíčků. Telefon s Androidem by ráda nějaký z Číny, ale nedaří se mi najít nic, co by splňovalo parametry, hlavně úhlopříčku. Něco jako Xiaomi Redmi 1S by šlo - nebýt 4,7" obrazovky.
Máte někdo nějaký tip na vyhovující telefon? Já totiž neustále narážím na to, že pod 4,5" do ženské ruky nic se solidním výkonem (průměrné čtyřjádro, 1GB RAM) není. Nepočítám zmenšené vlajkové lodě od Sony, ty jsou mimo jak cenou, tak značkou, poslední chybu se Sony jsem udělal před rokem, kdy jsem si říkal, že se snad polepšili a už mám SmartWatch 2 po reklamaci.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny