Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem velmi špatná GPS - řešení ?

Ahoj.

Chci začít jezdit na kole a svojí ujetou trasu si ukládat. Slyšel jsem o fajn appce Endomondo a docela se mi líbí, jenže je tu jeden velký problém a to je moje mobilní GPS. Šel jsem ven na krátkou procházku otestovat GPS a tady je výsledek : 6H571 Modrá - to , co zaznamenala GPS ; Červená - ručně dokreslená skutečná trasa. Celou cestu jsem mobil držel v ruce před sebou.

Napadly mě 3 možná řešení
- koupit nějakou anténku s jackem nebo USB (vůbec netuším jestli něco takového existuje, jen mě to napadlo)
- koupit nějaou externí GPS s jackem nebo USB (zase vůbec netuším jestli něco takového vůbec exisuje, jen mě to napadlo)
- nevyužívat jen GPS, ale i mobilní data - u toho ale nevím jestli se vůbec přesnost zlepší, a hlavně kolik mi to sežere dat

Napadl by vás nějaký nápad ? :)
Díky ;)

Předmět Autor Datum
Určitě byla použito GPS? Nešlo jenom o přibližné určení polohy podle mobilní sítě? To je totiž dost…
Wikan 22.02.2015 15:16
Wikan
FSK0T - ano , mám MTK čip a s tím jsou prý velké problémy..
Dreks 22.02.2015 15:20
Dreks
Přepni to na tu první volbu. Data to nežere skoro vůbec. Pokud máš teflon vyrootovaný, jo dobré si…
touchwood 22.02.2015 15:30
touchwood
Večer zajdu tu stejnou trasu se zapnutými daty , tak uvidím, opět pošlu obrázek
Dreks 22.02.2015 15:43
Dreks
obrázek je k ničemu. Místo toho jsi měl dávno napsat značku a typ mobilu.
touchwood 22.02.2015 17:17
touchwood
THL 5000
Dreks 22.02.2015 19:11
Dreks
Za tohle ani tak nemůže GPS přijímač jako špatná anténa. To je obecně bolest (někdy větší, někdy men…
czcharlie 22.02.2015 15:32
czcharlie
A anténa přímo do mobilu (jack, usb) asi není, že ?
Dreks 22.02.2015 15:44
Dreks
anténu do USB? Spadl jsi z višně?
touchwood 22.02.2015 17:16
touchwood
To není věc antény, ale telefonu. Pokud připojení pro externí anténu nemá, potom je problém. Nabastl…
czcharlie 22.02.2015 19:24
czcharlie
Co říkáte na externi GPS přijímač s bluethooth? Třeba tento http://www.zbozi.cz/vyrobek/navilock-bt-…
Dreks 22.02.2015 22:00
Dreks
?
Dreks 24.02.2015 11:33
Dreks
Standardní datalogger. Je sice postavenm na dnes již letitém chpu SIRFstarIII, ale to není žádný pod…
czcharlie 24.02.2015 12:54
czcharlie
Okamžitá orientace v terénu? Používám Runtastic Pro (Android i WP) a ať na běhání, nebo na kolo, oka…
Potkan007 24.02.2015 13:27
Potkan007
Ne každý používá navigaci jen pro běhání. Tam mi zase přijde zcela zbytečný záznam kudy jsem běhal -…
czcharlie 24.02.2015 13:34
czcharlie
Chápu všechny argumenty, ale když se zaměřím na původní dotaz, tak cílem je opravdu záznam trasy a k…
Potkan007 24.02.2015 13:55
Potkan007
Přečti si ještě jednou, možná lépe dvakrát a pomalu poslední dvě věty mého příspěvku. Nikde nezpochy… poslední
czcharlie 24.02.2015 14:14
czcharlie
Tak to je husty, myslim tu trasu, jak ji zaznamenala GPS. :-D Obnova telefonu do tovarniho nastaven…
RedMaX 22.02.2015 22:55
RedMaX

Za tohle ani tak nemůže GPS přijímač jako špatná anténa. To je obecně bolest (někdy větší, někdy menší) skoro všech GPS, které jsou instalovány jako doplněk něčeho jiného (mobilu, dříve PDA atd.). Antény pro GPS se běžně vyrábějí a prodávají: http://www.sectron.cz/produkty/128-anteny-externi/ 136-gps-magnetic.html. Problém je, že přijímač musí být připojením externí antény vybaven, což vůbec není běžné.

To není věc antény, ale telefonu. Pokud připojení pro externí anténu nemá, potom je problém. Nabastlit to rozhodně nepůjde, pokud by se tvoje úvahy ubíraly tímto směrem. Externí antény mají standardní koaxiální konektor cca 2,5 mm.

Standardní datalogger. Je sice postavenm na dnes již letitém chpu SIRFstarIII, ale to není žádný podstatný zápor. Jen snad o něco delší studený start a menší citlivost (která ovšem je v tomto případě do značné míry kompenzována slušnou anténou) proti modernějšímu chipu SIRFstarIV lze považovat za minus. Co je ale naopak podstatné - pro SIRFstarIII existuje možnost vypnutí statické navigace, kdy přístroj při rychlosti pohybu menší než cca 6km/h se chová jakoby se nepohyboval. Má to svoje důvody, ale při použití za chůze to znamená, že navigace nezaznamenává polohu průběžně, ale až v okamžiku kdy se poloha změní o určitou, ne zrovna zanedbatelnou vzdálenost. Ovšem pokud by navigace byla používána výhradně na kole, tento problém by nebyl podstatný. Ovšem zvážil bych nákup nějaké, sice dražší, ale daleko lépe využitelné outdoorové a hlavně mapové GSP. Při používání dataloggeru záhy zjistíš, že je sice hezké mít záznam trasy, ale že tomu přeci jen něco chybí - okamžitá orientace v terénu.

Okamžitá orientace v terénu? Používám Runtastic Pro (Android i WP) a ať na běhání, nebo na kolo, okamžitá orientace mi přijde při zamýšleném využití jako zbytečnost. I když mám držák na řidítka, stejně mám mobil v brašně, protože se o něj nemusím bát a podstatné je pro mě zaznamenání trasy. Když běžím, nebudu si držet před obličejem mobil, abych viděl, kde jsem.

Ne každý používá navigaci jen pro běhání. Tam mi zase přijde zcela zbytečný záznam kudy jsem běhal - žádné statisky cest, které jsem proběhl si nevedu. Naopak mi vůbec nepřijde zbytečné mít možnost vědět kudy kam pokud se pohybuji na kole někde v místech, která neznám a kde jsen nikdy v životě nebyl.

Přečti si ještě jednou, možná lépe dvakrát a pomalu poslední dvě věty mého příspěvku. Nikde nezpochybňuji nákup dataloggeru a narozdíl od tebe nikde nevnucuji svůj názor, že něco je zbytečnost nebo nezbytnost. Jen tazateli předkládám k úvaze svoji (a nejen svoji) zkušenost a zároveň ho i na vyšší cenu nabízeného řešení upozorňuji.

Tak to je husty, myslim tu trasu, jak ji zaznamenala GPS. :-D

Obnova telefonu do tovarniho nastaveni, pokud to nepomuze tak je GPS cip v telefonu vadny. Ale to znam taky jsem si koupil podobne pofiderni telefon jako ty a taky mi odesel velmi brzo. Snad te to take na podruhe pouci a koupis si smartphone od renovovaneho vyrobce (ja si poridil SGS4).

Jinak co se tyka Mediateku, tak ano jsou slabsi, chyta to dlouho fix, presnost neni uplne dokonala, ale v tom chyba neni, je to vylozene vadne. Ja mel MTK6589, ktery byl svou nepresnosti povestny, ale takhle nepresne to nebylo ani z poloviny a to na tom od te doby Mediatek zapracoval a MTK6592 uz ma gps cip mnohem lepsi. Ale tenhle je nejspis vadny, reklamuj to. (Porad ale plati ta obnova tovarniho nastaveni, softwarova chyba je malo pravdepodobna ale ne nemozna.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru