Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s baterkou v notebooku

Dobrý den, od minulého týdne mně začal blbnout notebook Lenovo Ideapad Z510 tím stylem, že indikátor ukazuje nabití třeba na 50 % ale notebook je uplně vybitej. Zkoušel jsem to na Windows i na Linux a stejný problém. Nevíte někdo co by to mohlo být? Děkuji za pomoc.

Předmět Autor Datum
Žeby vadný akumulátor?
jirka44 02.06.2015 11:51
jirka44
No nevim asi jo, ale chtěl bych vědět jestli mně to vyreklamujou. Notebook mám necelý rok.
pucmeloun 02.06.2015 12:07
pucmeloun
možná jo, možná ne, co to zkusit? http://www.mesec.cz/aktuality/prodejci-zamenuji-za ruku-za-zivotno…
jirka44 02.06.2015 13:50
jirka44
jirko, zde to je nesmyslné tvrzení co linkuješ. Životnost baterky se nepočítá na čas, ale počet nabi…
touchwood 02.06.2015 14:36
touchwood
Nikoliv, záruka je ze zákona 24 měsíců. V zákoně žádná výjimka pro baterky není.
Wikan 02.06.2015 14:38
Wikan
Práva z vadného plnění § 2165 (1) Kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u sp…
touchwood 02.06.2015 14:57
touchwood
To si ale právě pleteš záruku a životnost. Záruka je 24 měsíců, to je prostě bez debat. Že baterka s…
Wikan 02.06.2015 15:03
Wikan
Ono potom existuju nejake paragrafy o tom ze kto ma dokazne bremeno ze ci to bola vada veci pri pred…
MM.. 02.06.2015 17:34
MM..
U nás by to mělo být stejně, protože jde o nějakou normu EU.
Wikan 02.06.2015 17:36
Wikan
BTW inac to co popisuje v dotaze je bezny pripad starnutia resp. zdochnutia nejakeho clanku (mohlo b… poslední
MM.. 02.06.2015 17:37
MM..
1. počítač úplně vypnout, vytáhnout napájení i baterku, zkusit zapnout, aby se vybily kondíky a takt…
touchwood 02.06.2015 14:31
touchwood

jirko, zde to je nesmyslné tvrzení co linkuješ. Životnost baterky se nepočítá na čas, ale počet nabití, které je někde okolo maxima 500 cyklů. Vydrží-li notebook na jedno nabití cca 8 hodin (což spíše přeháním, běžně to je spíše okolo 4-5 hodin), lze baterku "vypotřebovat" za půl roku, prostým nabitím-používáním-nabitím-... atd. Proto je záruka právě těch 6 měsíců, kdy si výrobce spočítá, že ani ten nejhorší model použití baterie nebude kolidovat s její životností.

Ne že bych se chtěl zastávat výrobců, ale u baterií taky záleží jak se k nim uživatel chová.

Práva z vadného plnění
§ 2165
(1) Kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí.
(2) Je-li na prodávané věci, na jejím obalu, v návodu připojenému k věci nebo v reklamě v souladu s jinými právními předpisy uvedena doba, po kterou lze věc použít, použijí se ustanovení o záruce za jakost.
§ 2166
(1) Požádá-li o to kupující, potvrdí mu prodávající v písemné formě, v jakém rozsahu a po jakou dobu trvají jeho povinnosti v případě vadného plnění. Prodávající má povinnosti z vadného plnění nejméně v takovém rozsahu, v jakém trvají povinnosti z vadného plnění výrobce. V potvrzení uvede i své jméno, sídlo a identifikující údaj, popřípadě i další údaje potřebné ke zjištění jeho totožnosti.
(2) Je-li to potřebné, vysvětlí prodávající v potvrzení srozumitelným způsobem obsah, rozsah, podmínky a dobu trvání své odpovědnosti i způsob, jakým lze uplatnit práva z ní plynoucí. V potvrzení prodávající zároveň uvede, že další práva kupujícího, která se ke koupi věci vážou, nejsou dotčena. Nesplnění těchto povinností není na újmu platnosti potvrzení.
(3) Nebrání-li tomu povaha věci, lze potvrzení podle odstavce 1 nahradit dokladem o zakoupení věci obsahujícím uvedené údaje.
§ 2167
Ustanovení § 2165 se nepoužije
a) u věci prodávané za nižší cenu na vadu, pro kterou byla nižší cena ujednána,
b) na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním,
c) u použité věci na vadu odpovídající míře používání nebo opotřebení, kterou věc měla při převzetí kupujícím, nebo
d) vyplývá-li to z povahy věci.

Zákon na baterky pamatuje hned ve třech bodech.

To si ale právě pleteš záruku a životnost. Záruka je 24 měsíců, to je prostě bez debat. Že baterka stárne a není ji tak možné reklamovat pro běžnou ztrátu kapacity, je ale samozřejmě věc jiná. Pokud ale baterka chcípne úplně, tak se prodejce v žádném případě nemůže vymlouvat na to, že záruka na baterky je jenom 6 měsíců.

Ono potom existuju nejake paragrafy o tom ze kto ma dokazne bremeno ze ci to bola vada veci pri predaji alebo nie. tusim v prvych 6mesiacoch sa to bere ako automaticky ze bola to vada uz pri predaji, po 6mesiacoch ma dokazne bremeno asi kupujuci, neviem zhlavy kde je to jak v kazdej krajine je to ine, to je debata skor pre pravnikov ktori maju precitane vsetkych trilion pomotanych paragrafov :)

BTW inac to co popisuje v dotaze je bezny pripad starnutia resp. zdochnutia nejakeho clanku (mohlo byt sposobene aj hlbokym vybitim za co si v takom pripade moze sam uzivatel, ak ne tak ma proste smolu na blby kus), myslim ze ak im vyslovene nedokaze ze to je vyrobna vada, tak ma smolu.

1. počítač úplně vypnout, vytáhnout napájení i baterku, zkusit zapnout, aby se vybily kondíky a takto nechat "odpočinout" aspoň 60 sekund.
2. zapojit zpět baterku i napájení a otestovat funkci
3. pokud to blbne dál, je nejspíše vadná baterka.

Baterka má typicky záruku 6 měsíců, u šrotu Lehovno si nedělej iluze o prémiové podpoře. A modli se, aby to nebyla deska. Servis Lehovna je tristní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru