Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC se vypíná a zase zapíná - náhodně dlouho trvající intervaly

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda nemáte radu co by mohlo být s mým stolním počítačem, jde o to, že se počítač z ničeho nic začal zapínat a vypínat, ale v náhodných intervalech. Tím myslím, že se zapne a běží třeba 5 minut, pak se vypne a zapne během deseti sekund třeba třikrát. Pak zase vydrží 10 minut a pak se zase vypne a zapne a běží chvíli, pak se zase vypne a zapne 5x rychle za sebou. Intervaly jsou náhodně dlouhé. Právě jsem ho přivezl z Alzy kde prý problém opravili a vše funguje, ale dělá mi to furt, zkusil sem vyměnit napájecí kabel k zdroji, i počítač zapojit do jiné zásuvky, ale dělá to furt.

PC je starý 2 roky. Asi před rokem se mi stalo, že se převrátil pod stolem na bok a potom se začal zapínat a vypínat hned po sobě, ale nějak jsem si s tím "hrál" a opravil jsem to a nedělalo to, teď to začalo dělat z ničeho nic.

Moje sestava je -
SSD disk Kingston HyperX 3K SSD 120GB
Základní deska ASUS Z87-A
Operační paměť Kingston 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX Anniversary Edition
Procesor Intel Core i7-4770
Počítačová skříň Cooler Master K380
Počítačový zdroj Cooler Master Thunder 600W
Grafická karta ZOTAC GeForce GTX 650 2GB DDR5
DVD vypalovačka ASUS DRW-24B5ST černá
Čtečka karet AXAGO CRI-X6BB
Ventilátor ARCTIC F12 PWM 120mm

Nevíte co s tím je? Kde je problém? Díky za všechny rady.
Změna kategorie, původně: PC sestavy (karel)

Předmět Autor Datum
Odpojte vypínač a čekejte.
Kurt 12.06.2015 20:49
Kurt
Děkuji mnohokrát za reakci, ale vypínačem myslíte co?
thopter 12.06.2015 20:53
thopter
Je potřeba zjistit, jestli je závada ve zdroji, nebo v desce. Nějaký nahodilý zkrat na kabeláži je v…
Pytlík 13.06.2015 07:50
Pytlík
Děkuji mnohokrát za rady. Vyměnil jsem zdroj za nový ale dělá to stále. Tak že sem vyndal základovou…
thopter 13.06.2015 12:39
thopter
Začal bych u Alzy s reklamací, že je závada pořád stejná. Jinak když to začalo dělat po převrácení p…
Lukas1982 13.06.2015 08:04
Lukas1982
Na Alzu kašlu, pokud to tam odnesu s problémem, že PC se zapíná a vypíná a oni mi to vrátí se stále…
thopter 13.06.2015 12:43
thopter
Právě kvůli tomu, že tě to stálo peníze a problém přetrvává bych jim to vrátil nebo chtěl peníze zpě…
Lukas1982 13.06.2015 13:07
Lukas1982
Jak jsem psal výše, zdroj jsem vyměnil za nový a problém přetrvával. Tak že to bude asi základová de…
thopter 13.06.2015 13:12
thopter
A zkoušels odpojit disk a nechat jen jeden modul RAM, případně je prostřídat? Tohle může dělat i gra…
Lukas1982 13.06.2015 13:21
Lukas1982
Disk jsem nezkoušel, RAM paměti také ne, grafickou kartu také ne. Ale oukej, máš pravdu. Donesu jim…
thopter 13.06.2015 13:51
thopter
to že na pohlad nieje doska fyzicky poškodená neznamená že nieje poškodená vôbec. (Prerazené kondenz…
Mlocik97 13.06.2015 14:06
Mlocik97
Super, díky za tvůj čas a radu. Nakonec byl problém v základní desce. Deska byla vyměněna a počítač…
thopter 22.06.2015 18:13
thopter
V alze evidentne nic neopravili, tak im to tam zas odnes. Moze byt napriklad nieco blbo v kejse, nap… poslední
MM.. 22.06.2015 20:39
MM..

Je potřeba zjistit, jestli je závada ve zdroji, nebo v desce. Nějaký nahodilý zkrat na kabeláži je vrcholně nepravděpodobný.
Pokud tedy máš možnost, zkus jiný zdroj. Pokud nemáš, tak nezbude nic jiného, než měřit na hlavním napájecím konektoru signál PWR_ON, kterým dává deska povel zdroji k zapnutí (je to ten známý pin, jehož zkratováním na zem se zdroj zapne a příslušný drát je zpravidla zelený). V nezapnutém stavu je na něm přibližně 2.5V (plus mínus autobus), při zapnutí by toto napětí mělo klesnout k nule.
Pokud při onom nahodilém zapnutí neklesne toto napětí k nule a zdroj se přesto zapne, je zdroj jednoznačně vadný.
Pokud ono napětí klesne k nule, tak může být vadný zdroj (krátkodobý pokles pomocného napětí +5VSB způsobí zapnutí zdroje a další pokles zase vypnutí), nebo je vadná deska.
Vadnou desku svépomocí nespravíš, zdroj můžeš vyměnit. A ukáže-li se, že je to zdrojem, tak velmi pravděpodobnou příčinou vzniku závady je ponechávání zdroje pod napětím při vypnutí počítače.

Na Alzu kašlu, pokud to tam odnesu s problémem, že PC se zapíná a vypíná a oni mi to vrátí se stále trvajícím problémem, tak je někde něco špatně a technici jsou líní nebo hloupí, nevím jak si to mám vyložit. Nebudu čekat 14 dní aby mi to opět vrátili se stejným problém, ještě k tomu mě to stálo 600 Kč a neopravili nic. Fakt hrůza.

Právě kvůli tomu, že tě to stálo peníze a problém přetrvává bych jim to vrátil nebo chtěl peníze zpět... Jak už jsem psal, pokud jim to nechceš dát na reklamaci za neprovedenou opravu tak se po tom převrácení mohl uvolnit nějaký kabel nebo i chladič procesoru, čímž se ti CPU přehřívá a vypne se. To by vysvětloval ten restart nebo vypnutí a opětovné zapnutí. Můžeš mít v biosu nastaven v power management previous state. To znamená, že po ztátě napájení a opětovném obnovení to bude jako ve stavu před vypnutím. Taky může být v háji zdroj, ale těžko hádat takhle od boku.

Jak jsem psal výše, zdroj jsem vyměnil za nový a problém přetrvával. Tak že to bude asi základová deska (ale fyzicky poškozená není). Nemám čas na to reklamovat reklamaci, oni mi budou říkat, že PC jim fungoval atd. Teď zakoupím novou základovou desku, dám jim to aby mi to sestavili a odzkoušeli a budu doufat, že mi to půjde už.

Disk jsem nezkoušel, RAM paměti také ne, grafickou kartu také ne. Ale oukej, máš pravdu. Donesu jim tam komponenty, budu reklamovat neúspěšnou opravu a pořádně jim vysvětlím jak a co mají udělat, protože oni to očividně neví, řeknu jim ať vyzkouší každý kousek hardwaru po sobě a zjistí kde je závada a dají mi vědět v jakém hardwaru je problém a ten nechám vyměnit. Je to k ničemu, že si tu takto stěžuji, ale nerozumím tomu, že tohle ten technik neudělá sám? Nejlepší by bylo abych u té opravy byl, protože na ně se člověk prostě nemůže spolehnout. Ale díky, aspoň jsem přehodnotil rozhodnutí.

to že na pohlad nieje doska fyzicky poškodená neznamená že nieje poškodená vôbec. (Prerazené kondenzádory, alebo tranzistor v skrate) problém môže byť dokonca v prednom panely (front panel) kde je proste len v skrate pliešky ktoré dávajú impulzy do základnej doske, aj ked máš tlačítko nezatlačené, tak tie kovové pliešky môžu byť zaseknuté) može byť kludne chyba i v BIOSe, može byť chyba napríklad v CPU, zle napastované, nepriliehajúci chladič, zacviklej ventilátor,... može tam byť toho plno. Prvorade bych ti doporučil, vyziahnuť základnú dosku von (CPU a RAM nechaj v nej) a zdroj,... daj si nejakú gumennú podložku, na to polož základnú dosku a zapoj mimo skrinky bez HDD, Mechaniky, grafickej karty, a podobne,.... odpoj front panel, a tam je 9 pinov,... 1 je len "na okrasu" alebo skôr na orientaciu, pak sú po 2 (power on, reset, HDD LED, a PWR LED) zoskratuj napríklad plochým šróbovákom POWER ON) a ak sa ti začne ventilátor na procere točiť, tak je ok, pak len pripoj k integrovanej grafike (VGA na doske) monitor, do BIOSU, tam daj HW monitor (kde máš i napetia i teploty) a nechaj 10 minut aspoň a len sleduj,... ak teplota pri niečom prudko stúpa, zle je chladič, aj napentia príliš kolísajú, tak zdroj alebo základná doska, ak sa ti sám vypne, tak problém pak je len bud v týchto 3 veciach: CPU s chladičom, MB, alebo zdroj,... ale kedže si už skúšal aj inej zdroj, tak pravdepodobne ZD alebo CPU alebo chladič,... ak ti teploty príliš prutko rastú, musíš prepastovať.

V alze evidentne nic neopravili, tak im to tam zas odnes. Moze byt napriklad nieco blbo v kejse, napr. powerbutton apod, odpoj z dosky uplne vsetko co ide z kejsu, zapni pinzetou o PWR piny. Nejaka zmena?
Moze byt aj nejaky skrat na kejs alebo aj problem so zdrojom, pripadne s tym ze co mas k tomu PC pripojene co je pripojene k inej 230V zastrcke apod alebo k spolocnej antene, zemne slucky by pripadne mohli robit bordel cez kejs (je napojeny na zemnenie), odpoj od PC vsetko nepotrebne, monitor do stejnej zastrcky.

Aha uz to je vyriesene tak nic :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru