Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký mám vybrat co nejméně náročný operační systém pro starší notebook

Mám ThinkPad T30 (taky 512 RAM). S SP3 a podporou Wifi to bylo megapomalé. Se SP2 a bez nainstalovaných ovladačů na Wifi to jede podstatně rychleji. (Vlastně docela hodně rychle) (WinXP Pro).

Hodně brzdí taky novější verze MS Office (2007), takže za mě maximálně 2003, ale ještě lépe LibreOffice. Mám ho jak na ntb, tak teď i na stolním (jak na linuxu, tak na Windows) a nemůžu si vynachválit. Obzvláště na starém HW je to super.

U takovéhleho stroje je taky důležité tam nemít milion kravin typu Antivir apod. Já mám jen LibreOffice, VLC, Mozzilu a to je asi tak nějak všechno.
Notebook mi pak běží jak střela.

Další variantou tam je nainstalovat nějakou distribuci Linuxu. Padlo tady Ubuntu, ale z vlastní zkušenosti nutno říct, že (obzvláště 14.04) je to na takovémhle HW sebevražda.

Když už, tak bych použil něco s méně náročným prostředím (LXDE, MATE, GNOME classic...)

Takže například

Lubuntu
http://www.lubuntu.cz/

Zorin OS
http://zorin-os.com/

Oboje umí česky, oboje má LXDE (takže ovládání podobné Windows), oboje obsahuje LibreOffice a oboje není náročné na HW. Zorin navíc umí nativně pouštět jednoduché aplikace pro Windows (.exe; Lubuntu po naintalování Wine taky)

Doporučuji udělat čistou instalaci WXP SP2 a instalovat co nejméně programů. Já to tak udělal a přijde mi to jako nejlepší řešení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny