Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno linux vs windows - viry

vetsina serveru jede na linuxu, nikoli na windows, servery jsou online 24 hodin denne, 7 dni v tydnu, maji mnohem lepsi pripojeni nez nejake kancelarsky/domaci pocitace a jde prez ne mnohem vic dat. Logicky by se zdaly mnohem zajimavejsim cilem, nicmene tak nejak se skoro vsechny viry soustredi na Windows ... asi to fakt ma nejaky duvod :)

Jinak Linux pouzivam uz dvoumistny pocet let jako vyhradni OS jak v praci, tak doma, zatim jsem virem napaden nebyl.

Linux byl od zacatku koncipovany jako multiuzivatelsky system, zapojeny do site, s dukladnym oddelenim uzivatelu od sebe a od HW. Grafika k nemu byla dobastlena az mnohem pozdeji.
Windows zacinaly jako graficka nadstavba DOSu, kdo spustil program byl plnym panem pocitace. Sit, vice uzivatelu a bezpecnost k nim byly dobastleny az mnohem pozdeji.

BFU si nainstaluje Windows, po prvnich zkusenostech zacne pracovat pod adminem, jakmile potrebuje nejaky program, upirati ho buhvi odkud a spusti s plnymi pravy, protoze to tak delaji vsichni BFU okolo a je to pro nej nejpohodlnejsi (porad si to nese tu filozofii ssebou).

BFU si nainstaluje linux, pracuje pod uzivatelem, jakmile potrebuje nejaky program, tak ho na par kliknuti nainstaluje z overeneho repozitare a spusti s omezenymi pravy, protoze to je tak pro nej nejjednodussi a system klade jinemu postupu tuhy odpor (lepe receno - delat to jinak znamena se muset toho spoustu naucit) a vsichni okolo mu ten postup doporucuji. (porad si to nese tu filozofii ssebou).

Programy pro Windows jsou vyvyjeny firmami za ucelem zisku, snaha je tam narvat co nejvic barvicek, at to co nejvic lidi koupi, bezpecnost jsou vyhozene penize na vyvoj neceho, co neprodava, naopak se hodi si stahnout od uzivatelu co nejvic dat o jejich chovani a ty kapitalizovat - pod prsty ti nikdo cizi moc nevidi. Tymy vytvari (a plati, tudiz diktuje pozadavky) vedeni firmy pod jednou strechou podle pozadavku marketingu.

Pro linux se pouziva open source, pod prsty ti kouka kdo chce. Typicky zacinaji jako projekt par nadsencu, na ktery se nabali komunita vyvojaru z celeho sveta a ridi to (tudiz nastavuji kriteria) programatori. Vzhledem k otevrenosti to muze kdokoli forknout, takze prijmy jsou za podporu od spokojenych uzivatelu kteri plati primo vyvojovym tymum. Vzhledem k tomu, ze tech tymu je vic a vsechny maji pristup ke kodu, je jejich zajmem, aby ostatni tymy jim nekazily reputaci a dobry kod - a da se to celkem snadno prosadit. Neco, co by "posilalo data domu" nedava smysl, protoze jednak neni jednotne "domu", druhak by to vsichni hned videli a zkrouhli. (Spousta vyvojaru to dela zdarma pro svuj vlastni dobry pocit, nebo proto, ze je plati firma, ktera to pouziva a potrebuje to funkcni - cili opravy chyb maji velkou prioritu, pozlatko zdrzuje od prace a stoji zbytecne prostredky - zaroven udrzovat lokalne opravu chyby stoji dost prostredku, pokud se ji podari dostat do projektu, tak se vyznamne usetri - proto i ti firmou placeni posilaji opravy do upsreamu a nesysli je pro vlastni firmu)

Zbytek si snadno dopoctes na prstech.


(A jen tak bokem - castokrat jsem narazil na nejaky problem, tak jsem ho reportoval a autori opravu zanesli do oficialniho kodu v radu dni, mnohdy mi s lokalizaci chyby pomohl prave zdrojak, nektere chyby jsem si opravil sam a reportoval je s tou chybou a moje oprava byla prijata, casto i vylepsena. Jednu dobu jsem udrzoval jednu upravu v rozsirenem mailovem klientu sam, protoze oficialni tym mel jinou predstavu - ale dost lidi si moje patche stahovalo a pouzivalo, po par letech se ale problem stal bezpredmetnym, ja od toho odesel, jestli to nekdo udrzuje dal netusim, ale je na to porad mozne navazat - zkus si sam, v jednom udelat tohle treba s outlookem - nejde, nemas prostredky, NESMIS a komunitu neudrzis )

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny