Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam vlozit teplotne cidla

Celkom by ma to zaujimalo ako dosiahnut co najpresnejsie vysledky merani (grafika, hdd, cpu). Mnou zvolene postupy sa vzdy o par stupnov odlisuju od tych vstavanych (vacsinou vlozim cidlo co najblizsie k cpu (gpu) a pripevnim ho o chladic, na hdd jednoducho vsuniem na vodiacu plosku.

Předmět Autor Datum
ono to tak bude vždy, že teplota bude nižší. Minimálně musíš počítat se snížením teploty na rozhraní…
touchwood 07.03.2007 22:24
touchwood
Cpu a lepší gpu mívají vevnitř integrované čidla. Základní desky mívají jedno čidlo pod cpu a druhé…
MM_tank 08.03.2007 00:53
MM_tank
Staval som teraz naposledy 2 pc s case, ktore mali cidla v sebe a ukazovali na prednom paneli "stav"…
fleg 08.03.2007 01:22
fleg
Tak asi na chladic co najblizsie k chipu ktory chces merat. Podla moznosti tak aby cidlo nebolo ofuk… poslední
MM.. 08.03.2007 01:32
MM..

ono to tak bude vždy, že teplota bude nižší. Minimálně musíš počítat se snížením teploty na rozhraní dvou materiálů (pouzdro CPU/GPU a chladič a pak chladič-čidlo) i když tam to budou řádově desetiny stupně pokud je dobře chladič připevněn a nanesana pasta. A dále pak s poklesem teploty úměrnou vzdálenosti (kondukce tepla z termodynamického pohledu odpovídá vedení proudu vodičem) - existuje něco jako odpor na metr (tzv. měrný odpor) pro eletřinu, pro teplo pak analogický tepelný odpor (nebo vodivost v převrácené hodnotě)

více viz:

Tepeln%C3%A1_vodivost
Konduktivita

tudíž: já bych to neřešil :-)

Cpu a lepší gpu mívají vevnitř integrované čidla. Základní desky mívají jedno čidlo pod cpu a druhé pokaždé někde jinde. Záleží co přesně chceš měřit - teplota chladičů těchto součástek se logicky liší s tím co naměří čidlo vevnitř.

Tak asi na chladic co najblizsie k chipu ktory chces merat. Podla moznosti tak aby cidlo nebolo ofukovane (uz to je asi nemozne, mozno keby sa na to dal nejaky sajrajt ktory by to izoloval od prudu vzduchu. P.S. Ale ak to ma dobry kontakt s chladicom, tak vzduch asi nie je az taky problem. Ale teplotu to bude ukazovat vzdy nizsiu ako je v chipe).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru