Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existoval středověk?

[1/2]
Minimálně západní a východní církev stojí na stejných základech. Odlišnosti byly a ke schizmatu došlo tuším v jedenáctým století, takže řekněme prvních tisíc let je relativně společnejch. Mluvím tady o katolické (později římsko-katolické) a pravoslavné (paravoslavných) církvi. Takže tady bych nijak nevyděloval Ř-K církev. V čem jsou podle tebe ty základy chatrný? Jde o "neprokázanou" identitu Ježíše Krista? O jeho lidský/božský původ? Nebo o něco jinýho?

Třeba já, ač katolík odmalička a do morků kostí :-) nevěřím tomu, že v pekle je duše jedinnýho člověka. Věřím, že všechny duše projdou očistcem a dostanou se do nebe. Tohle je ale moje soukromá myšlenka, v žádným případě ji církev nesdílí.

O odpustcích za mrtvé vím, ale z mého pohledu je nespravedlivé, pokud by se měl Bůh rozhodovat podle toho, kolik lidí požádá o odpustek za mrtvého.
Jasně, ono to vypadá jako automat: já vhodím modlitbu a ty vymažeš sedm let hříchu. Opravdu to tak někteří (i katolící berou), bohužel. Z hlediska řekněme duchovního ale nejde o obchod; věříme, že upřímná touha pomoci zesnulému pomocí modliteb je účinná podobně, jako např. jeho vlastní pokání (zpověď, ...). Nikdo nikdy nevyřkl, že tohle je snad jedinný/hlavní měřítko pro Boží úvahu nad duší zesnulého (to by bylo absurdní). Ale je fakt, že to tak někteří chápou.

Do Bible se nedostala spousta spisů, protože se nehodily do celkového konceptu, hlavně novozákoní spisy z dob prvních křesťanů. Je to jednoduché - jejich zařazení už záleželo na papežských koncilech...
No, nemuselo jít vždy jen o papežský koncily, bývaly koncily ekumenický, kde papež neměl hlavní/výhradní slovo. Historických patriarchátů je tuším 5, Řím se jaksi dostal ke slovu v západní církvi řekněme spíše politicky, než teologicky.

Kdo například rozhodl a na základě čeho, že papež je zástupcem Boha na Zemi?
Rozumná námitka. Nejdříve existovaly místní církve, to co dnes zhruba odpovídí farnostem (z dnešního pohledu). Tyto místní církve byly do značné míry autonomní.

...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny