Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nenabíhá dotykový displej

Ani tak moc nepotřebuji řešení, přijede na to firma, ale zajímal by mě váš okometrický názor.
Máme v práci stroj řízený počítačem. Tedy, v ovládacím pultu je nějaké starší PC (cca 2006), při zapnutí stroje naběhne i PC a dotykový displej, který je k PC připojen. Displej se používá k ovládání stroje - tedy mimo dalších ovládacích prvků, které jsou přímo na stroji. Displej je připojen přes VGA. Jak je jinak řešeno připojení nevím - jestli je tam ještě něco pro funkci dotykáče, nebo je to honěné vše přes VGA. Na PC běží pod firemním programem na ovládání nějaké Win.
Celé je to profi výrobek, žádný bastl.
No a teď problém, po delším, minimálně několikahodinovém vypnutí celého toho ansámblu a následném zapnutí nenajede ten displej, je prostě mrtvý. Nelze stroj ovládat. Stačí ale provést tvrdý restart a displej naběhne. Samozřejmě tvrdý restart je mňamka, protože normálně se musí stroj vypínat softverově - právě přes displej. Což ve zmiňované situaci nejde. Zapínání se provádí silovým vypínačem.
Mám svou teorii, kde je podle mě problém a myslím si, že je to relativně banalita a stejně jsem i statečně informoval vedení. No ale odborník nejsem, může to být cokoli, firma přijede řešit problém "s displejem", který má v tomto provedení cenu přibližně 130K..
Tipnul byste někdo, čím to může být?

Předmět Autor Datum
nejde to cez VGA, budu tam aspon dalsie 2 piny na to, alebo USB, apod.
MM.. 22.01.2015 00:47
MM..
Co sa tyka problemu to sa bez poriadnej diagnostiky neda dost dobre tipovat. Kludne moze byt trebars…
MM.. 22.01.2015 00:48
MM..
CMOS baterku u toho měnili asi před třemi lety, ale zaboha si nevzpomenu, jak se to tenkrát projevov…
Zarniwúp 22.01.2015 01:12
Zarniwúp
Tak pouzili asi piny VGA konektora, polovica je na nom stejne zbytocnych. Ak sa ti podari dostat sa…
MM.. 22.01.2015 01:18
MM..
Jo, připoj klávesnici. :-) Teoreticky by to asi šlo, ale předpokládám, že budou mít bios stejně pod… poslední
Zarniwúp 22.01.2015 01:26
Zarniwúp

Co sa tyka problemu to sa bez poriadnej diagnostiky neda dost dobre tipovat. Kludne moze byt trebars len zdochla CMOS baterka (ak to nejaku ma) a kvoli tomu blbne BIOS apod (ak to je x86 stroj).

P.S. Display vadny snad neni, ked funguje po tvrdom restarte apod. Este tam moze byt studenak a teplom po zahriati sa "spravi"

CMOS baterku u toho měnili asi před třemi lety, ale zaboha si nevzpomenu, jak se to tenkrát projevovalo. Možná to zdechlo naráz, možná jsem měl dovolenou a nezaznamenal jsem to. Už fakt nevím. Klasická CR2032 tam není, byl to takový hranatý šváb, ještě se nám válel asi měsíc u stroje, než ho někdo vyhodil.
Možná je to VGA proprietární, nevím, překvapilo mě, když jsem to viděl, ale nic jiného v zapojení od displeje jsme nenašli.
Mě napadla jako možnost napájení, konkrétně oblíbené kondenzátory (ať u zdroje, nebo na desce). Na vadný displej taky nevěřím, ale bohužel na tohle má přijet firma. No, když koukám na termín opravy, tak bych měl být u toho, uvidím. :-)

Tak pouzili asi piny VGA konektora, polovica je na nom stejne zbytocnych.
Ak sa ti podari dostat sa do spravcu tak si to najdi bude to asi pod USB. Preco to nenabehne netusim. Mozno sa len daco prenastavilo v BIOSe apod, pripoj klavesnicu a defaults? :D Nechaj to na firmu asi. Moze to kludne byt studenak apod

Jo, připoj klávesnici. :-) Teoreticky by to asi šlo, ale předpokládám, že budou mít bios stejně pod heslem, oni jsou dost opatrní. Na to bych stejně neměl koule, kdybych tam něco posral, asi by mě sežrali. Nakonec, i do obyčejného servisního menu ovládacího programu stroje, kde venkoncem není nic zajímavého, se dá dostat jen přes heslo.
Samozřejmě to nechám na firmu, jen jsem byl zvědavý. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru