Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EFI, no bootable device

dobrý den, vlastním 2 roky starý notebook s podporou EFI 1.3, chci používat na něm windows v režimu (U)EFI, bohužel je tu jeden problém. Při vypnutí a následném zapnutí vše funguje normálně (protože windows nevypínají ale hibernují), ale pokud chci windows restartovat, nebo dojde k tvrdému vypnutí počítače, zobrazí se toto: (viz IMG_1066.jpg) a jediný způsob, jak systém donutit aby se spustil je stisknout F12 pro bootmenu a vybrat "EFI device: windows boot manager" (IMG_1071.jpg). Někdo možná namítne proč si to nepřenastavím v BIOSU, ale tam není o (U)efi vůbec nic.(img_1067.jpg,img_1068.jpg,img_1069.jpg,img_10 70.jpg).

Našel jsem si šikovný program "EASYUEFI" a ten mi ukázal, že se nejedná o HW chybu, protože pokud jsem si v něm nastavit, co chci aby se po restartu sputilo, tedy "windows boot loader", tak se tak skutečně stalo a systém naběhl i po restartu.

Prosím někoho, kdo by mi s tím dokázal poradit, pokud jsem to pochopil dobře, tak windows při restartu z nějakého důvodu nedávají (U)EFI najevo, co má dělat po restartu, tedy jak nastavit výchozí bootování v režimu (U)EFI. (něco jako má funkci aktivní oddíl u MBR)
Děkuji

Předmět Autor Datum
v tom uefi manageru asi můžeš šipkami změnit order pro win boot manager. teď máš povolený boot ze sí…
lední brtník 21.08.2015 22:36
lední brtník
ano, mohu měnit pořadí, ale nic se neuloží, po restartu počítače je vše, jak to bylo před tím (tedy…
qwasd 21.08.2015 23:24
qwasd
mohu měnit pořadí, ale nic se neuloží no je to acer, nic divného. jestli nejde zakázat ani ten otra…
lední brtník 22.08.2015 00:14
lední brtník
běžné staré MBR bootování funguje normálně. A co má UEFI lepšího než klasický BIOS ? V rychlosti js…
antibalda 22.08.2015 07:37
antibalda
to také udělám, jen jsem to chtěl vyzkoušet a když jsem narazil na tohle jak jsem se chtěl poptat zd…
qwasd 22.08.2015 08:16
qwasd
myslel jsem zdrogovaného číňana, co patlal ten bios, sorry jestli to bylo pochopeno jinak. bios 1.x…
lední brtník 22.08.2015 08:25
lední brtník
myslel jsem to spíš tak jak jsi psal, upgrade nejde, je tam 1.3 a pak už jen 2.x, já mám 1.3, takže… poslední
qwasd 22.08.2015 08:53
qwasd

ano, mohu měnit pořadí, ale nic se neuloží, po restartu počítače je vše, jak to bylo před tím (tedy tak jak je zachyceno na snímcích). Nastavím si dejme tomu windows boot manager na první místo, restartuji, windows se bez zásahů spustí, ale při dalším restartu to opět nefunguje, protože se to pořadí dá do původního divného pořadí. Zkoušel jsem to na čistém ssd, HDD, Windows i Ubuntu, pořád všechno stejné. Pouze pokud to dám přes jakýkoliv systém do hibernace tak si to pamatuje a spustí (windows i Ubuntu).

Zkušel jsem také BIOS do výrobního nastavení a nic.

běžné staré MBR bootování funguje normálně.

to také udělám, jen jsem to chtěl vyzkoušet a když jsem narazil na tohle jak jsem se chtěl poptat zda někdo neví co s tím. Ten boot ze zásuvky jsem už vypnul. Možná ti připadá že jsem trochu zdrogovanej, ale zdrogovanej je spíš ten acer, jak píšeš. u aceru nic neobvyklého. Ale děkuji.

Update na vyšší verzi biosu jsem zkoušel, stáhnul jsem si pro svůj model ze stránek aceru a ono mi to napsalo že nelze upgradovat z verze 1.3 na 2.x, zřejmě tady bude problém.

myslel jsem to spíš tak jak jsi psal, upgrade nejde, je tam 1.3 a pak už jen 2.x, já mám 1.3, takže nic nového.
Ten BIOS a ale celkově postavenej na hlavu. Já jsem nikdy nepožíval normální počítač s UEFI, tak jsem si myslel že toto je ze začátku normální a chybí jen nějaká konfigurace - no pochopitelně, je třeba dát prioritu na uefi před legacy v bisou, ale to tam prostě není.

Jestli sis všiml, tak v notebooku mám SSD + HDD a ssd nelze dát na první místo, to tam taky prostě není (v tom BIOSU, nastavení bootu) ale i přes to v běžném režimu legacy MBR z něj bootoje jak má (mám aktivní oddíl jen na SSD).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru