Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr chytrého telefonu na mnoho let - jaký OS s ohledem na budoucnost?

Hezké odpoledne,
mámě se začíná sypat zhruba 5 let stará Nokia E66, k Vánocům by si přála nějakého nástupce, jelikož je celkem pokroková a já s tátou už jsme přešli před lety, chtěla by taky dotykovou obrazovku.
Telefon bude používat hlavně na telefonování a SMS, potom na slovníky, občas wifi a GPS. Chtěla by radši něco menšího, můj 5" telefon jí připadá moc velký, 4" Lumia 520 je s rezervou, takže by snesla úhlopříčku někde mezi, dejme tomu 4,3" až 4,5", můj požadavek je nadprůměrný výkon.
Finančně nejsem výrazně omezen, podle využití bych se rád vešel do 8000.
Telefon nesmí být kovový nebo lesklý - klouže z ruky (E66 kombinuje oboje, schytala spoustu ran, předchozí 5300 byla matná, částečně gumová, nespadla ani jednou).
Řeším, jaký OS z dvojice Android a WP. Vzhledem k využití by se mi pro ni zamlouval WP kvůli jednoduchosti, jeho zásadní nevýhoda je možnost instalace aplikací jenom z obchodu, proto asi vyberu Android. Bojím se, že Microsoft a vývojáři aplikací po pár letech odříznou aktuální telefony od aplikací a jiná cesta, než obchod, není. Obchod pro Symbian je dávno po smrti, ale aplikace stále jsou ve formě ručně instalovatelných balíčků. Telefon s Androidem by ráda nějaký z Číny, ale nedaří se mi najít nic, co by splňovalo parametry, hlavně úhlopříčku. Něco jako Xiaomi Redmi 1S by šlo - nebýt 4,7" obrazovky.
Máte někdo nějaký tip na vyhovující telefon? Já totiž neustále narážím na to, že pod 4,5" do ženské ruky nic se solidním výkonem (průměrné čtyřjádro, 1GB RAM) není. Nepočítám zmenšené vlajkové lodě od Sony, ty jsou mimo jak cenou, tak značkou, poslední chybu se Sony jsem udělal před rokem, kdy jsem si říkal, že se snad polepšili a už mám SmartWatch 2 po reklamaci.

loading...
Předmět Autor Datum
dotaz je nesmyslný, chceš presný opak toho co chtejí operátori telekomunikací, výrobci, prodejci, ti…
Joseph 18.10.2014 17:40
Joseph
Co sa vykonu tyka, vychadza lepsie WP O obchod s appkami by som sa nebal, keby aj zanikol, co mysli…
shiro 18.10.2014 17:44
shiro
Naopak mi přijde, že táta zkouší víc aplikací, než já, když vidím, jak máma používá třeba Obchod na…
Potkan007 18.10.2014 17:58
Potkan007
když na to máš a vyhozené peníze Te nemrzí, kup Samsung S4 jako desitky milionu lidiček po svete, je…
Joseph 18.10.2014 18:08
Joseph
Galaxy S4 mám právě ten rok a 8 měsíců, znova ani omylem, co může, se sype, do měsíce z něj mám mrtv…
Potkan007 18.10.2014 18:14
Potkan007
pro žádnou ženskou 5" není moc, dokonce ani pro asiatky né i když u asijské rasy je to nadstandard…
Joseph 18.10.2014 18:20
Joseph
- Osobnē jsem presel IOS, jelikoz Android my prostē nesedēl, na nēkterych telefonech a tabletech byl…
CoCoChanel 18.10.2014 18:23
CoCoChanel
Maminka je pokrokova, opravdu nechce nic vetsiho? Moje mamka naopak uz pod 4,5" nejde, chvili si zku…
RedMaX 18.10.2014 18:25
RedMaX
Když jsem jí dával opakovaně do ruky Galaxy S4, tak lehce váhala, že by těch 5" přežila, ale radši b… poslední
Potkan007 18.10.2014 18:38
Potkan007

dotaz je nesmyslný, chceš presný opak toho co chtejí operátori telekomunikací, výrobci, prodejci, tito všichni chtejí co nejkratší životnost prístrojú a vše tomu podrizují, čím novejší výrobek, tím menší šance aby mohl sloužit delší dobu.

nemá cenu rešit, kup, vem na smlouvu cokoli co vyhovuje Tvé penežence a nic nereš, je to dnes tovar krátkodobé spotreby, se standarní životností cca 24 mesícu a nic s tím nenadeláš

.... :puff:

Co sa vykonu tyka, vychadza lepsie WP

O obchod s appkami by som sa nebal, keby aj zanikol, co myslis ze budu stari ludia s mobilom vystrajat? Myslis ze budu skusat kazdu hru, appku a co ja viem co? Pochybujem.
Cele si to zabil cenou do 8000, tam zabudni na vykonny android, ked chces rozmyslat to buducna, tak musis riesit minimalne 4-8core cpu, co najdes dnes iba vo vlajkovych lodiach, ktore su drahe a velke.

Naopak mi přijde, že táta zkouší víc aplikací, než já, když vidím, jak máma používá třeba Obchod na Windows 8.1, troufám si říct, že aplikace stahovat bude a bude chtít zkoušet, co všechno jde.
Píšu, že cenou nejsem omezen, v tu chvíli by se ale objevil někdo s doporučením na telefon za půl milionu, jak je tady dobrým zvykem, když někdo napíše, že peníze nehrají roli. Nejde o limit, ale o takové naťuknutí, co zhruba hledám.
Takže se nemám bát WP? Sám mám Lumii 520 jako druhý telefon, ale pohled "co bude za x let" neřeším, telefon dokopu k smrti za dva roky, Galaxy S4 je rok a 8 měsíců, telefon téměř před smrtí, půjde na reklamaci. Hardwarově v rozpadu, ale žije si jako v bavlnce, nemá ani škrábanec, nikdy neletěl na zem. Nedávno máma hledala německý slovník, který v telefonu ještě neměla. Obchod už zrušili, takže nemít jinou možnost instalace, skončil bych. Toho se bojím.

když na to máš a vyhozené peníze Te nemrzí, kup Samsung S4 jako desitky milionu lidiček po svete, je to dobrý, k užívani prijmený telefon, když na to nemáš, budeš spekulovat o odpornostech jako Windows mobile na pomerne slušném hardware mrtvé/zasebevraždené Nokie

... :puff:

Galaxy S4 mám právě ten rok a 8 měsíců, znova ani omylem, co může, se sype, do měsíce z něj mám mrtvolu. Vypíná se, občas se začne klidně i ve vypnutém stavu hrozně rychle vybíjet (akumulátor dva měsíce starý originál), občas vytuhne, že půl minuty nereaguje, jednou do měsíce vyndavám baterku. A ne, není zasekaný mnou, mám v něm pár aplikací, pár her a zažil 3 obnovení továrního stavu.
K tomu má 5" a je to přesně ten telefon, který měla máma v ruce, když říkala, že 5" už je moc.

- Osobnē jsem presel IOS, jelikoz Android my prostē nesedēl, na nēkterych telefonech a tabletech byl nestabilní + stále zavírat aplikace v pozadní, spatná kompatibilita s Marketem etc. Opravdu ho nemám ràd.....

Maminka je pokrokova, opravdu nechce nic vetsiho? Moje mamka naopak uz pod 4,5" nejde, chvili si zkusila Jiayu (4,5") nez zkapalo uplne a ted budeme kupovat Samsung Galaxy S3 Neo, nic mensiho uz nechce. My ale financne omezeny jsme a preci jenom mamka zase az tak data nevyuziva, tak je holt smirena s tim, ze tam nebude LTE. Taky chce aby to nejaky ten rok vydrzelo, ale s founu s LTE prichazel v uvahu jen Huawei Ascend G6-4G a ten se nelibil.

Pokud je tam zasadni pozadavek, ze neco mensiho, tak opravdu snad jedine Sony Xperia Z1 compact. Rekl bych, ze nic lepsiho nesezenes, ale proste, ze Sony ma vetsi procento poruchovosti je fakt, s tim nic nenadelas, ale smulu muzes mit u kazde znacky a narazit na vadny stroj.

Edit: S Windows Phone to bude uplne stejne jako s Windows Mobile, taky to zariznou a pak nepomuze ani to, ze aplikace jdou instalovat mimo markety, protoze zadny novejsi aplikace uz nikdo neudela.

Když jsem jí dával opakovaně do ruky Galaxy S4, tak lehce váhala, že by těch 5" přežila, ale radši by telefon mohla ovládat jednou rukou, třeba psaní SMS v jedné ruce a dělání něčeho jiného druhou, to na takové úhlopříčce u 165cm člověka nehrozí.
LTE není potřeba, datový balíček nemá a ptal jsem se, ani na telefonu, který by internet zvládal pohodlněji, by ho nevyužila, pracuje doma, takže má neustále wifi v dosahu.
Když u Sony nehodnotím značku, tak vypadá jako nejlepší volba, bohužel.
Windows Phone se mi líbí, jí taky, ale přesně toho zaříznutí se bojím, tak obrovský pád, aby došlo k ukončení služeb, Android v následujících letech nečeká.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...