Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odinstalace Windows XP

xp jsou stabilnější a bezpečnější systém než řada win9x. je to systém se serverovými vlastnostmi, proto obsahují mnohem víc součástí než řada win9x - a zabírají tedy mnohem více místa na disku. kvůli možnost obnovení systému spotřebují další místo pro jeho zálohu. v xp je automaticky po startu spuštěno mnoho služeb, které potřebují více paměti. a protože tyto své součásti musí nějak dostat do paměti, a protože díky větší stabilitě mívají jejich uživatelé spuštěno najednou mnoho různých programů, potřebují k jejich nahrání rychlý disk a základní desku v pc s velkou průchodností pro data.

proto se xp na tvůj pII naprosto nehodí. v dnešní době považuju za přežitek instalovat win98, lepší volbou pro tzv. "dětská windows" jsou win me - vzhledem k tomu že v dnešní době člověk připojuje fůru periferií které win98 neznaly.

pokud ti přesto jde o stabilitu windows a o vlastnosti jako oddělené účty pro každého uživatele zvlášť, nastavitelná přístupová práva, i omezení práv pro zásahy do systému, a také třeba kvůli podpoře ntfs disků, které umožní uložit soubor >4gb na disk, pro tebe by byly nejvhodnější windows2000. jo, a nebudou tě obtěžovat s aktivací.

přesto ti nedoporučuju takový systém instalovat sama. jde o rozdělení na dva disky: na část pro systém s programy, a mnohem větší část pro data a odpad z internetu.
po instalaci je zásadně důležité systém doplnit service packem 4 pro odstranění zásadních chyb (jsou v každém systému, ale microsoft od svého vzniku až do ostudy s xp sp1 kašlal na bezpečnost - proto je potřeba doinstalovat i kritické záplaty).
windows samozřejmě neznají samy od sebe ovladače novějšího hardware, někdo je musí nainstalovat.
kvůli pohybu po internetu je naprosto nutné doinstalovat/nastavit rozumný firewall, většina uživatelů musí používat antivir a antispyware.
laikům naprosto nedoporučuju používat internet explorer, pro jejich windows je to cesta do pekel a do věčných přeinstalací záhy nefunkčního systému. ten co je součástí windows2000 (a jakýchkoli win9x) je samozřejmě silně zastaralý (a nebezpečný) a musí být přeinstalován minimálně na verzi ie6sp2.

řek bych že práce s instalací a hlavně s nastavením windows je dost - někomu to svěř.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny