Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak se tvoří rodné číslo?

...
Trochu jineho charakteru je ale mozna vazba na misto narozeni. Ta mohla vzniknout v dusledku toho, ze rodna cisla pridelovaly v beznych pripadech prislusne organy na okresni urovni. Z technickeho hlediska je mozne, ze kazdemu okresu byla pridelena urcita ciselna rada koncovky, z niz mohl vybirat pridelovana rodna cisla. Takove reseni je dokonce docela pravdepodobne, nebot je to nejjednodussi zpusob, jak predejit prideleni jedne koncovky v ruznych okresech dvema ruznym osobam

Poslední čtyři číslice rodného čísla jsou tvořeny trojciferným číslem a kontrolní cifrou.
Kontrolní cifra doplňuje podle starodávného (ještě za první republiky známého) způsobu kontroly dělitelnosti jedenácti. (Rozdíl součtu lichých a součtu sudých je opět dělitelný jedenácti.)
Trojciferné číslo zajišťuje jedinečnost celého rodného čísla pro ty, kteří se narodili ve stejný den (a jsou téhož pohlaví). Mělo by být náhodné a tak by ho měl distribuovat příslušný úřad. V praxi se "zavedlo" méně náročné přidělení či přidělování skupin čísel jednotlivým příslušným matrikám. Takže s trochou vědomostí navíc by se dalo poznat, která matrika rodné číslo přidělila.
Duplicitní uvádění rodného čísla a data narození opravdu někdy irituje. Ale při troše zamyšlení snadno dojdeme k názoru, že ta malá trocha práce navíc může snadno pomoci odhalit špatné čtení číslic atd.
Náš (československý) systém rodných čísel není inteligentní: lidem, kteří se dožíjí více než stovky let může způsobovat problemy (stovkové potenciály druhého a třetího dvojčíslí jsou využity jen z 31%, resp. 24% a prvního dvojčíslí zase nedostačují); zpětné nedoplnění kontrolní cifry, těm kterým ji před jejím zavedením nepřidělili, znemožňuje systematicky této kontroly využívat.
I jeho unikátnost: (to, že kromě data narozen a pohlaví etc.) není důvodem k chloubě - vyspělé státy nám právem vyčítají odvozenost rodných čísel, která je činí méně bezpečnými a vyzrazují to, co by možná mělo zůstat důvěrné.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny