Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přehřívání PC

Zdravím,
mám docela závažný problém se svým dílenským PC /využíváno na schémata a internet, hry žádné, OS : Win XP/
Kdysi tam byl procesor Intel Celeron D 340J a já jsem ho nahradil kompatibilním procesorem Intel Pentium 4 640, důvodem bylo navýšení výpočetního výkonu díky podpoře HT nového procesoru /což je opravdu znatelné/.
Co jsem porovnával oba procesory, tak si jsou docela podobné, hlavně ve spotřebě :
Intel Celeron D 340J - 2,9GHz; TDP 73W; Tmax 67°C
Intel Pentium 4 640 - 3,2GHz; TDP 84W; Tmax 66,6°C

Teplota se drží okolo cca 45°C, když mám spuštěný nějaký program na kreslení schémat, ale když vlezu na net, tak se to přehřeje a následně restartuje. Ventilátor se prostě nevytočí do svých maximálních otáček, chvílemi je slyšet že se začne přetáčet ale to je tak všechno. Co jsem zkoušel zatěžovat CPU různými testy stability, tak i když na procesoru byla teplota přes 60°C, tak ventilátor točil jen okolo 1800 ot/min, jindy se klidně s přehledem přetáčí až někam k cca 3000 ot/min /testováno pomocí Everestu/. Prostě ten ventilátor si dělá co chce, jednou to v pohodě uchladí, jindy to chcípne.

Co se týká prachu, tak počítač je naprosto čistý, prach nikde. Do skříně jsem dal další dva ventilátory, jeden dolů dopředu na nasávání a jeden nahoru dozadu na výfuk teplého vzduchu, ale nepomohlo to. Chladič je rovněž přidělaný napevno šrouby, protože ty plastový blbosti chladič neudržely, tak jsem tam dal čtyři šrouby.

Mě jde o to, jestli nějak nejde zvýšit otáčky softwarově ? Zkoušel jsem SpeedFAN, ale všechny ventilátory byly nastaveny na 100%. Napadlo mě připojit ventilátor napevno na 12V, ale to by strašně hučelo.
Děkuji za pomoc :puff:

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny