Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux a hry?

Jaká je podpora ovladačů (CPU,GPU, atd.)?
Velmi dobrá, vše je v jádru a jeho modulech, nic se neinstaluje, vše se načuchá při spuštění.

Jaká je podpora her jako takových?
Horší, většina jede pod Wine nebo pod VirtualBox s Widlema.

Skutečně Wine je schopný rozjet i novější gamesy? (Nevím zda věřit oficiálním stránkám, každý si rád udělá nejlepší reklamu, no ne?)
Něco jde, něco ne. Nezkoušel jsem co jde a co ne, musíš vyzkoušet sám. Existuje (jako vše v Linuxu) mnoho virtualizačních programů, třeba XEN, ale to je nad rámec této odpovědi, lze (možná) najít vhodnou virtualizaci pro danou hru. Hry nehraju, na počítači pracuji takže v tomto sloužit příliš nemohu.

Opravdu jsou Linuxy rychlejší?
Záleží na rozhraní, KDE=asi tak stejně rychlé jako Widle, MATE=velmi rychle, xfce=superrychlé. Pomalejší rozhraní je většinou vyspělejší s více možnostmi a naopak.

Jak je to s příkazovým řádkem?
Jak by to bylo? Je tam. Podléháš patrně strašení Windowsáků, že se dělá vše z příkazového řádku. Běžný uživatel vůbec nemusí příkazový řádek použít. Stejně jako ve Widlích, také tam je a použil jsi ho?

Jaká je podpora programů na videotvorbu, zvuk (střih,editace)? Který je nejlepší?
Vynikající, Widle se můžou jít vycpat. Na nelineární střih videa doporučuji Kdenlive, na zvuk Audacity. Nejlepší asi nejsou, znám profesionální Linuxové střižny třeba Cinellera, Lumiera, ale pro začátečníka jednoznačně nejvhodnější je KdenLive. Přehrávačů hojnost, vybereš si co ti vyhovuje, skvělý je VLC, Kaffeine a pod. Prohlížeče obrázků vynikající, Okular nebo Gweview opět Widle se můžou jít cpát. Na grafiku, úpravu fotek GIMP - skvělý, zvláštní rozhraní, když si zvykneš nebudeš chtít nic jiného. Skvělý organizátor fotografií digiKam. Existuje spousta výtečných programů na vektorovu grafiku (místo Corela), 3D grafiku a další. Na kancelářské věci (místo MS Office) je LibreOffice. Vše zdarma, výtečné kvality a ryclosti.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny