Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno HDD s nízkou hodnotou APM - řešení/výměna

Zdravím. Mám v NTB jako druhý disk Hitachi HTC 5410 1 TB. Tento disk byl původně systémový, ale byl nahrazen SSD. Problém je v nastavené hodnotě APM, která je nejnižší možná (01h). Disk se tak neustálě vypíná. Mám na něm třeba Visual Studio a během psaní kódu, při posouvání, nebo i při kliku na nějakou nabídku občas zamrzne a musím čekat 2 - 3s na roztočení disku. Stejně tak se třeba kousne uprostřed přehrávání mp3, nebo když se potřebuji posunout dál ve videu, disk je opět v nečinnosti a musím čekat, až naběhne. Je to prostě na hlavu.. Dokud byl disk systémový, tak se to tolik neprojevovalo, protože systém moc často nedovolil disku uspat se.

Možnost jak APM deaktivovat sice existuje, třeba v CrystalDiskInfo. Mělo by to jít i přes hdparm, napsat si třeba skript a spuštět při startu, ale to mi zatím nefunguje. Navíc tyhle zásahy vyžadují admin. oprávnění a je otravné to pořád povolovat (pracuji s neprivilegovaným účtem).

Pokud to lze vyřešit jinak, než výměnou, jak prosím?
Pokud ne, pořídím si nový disk, ale potřebuji mít jistotu, že má hodnotu APM nějak rozumně nastavenou. Dá se to nějak zjistit?

Díky.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny