Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Poskodena VM na Xene

Vcera mi volal zakaznik, ze mu nebezi jeden virtualny stroj (ktory si instaloval a spravoval sam). Bezi to na Xene, ktory moc nepoznam, ale sak virtual ako virtual.
Cele sa to udialo tak, ze si dal upgradnut OS na VM, vraj vsetko prebehlo ok, ale potom ho napadlo, ze masinu restartne. Zalohy samozrejm nijake a masina uz nenabehla.
VM hlasila, ze nema odkial bootovat. Ked som sa napojil cez ssh na XEN zistil som, ze XEN vytvara LVM oddiely a 300GB oddiel, ktory mal byt prislusny tomu stroju bol neaktivny.
Aktivovat rucne ide dvoam sposobmi a to bud cez lvchange -ay (potom este pre istotu kpartx -a). Oddiel sa uz potom oddiel javi ako aktivny. Nicmenej akonahle spustim masinu oddiel sa stane neaktivnym. V logoch som zistil, ze masina si oddiel aktivuje sama a potom ho z neznamych pricin deaktivuje.
Kedze ide hlavne o data na oddiely skusal som oddiel mountnut. Bohuzial stale dostavam hlasku, ze musim specifikovat FS a neberie ziadne zname. Skusal som teda opravu cez e2fsck, ale hlasi poskodeny superblock. Nasiel som si zalohy superblockov, ale ani jeden cez -b nezabral.
Napada ma uz len pouzit nieco na obnovu filesystemu po exporte LVMka (cez dd), ale ak by niekoho napadlo, kde by mohol byt problem budem vdacny.

Předmět Autor Datum
Xen neznám vůbec, ale předpokládám že ten LVM oddíl je raw a obsahuje virtuální HDD: Storage_options
touchwood 05.01.2015 15:44
touchwood
Presne tak, obsahem je "dalsi disk". S partition tabulkou a partisnami. Melo by to jit prohlednout…
JR_Ewing 05.01.2015 15:51
JR_Ewing
Jaky ma/pouziva Kernel pro VM?
.. 05.01.2015 15:59
..
Viac info uz som nedostal a zavolal si k tomu nejakeho manika a vyriesili to tak, ze 300GB LVM cast… poslední
fleg 07.01.2015 09:26
fleg

Presne tak, obsahem je "dalsi disk". S partition tabulkou a partisnami.

Melo by to jit prohlednout pres fdisk a na zaklade tech hodnot mountnout jen dilci cast (jako se da namountovat ze bitové kopie v souboru disk image, tedy podstrcit mu nejaky ofset startu partisny.

K Flegovi. Delal upgrade timto zpusobem nekdy pred tim (zejmena jadro)? Pokud to bezi v "semi-virtualnim" modu (nechci kecat, s xenem jsem delal jeste jako s opensource nastrojem, nez to koupil citrix), tak to nenatahuje jadro z disku, to mu je podsouvano materskym systemem a musi byt upraveno (pro praci pod xenem - dnes uz jsou soucasti distribuce, ale driv se to muselo patchovat). Jestli tou aktualizaci nesmazal nejake moduly nebo neco podobneho. Tam osobne bych take zacal svoje patrani.

Viac info uz som nedostal a zavolal si k tomu nejakeho manika a vyriesili to tak, ze 300GB LVM cast mountli k beziacej VM (to som nechcel robit, nevedel som, co by to spravilo s beziacim strojom) a data na nej videl.
Za 6h badania som dostal dakujem v telefone, ale aspon som sa nieco nove naucil;o).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru