Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadný monitor,nebo V-sync tearing ?

Zdravím,mám dotaz. Mám LG monitor http://www.lg.com/uk/monitors/lg-IPS224V-led-monit or a PC: Win 7 64bit,Intel I5, MSI R9 270 gaming 2G,4 GB RAM . Když jsem na netu,pouštím videa z youtube,filmy přes playery,vše jde vpohodě. Problém nastane ,když zapnu hru. Při pohybu kamerou se obraz začne vlnět (screen tearing) ale fakt nehorázně , pomůže jen když zapnu V-sync,potom to přestane. Problém je,že V-sync mi dost snižuje FPS (+- 30 FPS z skoro 60) a tak ho moc nechci mít zaplý,kámoši mi říkají,že hrajou bez něj a že ten obraz se jim sice taky vlní (screen tearing),ale tak,že si toho vůbec nevšimnou , mezitím co u mně by prostě i slepý poznal,jak se při pohybu kamerou ten obraz vlní,kdysi jsem hrával bez V-sync a tohle to nikdy nedělalo (ano,s jinčím PC a monitorem) ... takže mám dotaz. Jsou tu 3 možnosti

1.) Může být vada na monitoru,je možné,že to způsobuje ten monitor ? Pokud ano,kromě reklamace asi nic nepomůže co ?
2.) Způsobuje to zdroj (což ale pochybuju,protože mám 600w seasonic a ten na tu mojí sestavu stačí) a nebo to může způsobovat grafika ? (MSI R9 270 Gaming 2G)
3.) Je to tak úplně normální,není nic s monitorem ani s grafikou a bez zaplého V-sync to takhle dělá všem akorát já jsem jediný,komu to vadí ? (chápu,kdyby to dělalo sem tam,ale když pohnu kamerou např. nahoru, a po monitoru mi začnou jezdit 3 pruhy (vím,nejsou to pruhy,ale prostě to vypadá jak neviditelné vlny) tak to prostě tak zničí ten obraz,že jak říkám toho si musí všimnout každý a nechápu jak by s tím někdo mohl hrát hry.)

Vím že to asi jen tak nezjistíte , ale mohlo by to být i tím monitorem/grafikou , jestli ještě něco potřebujete vědět o grafice,nebo monitoru,ptejte se , já předem děkuji za trpělivost a možné rady,co s tím. Díky

Předmět Autor Datum
nesposobuje to ani monitor ani zdroj, sposobuje to nastavenie hry/ovladacov. Ma hra nastavenie tripl…
MM.. 01.12.2014 17:47
MM..
3) je správně.
Wikan 01.12.2014 17:48
Wikan
podla mna mas maly FPS aj bez vsyncu, len o tom nevies. Preto ti to tak vadi tie vlny. Mozno mas vir…
MM.. 01.12.2014 17:49
MM..
To snad dělá všem (aspoň mně a 2 dalším PC co jsem měl), bez v-sync se ro ''trhá'', taky mně to vadí…
aa 01.12.2014 18:20
aa
S ovladači jsem si nikdy nehrál,nikdy jsem do nich nevrtal,jediné co jsem kdy dělal je nainstalování…
Undaroba 01.12.2014 18:38
Undaroba
vsync neni na ziadne obmedzovanie fps ale na to aby sa menil obraz len vtedy ked sa preniesla do mon…
MM.. 01.12.2014 18:43
MM..
Takže nejde nějak zapnout V-sync,abych neměl tearing,ale jel třeba na 45 FPS Nejde. Alespoň u napro…
Wikan 01.12.2014 18:44
Wikan
Jojo freesync,slyšel jsem,ale přece jen to ještě nějaký rok bude ... "P.S. takze hladaj nastavenie…
Undaroba 01.12.2014 19:45
Undaroba
V prvom rade u hry. Ked to nenaprogramoval vyrobca hry, tak to buffering robit nebude ani omylom :)…
MM.. 01.12.2014 20:35
MM..
No ok dík za rady,kdyžtak budu hrát na 30 fps no ... určitě lepší než to vlnění,jinak se chci ještě…
Undaroba 01.12.2014 20:51
Undaroba
Neviem o tom ze by existovali "hry co podporuju AMD" ani "hry co podporuju NVidia". Graficke proceso… poslední
MM.. 01.12.2014 21:18
MM..

podla mna mas maly FPS aj bez vsyncu, len o tom nevies. Preto ti to tak vadi tie vlny. Mozno mas vir a zatazenu grafiku nim apod. Alebo si neico vrtal do nastaveni ovladaca grafiky alebo do ovladaca samotneho, alebo do nastaveni hry.
P.S. alebo mas prilis vysoke FPS. Zvys detaily nech mas mensie FPS.

To snad dělá všem (aspoň mně a 2 dalším PC co jsem měl), bez v-sync se ro ''trhá'', taky mně to vadí, ale BO 2 se zaplým v-sync, to nejde, hold si budem muset zvyknout.
Proti V-sync nic nemam, mám to zaplý v dost hrách, abych udržel komponenty dýl ''na živu'', ale ve většině FPS v-sync vypnu (u mě způsobuje zpomalení myši), a dám jen 60 FPS a jsem happy.

S ovladači jsem si nikdy nehrál,nikdy jsem do nich nevrtal,jediné co jsem kdy dělal je nainstalování nových ovladačů. Co se týče V-syncu , ani pořádně nevím k čemu to je , vím jen , že lockne FPS na 60,30,15 atd. a to mi na něm vadí ! Zkrátka (dám příklad třeba u AC:Black flag). Prvně jsem jel s V-sync off , měl jsem Shadows:Medium,SSAO,2x AA,4x vyhlazování hran, jinak vše na ultra (textury,vegetace atd.). FPS jsem měl něco okolo 45-65 , v tomto rozmezí to lítalo,ale hra byla prostě krásně plynulá,jediný a to velký problém byl ten tearing ... nuže zapnul jsem V-sync. Tearing zmizel,nebyla ani jedna vlnka za celou dobu hraní ... ALE FPS jsem si neměřil,ale to se mi zdálo i pod 30 FPS,zkrátka dle toho jak to nebylo plynulé to nad 30 nešlo , šlo to možná i níže a to byl sakra rozdíl oproti 45-65 FPS,z té plynulosti do něčeho takového mi znechutilo to hrát. Plynulé hry se zaplým V-sync jsem docílil,až když jsem dal všechny detaily hry na low. Hrál jsem plynule bez tearingu,ale na low detaily (a to z ultra vypadalo .. ehm no radši 30 FPS). A takhle to je u každé hry,pokud nemá slabší grafické detaily, třeba Alien:Isolation ultra s V-sync krásných 60 FPS bez tearingu a nikdy nebyly propady FPS.

Takže nejde nějak zapnout V-sync,abych neměl tearing,ale jel třeba na 45 FPS ? Prostě mě těch 30 připadá jako lagy a příjde mi nefér hrát na 30 FPS,když PC zvládne hru na cca 50 FPS.

A co se týče Triple bufferingu,nevím co to je , ale nemám možnost to zapnout,protože jsem hrál už hodně her a tohle v nastavení bylo tak u dvou her.

vsync neni na ziadne obmedzovanie fps ale na to aby sa menil obraz len vtedy ked sa preniesla do monitoru cela snimka. To je presne na to aby si nemal v polovici snimky zmenu, co ti prave vadi. To je jediny zmysel.
Ak ma hra aspon double buffering, tak s vsync budes mat stejne FPS jak ma monitor vertikalnu frekvenciu (typicky 60). Niektore monitory umoznuju aj 75Hz vertikalnu frekvenciu nastavuje sa to vo windows u rozsirenych nastaveni plochy u monitora.

P.S. takze hladaj nastavenie pre double alebo triple buffering, to mas zapnut.

Jojo freesync,slyšel jsem,ale přece jen to ještě nějaký rok bude ...

"P.S. takze hladaj nastavenie pre double alebo triple buffering, to mas zapnut." - myslíš ve hře nebo v ovladačích ? V CCC mám totiž možnost zapnout vždy triple buffering. Mám tuto možnost aktivovat,nebo jsi myslel jen u her v nastavení ?

No ok dík za rady,kdyžtak budu hrát na 30 fps no ... určitě lepší než to vlnění,jinak se chci ještě zeptat,je možné,že hry od Nvidia mi jedou hůře než ty od AMD ? Např. můj nenáviděný Ubisoft sem tam vydá dobrou hru,třeba watch dogs sem jel na medium (kámoš s podobně silnou Nvidia GTX na high/ultra) dále Far Cry 4 taky jedu na medium ... ale takový Alien Ultra 60 FPS (a graficky je na tom lépe než ty předem zminované hry) to samé hitman a prostě hry co podporují AMD ... je to možné,nebo se mi to jen zdá ? :D

Neviem o tom ze by existovali "hry co podporuju AMD" ani "hry co podporuju NVidia". Graficke procesory su v zaklade kompatibilne resp. stejne.

Co to je "podobne silna nvidia"? Jaka presne? Jaku presne mas ty? Mozes si najst benchmarky googlom a porovnat si FPS. Potreba vykonu zavisi to aj od rozlisenia v ktorom hras a od nastaveni AA a AF.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru