Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace LINUX-chyba: Fatal: VolumeID read error sector 0 od dev/hda not redeable

Všechny zdravím
Mám problém, našel jsem doma Mandrake Linux 10.1 a rozhodl si ho nainstalovat.
Mám jeden 40GB disk (master) a 10GB disk (slave), na který jsem chtěl nainstalovat Linux, na 40G je Win XP SP 2. Při instalaci mě zarazilo, že mi to nabídlo jen 10G disk jako místo kam mohu instalovat,zobrazil se jako hdb, při instalaci zaváděcího programu LILO nebo GRUB dojde k chybě:
Fatal: VolumeID read error sector 0 od dev/hda not readable.
Co to znamená chápu, ale jak to vyřešit:?::-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je jasné, že s hda to vůbec nedovede pracovat. Co to máš za disky? Některé starší (těch 10GB by tomu…
Rce 28.02.2007 23:12
Rce
Ja pouzivam tiez LILO (moj prvy Linux bol prave mdk10.1 a tam je to default), ale zbavit sa akehokol… poslední
x22 01.03.2007 09:43
x22

Je jasné, že s hda to vůbec nedovede pracovat. Co to máš za disky? Některé starší (těch 10GB by tomu odpovídalo) se nesnesou s některýma jinýma výrobcema. Těžko říci, kteří. Máš disky správně najuperované? Zkus nějakou live distribuci, jestli uvidí oba disky. XPéčka vidějí oba disky? Máš-li odvahu, zkus FDisk (jen vypisovat partyšny!), jestli též vidí oba disky. Viděl jsem na prvý pohled fungující disk, který ale hatil jakoukoli snahu o čtení druhého a ten se zdál vadný. Vyzkoušej místo té desítky něco jiného.

PS: GRUBa neinstaluj, nejde se ho zbavit (teda jde, ale po velmi tuhém boji). Vol klasické LILO ;-).

Ja pouzivam tiez LILO (moj prvy Linux bol prave mdk10.1 a tam je to default), ale zbavit sa akehokolvek boot loadera by malo ist jednoducho nainstalovanim nejakeho ineho boot loadera. Jediny problem moze byt antivirova ochrana v BIOSe, tu treba vypnut, inak sa neda zapisovat do MBR.

Ta ochrana moze byt aj dovod, preco sa tie boot loadery nevedia nainstalovat.

Mandrake 10.1 je uz starsi a nemusi spravne fungovat s novym hardverom (podla velkosti diskov ten PC asi velmi novy nebude) a tiez asi nepodporuje nove verzie programov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru