Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Samovoľné reštartovanie PC

Ahojte,
mam problem s asi 2-tyzdnovym kompom. Zostava je nasledovna:
CPU - Intel Core i7-5820K
RAM - Crucial 16GB KIT DDR4 2400MHz CL16 Ballistix Šport Dual Ranked
PSU - Seasonic G Series 650W
GPU - MSI GTX 960 GAMING 4G
Chladic - NOCTUA NH-D14 SE2011
Krabica - Fractal Design Define R5 Black
MB - MSI X99S SLI PLUS
SSD - Samsung 850 EVO 250GB
HDD - 1TB SATA III
OS - Win 8.1

No a teraz k problému. Pri práci v Sketchupe, prípadne v Rhinoceros 3D sa sám reštartuje bez blue screenu, bez akéhokoľvek varovania. Jednoducho čierna obrazovka a reštart. Nemá to nejaké spoločné rysy, možno len väčšie zaťaženie procesora pri posúvaní sa po scéne v Sketchupe. Spadol aj pri prvom spustení Witcher 3, priamo z menu. Potom fungoval bez problémov. Skúšal som War Thunder, ten funguje bez problémov, 3D Mark tiež.
Viete mi prosím povedať ako zistiť, čo sa s počítačom deje? Potreboval by som nejaké odporúčané softy, s ktorými máte skúsenosti - na zisťovanie a ukladanie teploty procesora, GPU, na otestovanie RAMky a podobne. Prípadne niečo ďalšie, čo by mi mohlo pomôcť. Môj odhad je, že sa jedná o buď vysokú teplotu CPU, prípadne chybnú RAM. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď.
Spendlik

Předmět Autor Datum
Teplotu CPU si predsa mozes monitorovat v speedfan napriklad, ale kvoli teplote sa to nebude restart…
MM.. 05.06.2015 19:12
MM..
A RAM mozes skusat po jednej alebo po dvoch v roznych slotoch, a v BIOSe ich daj na nejaku standardn…
MM.. 05.06.2015 19:14
MM..
když máš podezření na vysokou teplotu (v nové sestavě? leda blbá montáž chladiče), tak si ji snad zm…
lední brtník 05.06.2015 22:28
lední brtník
Ahojte, tak som pozeral event logy a kazda jedna kriticka chyba, ktora sposobila restart je toto: L…
Spendlik 07.06.2015 18:53
Spendlik
To neni chyba ktora sposobila restart, to je len oznam ze nastal restart. Nirsoft bsod viewer teda…
MM.. 07.06.2015 19:13
MM..
Jedine co nasiel v nirsofte su obrazky nizsie. Neviem presne ako to funguje (napriklad ci pri kazdom…
Spendlik 07.06.2015 22:42
Spendlik
Mali by tam byt vsetky, ak tie Windows niecim necistis. Ta co tam je nastala dnes o 9:56, dnes rano…
MM.. 07.06.2015 22:49
MM..
hal.dll: je to originální instalace win na tomto pc? eset smart security je tam proč? pokud to byl…
lední brtník 08.06.2015 08:43
lední brtník
Originálna inštalácia.
Spendlik 08.06.2015 08:46
Spendlik
Nečistím to. Tento zaznamenaný reštart je prvý práve po spomínanom vypnutí automatického reštartu. U…
Spendlik 08.06.2015 06:57
Spendlik
Pripadne skus tie RAM pouzivat len po jednej, a v BIOSe nastav standardnu frekvenciu (bySPD apod, al…
MM.. 08.06.2015 10:14
MM..
Ahojte, nemam teraz vela casu tak len postupne skusam komp nejakym sposobom testovat. Urobil som upd…
Spendlik 17.06.2015 19:16
Spendlik
Ešte jedna poznámka k memtestu - Hammer test mi zamrzol, ale pri parallel isiel ok.
Spendlik 17.06.2015 21:48
Spendlik
Tak menší update, nejak som zle nastavil memtest86 takze pri parallel nezbehol Hammer Test. Prave mi… poslední
Spendlik 17.06.2015 22:20
Spendlik

Teplotu CPU si predsa mozes monitorovat v speedfan napriklad, ale kvoli teplote sa to nebude restartovat. Si si isty ze to neni BSOD? Skontroluj si to programom nirsoft bsod viewer.
Ak to neni bsod tak samovolny restart je dost neobvykla vec, moze byt ze mas draty kejsu nejake naprd, skus odpojit vsetk ood kejsu, moze byt ze vznikaju nejake skraty o kejs z napajacich kablov (alebo ak nemas distancky pod doskou len na spravnych miestach), moze byt nejaka vada dosky alebo nalomena alebo cokolvek. BIOS skus na defaults.
Ovladace by nemali sposobovat reset, ale teoereticky mozu, uisti sa ze mas len spravne z webu vyrobcu dosky a grafiky.

Ahojte,
tak som pozeral event logy a kazda jedna kriticka chyba, ktora sposobila restart je toto:

Log Name: System
Source: Microsoft-Windows-Kernel-Power
Event ID: 41
Level: Critical
Description:
The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

Mam pocit z toho popisu na MS stranke, ze sa jedna skor o nejaku genericku chybu, aj ked je tam spominana PSU. Tak uvidim, skusim vymenit zdroj. Teplota je v norme tak u CPU ako aj u GPU.

T.

Mali by tam byt vsetky, ak tie Windows niecim necistis.

Ta co tam je nastala dnes o 9:56, dnes rano si mal ten restart? Inac ked chces vediet nabeton ze co je BSOD a co ne, tak chod do ovl.panely-system, tam je kdesi v rozsirenych nastaveniach aj sekcia start systemu (cez tlacitko) a tam je potom zaskrtavatko ze pri zavaznech chybe restartovat, odskrtni, BSOD potom ostane svietit. Az si ju precitas tak pouzijes reset tlacitko.

Ta BSOD co tam mas moze byt sposobena aj blbymi ovladacmi aj blbym HW, to sa tazko usudzuje podla jednej BSOD, ale IRQL ak to bude vzdy ta ista BSOD bude skor problem nejakych ovladacov.

Ahojte,
nemam teraz vela casu tak len postupne skusam komp nejakym sposobom testovat. Urobil som update vsetkych ovladacov (MB, GPU, SSD). K rozobratiu a vymene RAMiek som sa este nedostal. Urobil som zatial nejake testy, cez ktore komp presiel bez toho aby sa nieco naslo alebo aby spadol.
GPU - Furmark
RAM - memtest86
Stress test - Prime95

Teplotu CPU, GPU som pozeral pri Prime95 a rovnako aj pri Furmark-u (dokonca som ich spustil aj naraz). Pri top zatazi sa CPU vysplhalo niekam k 75 stupnom ale stale drzalo a nic sa nestalo (reboot teplota bude podla google niekde okolo 80-85). Open hardver monitor vsak nebol zapnuty pri vacsine restartoch, ked na pocitaci pracoval non-admin user, takze nemam logy teploty pri restartoch :( Uz som to zmenil a uvidim ci tam nieco bude.

Co je divne, ze nirsoft mi ukazuje iba jeden jediny BSOD. Mam vypnuty automaticky restart a aj tak sa vzdy restartuje (ked to nastavim v adminovi plati to aj pre bezneho usera?). Ziaden BSOD sa okrem prveho nezapisal, ako keby to ani BSOD neboli. Event viewer stale hlasi id41 (Kernel power) a hned za nim par dalsich, nie kritickych chyb, ktore zapise asi po restarte.

V poslednej dobe som si vsimol, ze sa komp restartuje napriklad pri ukladani projektu v Sketchupe. Nie vzdy ale obcas sa to stane. Clovek stlaci v Sketchupe "Save", cca tri sekundy ako keby ukladal a nasledne cierny restart. Dalsi pripad bol restart pri renderovani (cca po 10 sekundach od spustenia).
A este jedna drobnost, ktora mozno suvisi s tymto problemom, mozno nie - wireless klavesnica a myska ma obcas problem. Ako keby vynechavalo spojenie. 5 sekund bezi, potom zas nie. Po presunuti vysielacov z USB portov na predku skrine dozadu (do USB priamo na MB) to funguje v poriadku. Ale obcas sa stane ze mys alebo klavesnica prestane fungovat a zacne znova stracat signal.

Este mi napadlo ze by mohol byt problem s PSU. Da sa nejak otestovat softverovo? Alebo jediny sposob je vymenit a skusat ci spadne (podobne ako pri RAM)?

Tak menší update, nejak som zle nastavil memtest86 takze pri parallel nezbehol Hammer Test. Prave mi to tu bezi a zatial pri "Pass: 2/4" mam "Errors: 152" - vsetky errors zaznamenane pri Hammer Teste. Este skusim zbehnut memtest86+. Dalsi krok bude vymena RAMky.
T.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru