Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem W98 SE a připojení druhého HDD

Dobrý den,
mám starý PC se základní deskou FIC VA-503+ s operačním systémem windows 98 SE, stávají HDD má pouze 3,2 GB a nestačí svoji kapacitou. Chtěl jsem se zeptat, jak velký HDD můžu do PC připojit jako druhý (stávající HDD 3,2 GB chci zachovat). Je to vůbec nějak omezené ? Mám k dispozici WD Caviar 160GB, ale ještě jsem to nezkoušel. Nerad bych něco poškodil.
Předem díky za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
u tak zastaralé desky počítej, že její bios mude mít limit možná už 8gb! druhým vážným limitem, poku…
lední brtník 09.03.2007 11:56
lední brtník
Prosím tě,jak mám zjistit, jaký je limit biosu na mojí základní desce ? Kde to v biosu najdu ? Bios…
mitchi24 10.03.2007 13:54
mitchi24
u desky to nikdy nenajdeš, protože manuál k desce nemůže tušit, jakou verzi biosu máš nahranou. teor… poslední
lední brtník 10.03.2007 16:51
lední brtník

u tak zastaralé desky počítej, že její bios mude mít limit možná už 8gb! druhým vážným limitem, pokud bys nesehnal novější bios, je 32gb.
čili začni nejdřív hledáním bios update u výrobce boardu, případně u nějakého velkoobchodníka na stránkách se supportem.

Prosím tě,jak mám zjistit, jaký je limit biosu na mojí základní desce ? Kde to v biosu najdu ? Bios jsem nikdy neaktualizoval, mám z toho docela obavy, abych potom ještě rozběhl počítač. Pokud by bios podporoval do 32 GB úplně by mi to stačilo a nemusel bych dělat něco co neumím.

u desky to nikdy nenajdeš, protože manuál k desce nemůže tušit, jakou verzi biosu máš nahranou.
teoreticky by to mohl být popis u biosu ke stažení, ve skutečnosti čekej nic neříkající pindy že byly opraveny staré chyby. o omezeních nebude uvedeno nic, protože žádný výrobce by nikdy neuvedl, že jeho produkt (bios) je v něčem omezen.

když jsem kupoval pc v roce 99, stará poradna byla v té době přeplněna dotazy co s tím, že jim pc nebere disky nad 8 gb.
když jsem pak dával 40gb disk, musel jsem taky flashnout bios. podle tvojeho procesoru a hdd bych řekl že budeš mít bios ještě starší.

k aktualizaci potřebuješ čistou bootovací disketu s io.sys, msdos.sys, command.com, + hodí se nějaký malý dosový souborový manažer, + nový bios (.bin nebo .rom), + flashovací program od výrobce.
pokud z toho máš obavy, kup pivo nějakému důchodci co si ještě pamatuje práci s dosem.

mimochodem při formátování disku pod win98 ti bude fdisk tvrdit že neumí větší číslo než 64gb. musíš použít fdisk z win me, nebo třeba bootovací partition magic. a jak píšou níž: protože limit 128bg je pro wirdows98 nepřekročitelný, udělej si tam oddíly do celkové velikosti 127gb, a zbytek nech nepřidělený - až na dobu než přejdeš na normální windows na novějším hw.

a teď směle googluj pro nový bios! bez něj v ruce tu řešíš zbytečnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru