Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stabilizovaný zdroj napětí 1 - 2 V

V tej scheme na ktoru si dal linku to predsa mas jasne nakreslene, zapoj do tvojho zapojenia 2kondy a 2diody presne tak isto ako v tej scheme C3, D5, D6, C4(na nom budes mat zaporne napatie). Proste priamo na vinutie trafa nacpes seriovo spojene C3 s D5 (zaporny pol C3 na diodu, dioda je orientovana smerom od kondiku), a medzi ne napojis diodu D6 (orientovanu smerom k C3,D5).
C4 je len vyhladzovaci (kladny pol kondiku pojde na tvoju terajsiu zem). Samozrejme to nebude stabilizovane.
Princip je taky ze sa vyuziva naboj na C3 (v jednej polvlne sa nabije, v druhej polvlne je na nom zaporne napatie oproti zemi usmernenej diodovym mostikom).
P.S. takto vytvorene zaporne napatie nie je na velku zataz (na celu polvlnu musi stacit naboj z kodiku C3), ale ty ziadnu velku zataz na zaporne napatie nepotrebujes, len pre riadiacu elektrodu LM317. Ale musis si to zaporne napatie tiez stabilizovat, inac ti bude lietat tvoje vystupne napatie.

P.S.2. uz si skusal tranzistor (ako emitorovy sledovac) na vystup stabilizatora? Pouzi nejaky slusnejsi vykonovy tranzistor a zmeraj o kolko kolise vyst.napatie bez zataze, s max zatazou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny