Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stabilizovaný zdroj napětí 1 - 2 V

Daj za to jeden vykonovy NPN tranzistor v zapojeni "emitorovy sledovac", t.j. vystup LM317 -> baza tranzistora, napajacie napatie -> kolektor tranzistora, a emitor tranzistora = vystup. Na tom tranzistore bude vykonova strata (napajacie napatie - vystupne napatie)* odoberany prud, takze v zavislosti od toho volit velkost/chladenie tranzistora (chladit budes ten tranzistor a nie LM317 - ten tranzistor na seba prebere straty ktore doteraz boli na LM317).
Tranzistor zrazi vyst. napatie asi o 0.6V v zavislosti od tranzistora, napatie bude kolisat minimalne ak tam bude len 0-300mA. (dal by som na vystup nejaky 1kohm odpor ako zataz ak bude zdroj naprazdno).

Treba si ale uvedomit ze takyto zdroj nechrani proti prepatiu na zatazi (t.j. nevie "odoberat prud zo zataze", len dodavat prud.

P.S. a sorry kukam si krivky Ube, tak kolisat to bude s tranzistorom tak o 0.2V v zavislosti od prudu, to je pre teba uz asi dost. To tam rovno mozes drbnut diodu.
Ale teraz ma napadlo: drbnut tu diodu hned na vystup LM317 a spatnovazebne odpory pripojit az za tu diodu, to by snad mohlo eliminovat kolisanie napatia za diodou... edit: a houby, to nejde (kolisalo by to tiez).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny