Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pozor pri skladaných PC - aj toto dokážu niektorí technici

Ahoj,
dnes som otvoril svoje PC, aby som ho vyčistil. Počítaču totiž nedávno uplynula záruka a mohol som ho aj "odplombovať". Keďže počítač bol naposledy opravovaný pred polrokom (výmena základnej dosky a doplnenie DVD-RW) v "odbornej" firme, bol som veľmi prekvapený, čo dokážu niektorí technici. Nech tento thread slúži ako varovanie pre ostatných užívateľov. Pred prebratím skladaného PC žiadajte jeho otvorenie a skontrolujte si odvedenú montáž a jednotlivé komponenty. Aj predajca si kontroluje peniaze, ktoré platíte.

Vyhnete sa tým takýmto prekvapeniam:
1. Pri kúpe grafickej karty som si vyberal takú, aby mala aktívny chladič (čiže ventilátor), nielen pasívny. Doteraz som žil úplne v tom, že tá karta ho naozaj aj má - podľa trochu zvýšenej hlučnosti PC to tak aspoň vyzeralo. Dnes som zistil, že ho samozrejme nemá a má len pasívny chladič (kovové rebierka). Vyzerá to silne tak, že na tej karte ale ventilátor bol/mal byť, sú tam totiž výstupy aj na skrutky, ktorými sa uchytáva. Lenže samotného ventilátora niet...

2. Ventilátor na procesore zjavne nikto jakživ nečistil, aj napriek tomu, že pri poslednej oprave si niekto zarátal aj profilaktiku PC. Za pol roka sa podľa mňa nemôže na ňom vytvoriť taká vrstva prachu, ako tam bola (niekde aj 1 cm).

3. V skrinke mám aj prídavný 8 cm ventilátor, ktorý by mal do skrinky byť uchytený 4 skrutkami. Je uchytený len dvoma, druhé dve záhadne zmizli. Logický dôsledok: ventilátor vibruje.

4. Asi najzávažnejšia chyba: v počítači mám celkom 3 IDE káble (k FDD, k HDD a CD mechanikám). Každý jeden z týchto káblov je pozdĺžne zalomený 3x a v niektorých miestach je dokonca zrolovaný a prelepený izolačnou páskou. Keďže tie IDE káble sú aj dlhšie ako by bolo treba do mojej skrine, tak tie zostávajúce časti z nich doslova ležia na pevnom disku. Čo tam po nejakom odvode tepla a skutočnosti, že IDE káble by sa nemali prelamovať. :-)

5. Na mojej základnej doske je aj prídavná lišta s konektormi USB 2.0, ktorá sa montuje buď dopredu alebo dozadu na skrinku. S montážou síce problém nebol, lenže kábel, ktorým bola pripojená bol zapojený len napoly. Koncovka je pozdĺžna, tak jej druhá časť bola vyhnutá a vypojená zo základnej dosky. Tu sa skrýva odpoveď na otázku prečo som dostával hlásenie: Zariadenie môže pracovať rýchlejšie...

6. Mám priam umelecky zapojené mechaniky a disk. Stará (už skoro nepoužívaná) CD-ROM je zapojená ako Primary Master (nadradená všetkým), nová DVD mechanika je (Secondary Master - t. j. akoby podradená prvej mechanike) a pevný disk je zapojený ako Secondary Slave (t. j. akoby podradený ostatným mechanikám).
Správne by to (aspoň podľa mňa) malo byť tak, že disk má byť nadradený všetkým ostatným, či nie? V každom prípade sa mi tento spôsob zapojenia príliš nepozdáva. Mechanika zapojená ako Primary Master dokonca častokrát protestuje a nečíta disky.

Ak aj vy máte nejaký príbeh na túto tému, môžete snáď (s dovolením administrátorov) prispieť.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tak akoze dnes som bol vybrat zostavu co som si dal zostavit z mnou vybranich komponentov... to ze p…
majklx 13.02.2007 21:45
majklx
ak je na plochom kabli tak si nedostal co si mal dostat ja standardne nedavam zakaznikom balast oko…
El 14.02.2007 09:53
El
no teda nevím, podle mě by měl dostat vše co bylo jako příslušenství (včetně těch sata kabelů). Např…
cody 14.02.2007 11:22
cody
PC o ktorom sa bavime bolo zaplombovane myslis ze ma zmysel k zavretej masine davat kable? V podstat…
El 14.02.2007 11:33
El
no niektore PC nie su zaplombovane... a aj ked, ta co ked skonci zaruka (2r0) budem si chciet domont… poslední
majklx 14.02.2007 18:09
majklx

tak akoze dnes som bol vybrat zostavu co som si dal zostavit z mnou vybranich komponentov... to ze predajca nedodal prislusenstvo co mu prislo v jednotlivych krabiciach (napr kable na komunikaciu s diskom,dodavane ku doske) som povazoval za beznu praktiku nad ktorou trosicku skusenejsi len pokrutia hlavou... ale zarazilo ma to, ze disk som si objednaval vyhradne SATA II (pri objednavke som zmenil vyrobcu a typ disku, lebo moj navrhovany nebol skladom) a v skutku disk je SATA (aj to pise na zarucnom liste...), ale v PC je napojeny na IDE ::)3-[ .
V manuale pise, ze ku doske sa dodavaju 4 x SATA kable a 1X IDE... mam pravo si ist pytat tie 4 SATA kable (staci hoci aj jeden) ???
Windows uz je nahodeny na tom disku... ak vymenim kabel za SATA bude treba reinstalovat Windows,ci staci len nainstalovat SATA ovladaca, a malo by to automaticky "prepnut" na SATA?

ak je na plochom kabli tak si nedostal co si mal dostat

ja standardne nedavam zakaznikom balast okolo dosiek, naco aj
naco treba nejakemu surfistovi 4 sata kable?
ale ak nieco zakaznik potrebuje neriesim ci to mal dostat pri prislusenstve co mam dam do zostavy aj navyse a nikto sa nestazuje

no teda nevím, podle mě by měl dostat vše co bylo jako příslušenství (včetně těch sata kabelů). Např. zadní krytky ze skříně, které se musí většinou vyměňovat (dám taky do pytlíku či krabice). Byla to součást příslušenství byla, tak je to vaše, když jste si to zaplatili. Přijde někdo po tobě, bude dávat další HD a máme zde nový příspěvek do diskuze. Když někdy oevřu PC opravdu nevěřím tomu, že je možné takhle odfláknout práci (to nemyslím tebe, ale obecně). Bohužel spoustě prodejců pojem "strukturovaná kabeláž" a bezpečné uspořádání vodičů v PC nic neříká.

PC o ktorom sa bavime bolo zaplombovane myslis ze ma zmysel k zavretej masine davat kable?
V podstate je to dalsia mrtva debata
ty si stojis za tym ze co bolo zaplatene treba dodat, ja som toho nazoru ze viac pomoze ked dam kabel niekomu kto ho potrebuje ako by mal niekde zbytocne lezat...
este dalsia vec nerobim v beznom obchode a nasa spolupraca so zakaznikmi je troska ina... samozrejme stretavam sa aj s beznymi uzivatelmi a tam by sa dalo polemizovat

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru