Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový ntb s Win 8.1 - jak vyhladit písmo ?

Zdravím, pořídil jsem nový ntb Acer s Win 8.1, bohužel s Win7 jsem už nesehnal, už jsem to tu projednával, že je to šmejd. Ale na rady tu všech jsem vše přenastavil a odinstaloval, co šlo, a nechá se s ntb "žít". Ale jeden problém zůstává - písmo vidím stále jakoby rozmazané, neostré (nosím brýle), rozrastrované, roztřepané - prostě strašně je to náročné na oči - zaostření, práce pár hodin je utrpení. Ve Win XP byla funkce "vyhlazení písma" , čímž došlo opravdu ke zvýšení čitelnosti,ještě šel nastavit kontrast, a byla to pohoda dělat celou noc. Tady je v Win 8.1 pouze nastavení dle nějakých "předinstalovaných" textových polí, které mi stejně ve výsledku nevyhovuje, písmo je neostré a jakoby "komíhající" (jako pocit při řízení auta s 2ma°%), nekontrastní, jakoby šedivé - docela podobné tisku z jehličkové tiskárny. Hrůza! Nevíte prosím, jak dosáhnout-nastavit kontrastní vyhlazené písmo? Nikdy jsem toto neviděl ani na W98 a CRT monitoru,W-XP + různé moňasy, ani na stařičkém ntb HP pavilion s Wistama... Prosímo radu, co kde nastavit, aby bylo písmo "čitelné". Obrázky jsou v zobrazení OK. Díky. Alfi.

Předmět Autor Datum
Máš zapnutú technológiu (funkciu) ClearType? http://www.wikihow.com/Adjust-Cleartype-Text-in-Wi ndow…
pme 06.04.2015 09:23
pme
Ano mám. Alfi.
Alfi 06.04.2015 09:35
Alfi
Prosím, poraďte mi někdo, nedá se na tom dělat - je to Acer E 15S, ten nejlevnější srá.. Na tom asi…
Alfi 07.04.2015 05:09
Alfi
Základem je mít nastavené rozlišení takové jako má použitý displej, tedy 1366x768. Jakékoli jiné bud…
jirka44 07.04.2015 10:10
jirka44
Jo, dík, jasně, že mám nastavené nativní rozlišení. Ale ikdyž jsem ho dříve na bývalých PC měl změně…
Alfi 07.04.2015 21:02
Alfi
Pokud to jde v nastavení Tvého displeje, zkus dát korekci gamma na minimum.
paulpol 07.04.2015 10:49
paulpol
Dík, vím co je to Gamma nastavení... - i další grafické parametry. Tady to v 8mičkách asi nejde,v XP…
Alfi 07.04.2015 21:11
Alfi
Doporučil bych vyzkoušet pár věcí, aby se vyloučilo, že se jedná o chybu monitoru (nebo jiného HW pr… poslední
vrga 08.04.2015 02:32
vrga

Prosím, poraďte mi někdo, nedá se na tom dělat - je to Acer E 15S, ten nejlevnější srá.. Na tom asi nemůže být někde zapnuté 3D a pod. blbiny..., co by rozostřovaly písmo? Když se na display podívám bez brejlí uplně zblízka, tak je to pohled jak na sjetinu z jehličkový tiskárny..., navíc se mi zdá, že typy(písmena) trochu oscilují, je to horší pohled než na obraz z InternetBoxu přes stařičkou Tesla BTV, což byl můj "začátek". Kvůli vyloučení vlivu mých chlastem zničených očí, jsem kouknul na tabletu přítelkyně (Samsung Galaxy 10"), a bez brejlí jsem neměl vůbec problém číst vpoho mnohem menší písmenka - uplně paráda. Tady nevidím, ani co píšu. Všechno je jakoby zdvojené, "časově roztřepané" ,asi jako když kdysi v promítačce sednul špatně film na maltézák. Ať mhouřím a zaostřuju oči jakkoliv, přečtu stěží prd! Přitom obrázky a jiná grafika je uplně vpoho. Zkoušel jsem v těch 8mičkách přenastavit na písmu, co se dalo, ale k prdu. Nemohu to bohužel zkusit na ext.moňas, má to jen mini HDMI výstup (to je blbina!) a nemám konektor. Tak dík všem za radu předem. Alfi.

Jo, dík, jasně, že mám nastavené nativní rozlišení. Ale ikdyž jsem ho dříve na bývalých PC měl změněné, tak byl text stále čitelný, akorát malý nebo velký. Tady je to jakoby "hloubkově" rozostřené (takový pocit jako při pohledu na promítaný hologram - člověk neví, kam má přesně oči zaostřit...), když si dám brejle 10cm před nos a display naklopím hodně od sebe (pohled ze spodu), tak paradoxně se čitelnost zlepší. Není to vada displaye? Co se týče Clear Type, byl jsem ve starších systémech zvyklý na detailnější nastavení, vč kontrastu, tady jsou jen jakási okýnka s textem - a vyber sinejlepší. Kliknu nato "nejlepší", ale změna se neprojeví, není tam ani button "použít"... Tak fakt nevím... Alfi.

Dík, vím co je to Gamma nastavení... - i další grafické parametry. Tady to v 8mičkách asi nejde,v XPpro nebyl problém nastavit cokoliv... - ani si nedovedu představit, jak by šlo na tomtostroji a platformě W8 třeba nastavit podrobně parametry pro kompresi zvuku... Zatím se minepodařiloaninagrabovat CD, jo a mezerníkfunguje jen občas... Alfi.

Doporučil bych vyzkoušet pár věcí, aby se vyloučilo, že se jedná o chybu monitoru (nebo jiného HW prvku)
- nabootovat Nouzový režim a zkusit písmo tam
- zahýbat víkem jestli se text nezlepší
- odinstalovat ovladače grafiky Intel, restartovat a nechat, ať si Windowsy nainstalují takové, jaké najdou
- ntb má grafiku Intel, tudíž by tam mělo být něco jako toto, tak si pohrát s nastavením:

http://s2.postimg.org/5kg6lw8uh/Picture_x128.jpg

- nedočetl jsem se nikde, jestli byl text po prvním spuštění v pořádku. Při odinstalaci zbytečných souborů jsi mohl smáznout něco důležitýho

Pokud nic z toho nepomůže, doporučil bych zkusit obnovit tovární nastavení a pokud ani to ne, ntb vyreklamovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru