Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí nabíječka

Pri vypnutem notasu se dosahne rovnovahy rychleji. Pokud ale notas je na 18.5V a das mu jen 15V, tak ta rovnovaha muze klidne byt to 1% nabiti ...

Pokud notas s nabijeckou chodi, tak bych spis jel na tu nabijecku a baterku proste vyndal.

Jinak pokud mas NB na 18.5-19V a 3.5-4.7A a nekde sezenes nabijecku v s (priblizne) stejnym napetim a VYSSIM proudem, tak ji klidne pouzij, NB to neuskodi a nabijecka pojede na mensi zatizeni, nez je stavena, takze bude spokojena. Pokud by ale nabijecka byla na NIZSI proud, tak ji budes pretezovat a muzes ji i odpalit (tu nabijecku, ne NB).

Nabijecka s NIZSIM napetim ti nejspis baterku nenabije naplno, nebo dokonce bude vybijet (IMHO tech 15V je prave kolem te hranice, ale nejsem odbornik a netestoval jsem to).

Nabijecka s VYSSIM napetim ti muze NB poskodit.

Napeti v siti kolisa (IMHO je povoleno o +/- 10%), vyrobci s tim pocitaji a urcite maji i nejakou rezervu, takze s trochou opatrnosti bych se nebal pouzivat nabijecku s +/- 10% rozdilem vystupniho napeti (17-21V)

(Samozrejme co ja vim, jak to ma konkretni NB v utrobach, klidne tam muze mit i menic se vstupem 5-50V a pak by mu to bylo vsechno jedno, ale stejne dobre tam muze mit jen draty a tak na tom skutecne zalezi)

Baterky fungujou tak, ze pokud maji na sebe pripojeno neco s vyssim napetim, tak se nabijeji, kdyz maji pripojeno nizsi napeti, tak se vybijeji.
Podle toho, jak jsou nabite, tak maji ruzne napeti (Li-ion treba 2.8-3.6V na clanek, tedy napetim 3V prazdnou nabijis a plnou vybijis)
Celkovy odpor obvodu ( baterky maji vnitrni odpor, stejne jako nabijecky nebo naopak pocitace) a napeti urcuje proud (Li-ionky dokazou davat/prijimat docela velke proudy - chvili)

Li-ion se typicky nabijeji tak, ze se na ne nejdriv da napeti takove, aby jimi tekl dany nabijeci proud (u hodne vybite baterky taky muze na zacatku stacit treba jen 3V a pak se to zvysuje), tento proud se udrzuje dokud neni na baterce max. povolene napeti (asi 4.05V/clanek) a pak se udrzuje toto napeti, dokud proud neklesne na nulu, cimz je baterka nabita na maximum. Bud se toho dosahuje skutecne poctivym rizenim, nebo se proste udela nabijecka a obvody okolo tak, ze tam vic nez 4.05V nedaji, ale v ceste je odpor, ktery omezi proud na max povoleny (tedy ty 3.5A, 5A nebo kolik konstrukce a vyrobce povoli). Ten odpor pak docela hreje a ucinnost je nizsi, ale konstrukce levnejsi a jednodussi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny