Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Smart HDD vadný disk?

Ahoj, našel by se zde někdo, kdo by mi ze SMART údajů disku zjistil, zda disk již odchází nebo je ještě OK? V poslední době systém (Windows XP SP2) vždy zamrzne na cca půl minuty a nejde nic otevřít, pak se zase odsekne. Občas slyším cvakat disk. Snažím se z něj ještě dostat data, ale většinou tak při 15% kopírování padne modrá smrt. Vzhledem k počtu hodin a stáří toho disku to tipuju na něj.

OS disk: 1lsl.png

PS: v PC jsou ještě další dva disky na kterých není systém, pouze data. Pro jistotu přikládám i jejich SMART údaje. Děkuji

2. disk: 2sps.png
3. disk: 3rlr.png

Předmět Autor Datum
Skontroluj disk aspoň v príkazovom riadku: chkdsk C: /f reštartuj PC. "Windows XP SP2" - z akého dô…
pme 18.11.2015 11:48
pme
Disk asi chcípá, nebo má nedokonale zapojené napájení. SMART vypadá OK, ale to nemusí nic znamenat.
touchwood 18.11.2015 12:14
touchwood
Všechny jsou v pořádku,jak bude problém,tak prvně budou chyby žluté,až půjde do tuhého,tak řádek čer…
pedrosoo 18.11.2015 13:02
pedrosoo
Velice vám děkuji za rady. To vadné napájení od zdroje mě nenapadlo, takže jsem rozdělal PC a zkusil…
Anon 19.11.2015 10:05
Anon
Mohlo by to byt tym napisom evolveo. Pocul som ze ten napis sposobuje ze zdroje funguju nahovno.
MM.. 19.11.2015 10:10
MM..
A ano je to mozne ze na drate (cinsky srackovy tenky za 1cent, hlavne ak je na zdroji ten napis) ak…
MM.. 19.11.2015 10:11
MM..
projdi si ty SATA dráty, je možné, že dva z nich jsou redukovány z molexu (klasický 4-pinový napaječ…
touchwood 19.11.2015 10:35
touchwood
Z molexu napájím jen jeden boční ventilátor, jinak žádná redukce molex na SATA tam není. Ten zdroj m… poslední
Anon 19.11.2015 11:04
Anon

Velice vám děkuji za rady. To vadné napájení od zdroje mě nenapadlo, takže jsem rozdělal PC a zkusil jsem připojit disk na jinou napájecí větev a disk zatím jede v pohodě, povedlo se mi z něj dostat vše.
Vůbec neznám problematiku zdrojů, takže bych se zde rád informovat v čem by to mohlo být. Zdroj mám tento EVOLVEO Pulse 550W ATX 2.2 (nekamenujte mě, již jsem z dalších diskuzí zde zjistil, že je nevhodný). Po prozkoumání jsem zjistil, že zdroj má dvě napájecí větve pro SATA a na každé je 3x SATA konektor (celkem tedy 6x SATA napájecí konektor). Zarážející je, že výrobce uvádí jen 4x SATA konektor.
V PC mám celkem 3 HDD, jeden je green a zbývající mají 7200 otáček. Měl jsem všechny 3 zapojené na tu jednu větev a druhá větev nápájela pouze DVD mechaniku. Chtěl bych se tedy zeptat, zda je možné, že by byla ta jedna větev vytížena těmi disky? Teď napájím jednou větví 2 disky a na druhé větvi mám 1 disk a mechaniku, zatím to šlape. Ješte bych dodal, že zdroj mám druhým rokem a je ještě 2 měsíce v záruce.

A ano je to mozne ze na drate (cinsky srackovy tenky za 1cent, hlavne ak je na zdroji ten napis) ak nim napajas este dalsich x veci tak vznikne ubytok napatia taky ze nejaka vec blbne. Daj to na samostatny drat.
(.. alebo bol nahovno kontakt na konektore, zoxidovany, kontakty vytlacene od neustaleho posobenia gravitacie, apod)

projdi si ty SATA dráty, je možné, že dva z nich jsou redukovány z molexu (klasický 4-pinový napaječ pro staré PATA HDD). Pak by to mohla dělat i tato redukce.

Evulveo jsou ne moc dobré, ale pokud vše ostatní funguje, samotným zdrojem to být nemusí (ale může, např. zdroj může dodávat nízké napětí, které modernější disky ještě zvládnou, ale ten starý ne, popř. je starý disk na konci drátu a úbytek napětí je vyšší než disk zvládne, jak už psal MM), ale taky může.

Jako první pokus bych zkusil ten 250GB HDD zapojit na jiný SATA konektor (klidně ty sata napaječe přeházej mezi disky, ale poznač si původní který byl u té 250G), nebo, pokud je to starý model a má osazen molex konektor, připojit namísto SATA napaječe volný Molex (důležité je NEZAPOJOVAT naráz Molex i SATA napájení!). Když to nepomůže, zkusil bych jiný zdroj. Ale samozřejmě, 250G model bude už pěkně starý (a pomalý) a je možné, že už to má za sebou (SMART není zcela směrodatný údaj o zdraví disku).

Z molexu napájím jen jeden boční ventilátor, jinak žádná redukce molex na SATA tam není. Ten zdroj má přímo dvě větve a na každé je 3x konektor SATA, opravdu žádná redukce. Pro molex jsou tam svoje další větvě a nikde jinde, než pro ten ventilátor ten molex nevyužívám. Mám tu i krabici od toho zdroje a je tam uvedeno 4x SATA i když zdroj těch konektorů má 6, asi jde vážně o chybu výrobce, kdy toto bylo špatně uvedeno na obalu. Ten 250GB disk na kterém je systém, byl skutečně až na konci drátu, před ním byly připojeny ty dva disky na data, takže ten úbytek je velmi pravděpodobný a ten starý disk to již nezvládal. Teď už jen doufat, že to takhle po přehození vydrží bez problému, zálohu již mám, pro případ, že by byl disk vadný. Ještě jednou vám všem děkuji za váš čas.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru