Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou TV kartu

Já jsem záměrně konkrétní karty neuváděl, protože jsem si nějak blbě přečetl původní otázku a měl jsem za to, že autor se zajímá jen o karty do PCI.. a taky můžu mít jiné priority než někdo jiný (například mi jde o možnost streamování - a nakopak mi tolik nevadí nepodpora češtiny).

Pár digitálních tv karet jsem vyzkoušel - a většinou jakžtakž fungovaly, ovšem jenom se svým vlastním softwarem (výjimkou byla LifeView TV Walker Q DVB-T USB, která pořádně nefungovala ani se svým vlastním softwarem ;-) )
Lákalo mě, že příjem digitálního vysílání narozdíl od analogového spotřebovává jenom nepatrnou část výkonu CPU (cca do 5%) a streamování po síti by mělo být teoreticky velmi jednoduché. Každý počítač, pda nebo notebook připojený doma k síti by se tak mohl během vteřiny stát plnohodnotným televizorem a přijímat vysílání přesně v té kvalitě, jak je vysíláno, aniž by bylo potřeba cokoli dokupovat - kromě vhodné televizní karty. Tady je ale kámen úrazu: softwarů vhodných pro takové streamování je málo. Pro Windows ještě míň. A drtivá většina karet s nimi není kompatibilní.

Vytipoval jsem si pro tyhle účely dva zajímavé a živé projekty: ProgDVB ( http://www.progdvb.com ) a MyTheatre ( http://www.dvbcore.com/MyTheatre.html ). Oba jsou dlouhodobě zavedené a osvědčené. A přitom - jak teď koukám - jejich poslední verze jsou z tohoto týdne. K dispozici je i SDK.

Některé karty mi s těmito projekty sice fungovaly (například tahle http://www.digizone.cz/clanky/hauppauge-dec-2000-t- kombinace-pro-televizi-a-pc/ stojí pod 2000,-Kč včetně DPH a je zajímavá tím, že funguje jako USB karta a přitom jde používat i jako samostaný settopbox), ale nestabilně. Po přečtení diskuzí jsem zjistil, že stabilita DVB-T driverů je obecně velký problém. Není zkrátka žádnou výjimkou, že se (obvykle při přepínání transpondérů) karty kousnou a je potřeba je restartovat. To samozřejmě použitelnost nějakého streamování po síti dost znemožňuje.

Dopisoval jsem si se Saarem (autorem MyTheatre), který mi doporučil Twinhan Alpha ( http://www.twinhan.com/product_terrestrial_7.asp - prodává se taky do 2000,-Kč s DPH). Neříkám, že je to pro každého optimální karta... s přiloženým softwarem například neumí češtinu.
Ale s MyTheatre je 100% spolehlivá a funguje mi 24 hodin denně bez zatuhnutí.

Dosud jsem ji používal tak, že je připojená k nonstop jedoucímu počítači, na kterém běží na pozadí MyTheatre spřažený s VLC a streamuje video po síti. Počítači to ubírá podle počtu momentálně připojených klientů zhruba 4-10% výkonu, což mi připadá přijatelné. Na ostatních počítačích v LAN přijímám video v plné kvalitě, bez jakéhokoli reencodingu. Když se chci podívat na televizi přes internet z práce nebo odkudkoli z telefonu, můžu přes webové rozhraní zvolit kanál, kodek i požadovanou kvalitu.

...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny