Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odinstalace Windows XP

Prosím o radu, nejde mi odinstalovat Windows XP. Dala jsem na starší počítač(Pentium II RAM 256) OS Windows XP v domění, že se počítač zkvalitní. Ovšem zapoměla jsem na registraci a na to, že se to vlastně nesmí. Teď nevím jak dál. Potřebuji dát zpátky Windows 98. Děkuji. Marcela.

Předmět Autor Datum
Naformátovat pevný disk a spustit instalaci Windows 98. Při formátu přijdeš o všechna data.
Kráťa 22.03.2007 11:08
Kráťa
Jak mám naformátovat pevný disk?
Marcinka 22.03.2007 12:25
Marcinka
Krata to je zbytocne vysvetlovat. Evidentne nema zakladne vlastnosti o PC a instalacii a mam skuseno…
fleg 22.03.2007 12:34
fleg
Zkusím někoho sehnat na pomoc, každopádně zatím děkuji za radu a návod jak vůbec dál...
Marcinka 22.03.2007 13:06
Marcinka
rozhodne to nejni zadna sranda pro zacatecniky a urcite si nainstalu 98SE at s tim nemas dal prublem…
Peacefull jarin 22.03.2007 13:34
Peacefull jarin
Neni to sranda. Nabootujes z neceho systemoveho (jedno z ceho treba ze zachranne diskety), na prikaz…
Kráťa 22.03.2007 15:54
Kráťa
dalej tak ze si kupis nove PC s novym XP urcite sa to skvalitni neboj
El 22.03.2007 11:17
El
Eate by som rad vedel kto ti poradil davat xp na taku staru herku a kto ti to vobec instaloval ked t…
fleg 22.03.2007 11:51
fleg
Me docela udivuje, ze si to ta stara herka vzala. Pri instalaci XP se kontroluje, jestli je na toho…
Kráťa 22.03.2007 15:57
Kráťa
Procesor je OK, paměť taky, o disku nic nevíme. Mluvím teda o minimálních požadavcích na HW, i když…
Pavel 22.03.2007 16:25
Pavel
xp jsou stabilnější a bezpečnější systém než řada win9x. je to systém se serverovými vlastnostmi, pr…
lední brtník 22.03.2007 17:35
lední brtník
Zkazila jsem si to celé sama, myslela jsem, že tomu počítači pomůžu a jelikož jsme kupovali nový poč…
Marcinka 23.03.2007 12:12
Marcinka
Doporučuji zkusit Zenwalk linux- velmi jednoduchá distribuce s nízkými nároky, mezi mnoha jazyky je… poslední
nononot 23.03.2007 16:03
nononot

Krata to je zbytocne vysvetlovat. Evidentne nema zakladne vlastnosti o PC a instalacii a mam skusenosti, ze takito jedinci to sami nezvladnu.
Ale pre istotu:
Nabootjes z instlaacneho cd Windows98. Spustis instalator, ktory ti oznami, ze nasiel disk, na ktorom je bud ntfs alebo fat32. Tento disk sformatujes a dalej postupujes podla pokynov.
A uz vidim ako si na konci doinstaluje sama ovladace...a pod 98 ich potrebovat teda urcite bude;o).

Neni to sranda. Nabootujes z neceho systemoveho (jedno z ceho treba ze zachranne diskety), na prikazovy radek napises format c:, potom (po formatu) je dobre si instalaci nakopirovat na pevny disk s spustit ji z pevneho. Jednak to bude o nekolik vterin rychlejsi (pravdepodobne i minut) a druhak a to hlavne, nebude to chtit stale CD s instalaci, kdyz to bude potrebovat. Nebudes muset vexlovat CD v mechanice.

xp jsou stabilnější a bezpečnější systém než řada win9x. je to systém se serverovými vlastnostmi, proto obsahují mnohem víc součástí než řada win9x - a zabírají tedy mnohem více místa na disku. kvůli možnost obnovení systému spotřebují další místo pro jeho zálohu. v xp je automaticky po startu spuštěno mnoho služeb, které potřebují více paměti. a protože tyto své součásti musí nějak dostat do paměti, a protože díky větší stabilitě mívají jejich uživatelé spuštěno najednou mnoho různých programů, potřebují k jejich nahrání rychlý disk a základní desku v pc s velkou průchodností pro data.

proto se xp na tvůj pII naprosto nehodí. v dnešní době považuju za přežitek instalovat win98, lepší volbou pro tzv. "dětská windows" jsou win me - vzhledem k tomu že v dnešní době člověk připojuje fůru periferií které win98 neznaly.

pokud ti přesto jde o stabilitu windows a o vlastnosti jako oddělené účty pro každého uživatele zvlášť, nastavitelná přístupová práva, i omezení práv pro zásahy do systému, a také třeba kvůli podpoře ntfs disků, které umožní uložit soubor >4gb na disk, pro tebe by byly nejvhodnější windows2000. jo, a nebudou tě obtěžovat s aktivací.

přesto ti nedoporučuju takový systém instalovat sama. jde o rozdělení na dva disky: na část pro systém s programy, a mnohem větší část pro data a odpad z internetu.
po instalaci je zásadně důležité systém doplnit service packem 4 pro odstranění zásadních chyb (jsou v každém systému, ale microsoft od svého vzniku až do ostudy s xp sp1 kašlal na bezpečnost - proto je potřeba doinstalovat i kritické záplaty).
windows samozřejmě neznají samy od sebe ovladače novějšího hardware, někdo je musí nainstalovat.
kvůli pohybu po internetu je naprosto nutné doinstalovat/nastavit rozumný firewall, většina uživatelů musí používat antivir a antispyware.
laikům naprosto nedoporučuju používat internet explorer, pro jejich windows je to cesta do pekel a do věčných přeinstalací záhy nefunkčního systému. ten co je součástí windows2000 (a jakýchkoli win9x) je samozřejmě silně zastaralý (a nebezpečný) a musí být přeinstalován minimálně na verzi ie6sp2.

řek bych že práce s instalací a hlavně s nastavením windows je dost - někomu to svěř.

Zkazila jsem si to celé sama, myslela jsem, že tomu počítači pomůžu a jelikož jsme kupovali nový počítač s orginálním Windows XP a v prodejně nám všechno udělali, nevěděla jsem o 30-ti denní registraci. Mám 3 děti a chtěla jsem ať mají aspoň 2 funkční počítače. Jeden teda mají nový a druhý je ten starý se kterým jsem si vyrobila problém. Dále jsem taky dávala to XP kvůli internetu, protože mi někdo poradil, že přes ty starší systémy se snadno dostane virus.
Jinak jsem sehnala Windows 2000, který by tam byl i podle mně nejvhodnější. Myslela jsem, že nainstaluji Windows 98 a potom Windows 2000. Jenomže OS Win.XP mě prostě nepustí ani na jednu možnost. Navíc jsem neudělala zálohy anebo upgrady a napsalo mi to, že za daných podmínek systém NELZE odinstalovat.
Zbývá mi 6 dní, potom systém patrně spadne. Jinak mimochodem XP tam jede i pro mě překvapivě dobře a poměrně rychle.
Zvažovala jsem ještě nainstalovat systém LINUX. Jestli to teda půjde. V jádru se mi jedná hlavně o to, aby doma zůstal funční počítač kvůli internetu - děti se mi tam hezky učí na internetové školičce.
Děkuji za odpovědi. Marci.

Doporučuji zkusit Zenwalk linux- velmi jednoduchá distribuce s nízkými nároky, mezi mnoha jazyky je k dispozici i čeština. Prohlížeč Firefox, na ICQ je program Gaim, Mplayer přehrává bez problémů avi vmw filmy, přehrávač audia přehraje mp3, flac, ogg a podobně. Naprosto bezproblémový je přístup na windowsovský oddíl na NTFS pro kopírování, mazání, přehrávání videa, prohlížení obrázků a pod. Nic není třeba složitě nastavovat. Je verze pro instalaci a verze pro běh z CD ( Zenlive). CD Zenlive můžu poslat- mám jedno navíc a poštovné mne nezruinuje :-) . Stačí poslat mail na: be@hotbox.ru
Ještě dobrý je Slax, ale instalace na HDD je sice možná, nicméně není doporučována autorem.
www.zenwalk.org
www.slax.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru