Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EFI, no bootable device

dobrý den, vlastním 2 roky starý notebook s podporou EFI 1.3, chci používat na něm windows v režimu (U)EFI, bohužel je tu jeden problém. Při vypnutí a následném zapnutí vše funguje normálně (protože windows nevypínají ale hibernují), ale pokud chci windows restartovat, nebo dojde k tvrdému vypnutí počítače, zobrazí se toto: (viz IMG_1066.jpg) a jediný způsob, jak systém donutit aby se spustil je stisknout F12 pro bootmenu a vybrat "EFI device: windows boot manager" (IMG_1071.jpg). Někdo možná namítne proč si to nepřenastavím v BIOSU, ale tam není o (U)efi vůbec nic.(img_1067.jpg,img_1068.jpg,img_1069.jpg,img_10 70.jpg).

Našel jsem si šikovný program "EASYUEFI" a ten mi ukázal, že se nejedná o HW chybu, protože pokud jsem si v něm nastavit, co chci aby se po restartu sputilo, tedy "windows boot loader", tak se tak skutečně stalo a systém naběhl i po restartu.

Prosím někoho, kdo by mi s tím dokázal poradit, pokud jsem to pochopil dobře, tak windows při restartu z nějakého důvodu nedávají (U)EFI najevo, co má dělat po restartu, tedy jak nastavit výchozí bootování v režimu (U)EFI. (něco jako má funkci aktivní oddíl u MBR)
Děkuji

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny