Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Klonovanie disku v.z. vadne bloky

Ja ti vobec nerozumiem ze co kam klonujes, ale vseobecne lebo pleties dve veci dokopy (fyzicky vadne bloky a bloky ktore si oznacuje filesystem):

Vadny blok je fyzicky vadny, to co tam bolo zapisane uz neprecitas, precitaju sa blbe data a hodi to nejaky error, pri klonovani z vadneho disku sa namiesto vadneho sektoru zapisu do noveho disku nejake nuly. Nebude vadny, budu tam len blbe data.

AK naformatujes vadny disk pomaly, tak si OS pri formatovani zapise do suboroveho systemu ktore bloky nema OS pouzivat. Ked disk nesformatujes, tak sa nic do suboroveho systemu nezapisuje, proste sa bude OS furt pokusat tie bloky pouzivat co ale neklapne a sposobuje zaseky polminutove apod. A stejne tak ked naklonujes dobry disk na vadny disk, tak sa stratia informacie z formatovania a zas to bude pouzivat aj vadne bloky.

Ked klonujes z takehoto disku ktory ma po formatovani oznacene nepouzitelne bloky vo filesysteme, tak zavisi od toho cim (jak presne) to klonujes, tak sa bud prenesie aj informacia o tom ze ktore bloky sa nemaju pouzivat alebo nie, ale po reformatovani noveho disku sa tato informacia strati, ptz novy disk nema fyzicky vadne bloky.

Ked naopak klonujes dobry disk na vadny disk, tak pri tom klonovani sa to bude pokusat zapisat aj na vadne miesto, co skonci bud errorom, alebo tym ze niektore subory z noveho disku neprecitas plus polminutove zaseky pri praci s novym diskom.

Vadne sektory si vie disk sam premapovat na ine miesto, vacsinou staci zapisat nieco (sektorovo, napr. killdiskom) na vadne miesto a FW disku si to premapuje, pripadne utilita od vyrobcu disku (vsetky su na UBCD) pri full teste povrchu to vie premapovat, cim sa fyzicky vadny disk stava dobrym diskom, ak to premapoval.

P.S. cely ten moj roman sa da zhrnut do par faktov:
1. fyzicky vadny sektor neni nijak oznaceny, ale proste pri citani sposobi polminuty zasek a precita blbe data, pri zapise sa moze sam opravit (FW ho premapuje), ale OS o tom vobec netusi.
2. OS si moze pri pomalom formatovani(=testuje si kazdy sektor) vo filesysteme oznacit bloky ktore nema pouzivat.
3. Ked klonujes tak zavisi od toho cim preasne jak presne klonujes, ze ci sa prenesie aj informacia z bodu 2. Ak sa prenesie tak proste OS nebude pouzivat niektore bloky, ktore su ale na dobrom disku bezchybne.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny