Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hledám NAS server

Tohle není jednoduchý problém. Velké disky současnosti jsou fajn, ale na druhou stranu je to ideální způsob, jak naráz přijít o hodně velké množstvá dat. Čím větší disk, tím pomalejší přístup (sekvenční) k datům. Rameno s hlavičkami to má pořád stále jedno.

Při takovém objemu - chtě nechtě - je třeba už uvažovat i o spoustě věcí okolo. Bude to mít záložní zdroj? Jak dlouho to na ten zdroj vydrží? Dovedu do vypínat, když bude docházet baterie? Mám tam důležitá data? Jaký je jejich objem? Mám je nějak zalohovaná?

A odpovědi na tyto otázky celkové řešení prodražují. Ale při takových objemech dat (a daných požadavcích) není možné vystačit s dvoudiskovou nejlevnější krabičkou.

Něco málo se ušetřit dá, pokud člověk zvládně (nebo mu někdo vyrobí) NAS na míru (zmiňovaný FreeNAS). Ale největší investice vždycky budou disky. Druhou nejvyšší pak záložní zdroj. Co se týče energie, takto velké disky se stále dělají 3,5", takže při koupi úsporného CPU budou opět nejvíc žrát disky, zhruba 10W na kus. S tím prostě nejde nic moc dělat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny