Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existoval středověk?

Však jsem mluvil o protestanských černošských spirituálech. To když člověk vidí, srdce zaplesá. Jsou v tom zatraceně dobří. Ano, i kázání je evidentně něco úplně jinýho, bezpochyby.

Jo, kdyby se do toho nějakej katolickej kněz obul, tak ho svíčkový báby vyštípou. Ona třeba hudba na kytaru při mši je "pouze trpěná", kytara není liturgicky přípustnej nástroj (jen tak na okraj).

Aha, orodování: nojo, zní to spíš jako mantra, ale pokud si uvědomíš způsob, jakým to probíhá, těžko se tady ubráníš bezmyšlenkovitýmu opakování, to je fakt. Ale to je tak jednou za rok, to se vydržet dá :-)

No, spousta svatejch byli pěkní prasáci a to doslova. Někteří předtím žili velmi nezřízeným životem, dokonce řekněme zavrženíhodným. Ale zase menšina z nich žila velmi zbožně a čistě. To se všeobecně ví.

Modlení ke svatým: bráno čistě a přísně teoreticky by šlo vlastně o rouhání. Modlit se dá pouze k Bohu. Formálně se to řeší tak, že modlitba je pořád rozhovor s Bohem a "modlení se ke svatým" je pouze jakejsi prostředek. Tj., řekněme na přímluvu svatýho, ke kterýmu modlitba směřuje jde o modlitbu "boží". Jde o myšlenku, že svatej má prostě "možnost" a na jeho "přímluvu" se člověk odvolává/dovolává; řekněme...

Panna Maria má v katolické církvi velmi výsadní postavení (dokonce i v islámu, kterej si teda zrovna na ženský moc nehraje!); dá se říct, že jde o silný specifikum katolické církve (velké vážnosti se ovšem dostává i v pravoslavných církvích). Úcta ke svatým (a tím i k panně Marii) je dána církevní tradicí a je obecně chápána jako integrální součást věrouky (s tím, že někteří katolíci už překračují jistou mez...). Věří se, že jako "boží rodička", která byla mimo jiné ušetřena dědičného hříchu (viz dogma neposkvrněného početí) má tak blízko Boží přítomnosti a tolik Boží milosti, že na její přímluvu lze (a teď to nebudu formulovat přesně) dosáhnout určitých cílů (ale je to fakt blbě řečeno!).

Jinak k těm svatejm toho už moc nevymyslím, přece jen nejsem teolog.

--
Katolická církev totiž vychází nejen z Bible, ale i z církevních tradic. Tj. spousta věcí není přímo ani nepřímo zapsána v Bibli, přesto je integrální součástí věrouky.

Pavel

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny