Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Účty na Windows pro rodiče

Ahoj,

Tátovi odešel notebook, teď mu přišel nový a řešíme, jak vyřešit uživatelský účty. Otec si sotva je schopný přečíst maily, semtam potřebuje něco ve Wordu a v práci dělá v Excelu, takže stejně jako v minulosti mu zamýšlím tam hodit účet bez admin práv, aby něco nepokonil.

Současně je to patnáctka displej, což je oproti mámině stroji velká kráva, čili přemýšlím, že tam hodím účet i mámě (ta je v obsluze PC už zdatnější), když bude chtít koukat na filmy, ať nemusí žmourat na té její berušce, když je zrovna táta v práci.

Samozřejmě po vás nechci, abyste řešili naše rodinné záležitosti, nicméně pokud si dovedete aspoň trošku představit technickou zdatnost svých rodičů - jak nejlépe byste rozvrhli uživatelské účty tak, aby to bylo co nejbezpečnější a nestalo se, že by mi táta zvyklý na XPčka nevolal každých pět minut, že "ta Java už zas chce aktualizovat"? Zvažuju dát buď oběma omezený účet a ještě třetí účet jako admina, nebo mámě admina a tátovi normální účet s tím, že v případě nouze by heslo na admina znal. Jaký programy (z řad prohlížečů a tak podobně) jsou podle vás natolik user friendly a v češtině, aby mi táta nenadával, co jsem mu to proboha objednala za počítač? Snad mě chápete.

Dík. M.

Předmět Autor Datum
...doplním, že tam otci házím sedmičky, protože osmičky by asi po týdnu letěly z okna
Marumaru 13.05.2015 19:21
Marumaru
1. Javu bych vůbec neinstaloval, dnes pro to v podstatě není důvod, i ta pitomá komerčka se bez ní u…
touchwood 13.05.2015 19:25
touchwood
řešil bych to dvěma omezenci, a admina i s heslem bych dal jako magnetku na lednici (kdyby něco). za… poslední
kmochna 13.05.2015 19:28
kmochna

1. Javu bych vůbec neinstaloval, dnes pro to v podstatě není důvod, i ta pitomá komerčka se bez ní už konečně obejde
2. Pokud máš nějaký SW, který se musí průběžně instalovat nebo aktualizovat, pak zřiď 3 účty, táta, máma, admin, nech zapnuté UAC, heslo admina sděl znalejšímu rodiči a jsi v pohodě
3. prohlížeče doporučuju Firefox (web), XnView (obrázky), na muziku Foobar (ten není česky, ale ovládání je triviální), na video cokoli, např. GomPlayer nebo VLC.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru