Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je vadná základní deska nebo monitor?

Dobrý den. Asi 2 měsíce po koupi nové grafiky mi náhle počítač při čtení mailů zatuhl a po restartu už mi karta nepustila ani do Biosu,monitor se vypnul do Standby. Před tím už u některých programů a her šla instalace, intro, ale dál už jen zvuk. Po výměně za starou kartu počítač naběhl, ale už při instalaci ovladačů na starou kartu monitor zhasínal (ale nevypínal se!) jakoby se při instalaci něco vynechávalo. Pak se objevily tytéž problémy, navíc některé programy se sice nainstalovaly ve správném rozlišení a 32bitových barvách, ale s nízkými detaily. Filmy a jiné i grafické programy ale jdou normálně. Zformátoval jsem oba disky, ale totéž. Navíc jsem zjistil že přes úplný formát mi některé programy hlásily možnost spuštění i když měly být pryč. Kde je vada?
Konfigurace: Windows XP SP2 Home NTFS,AMD Athlon X2 Core Duo 4200+, moth.Gigabyte K8NXP-Sli,grafika (teď) Gigabyte GV-3D1 Sli,2xHDD bez Raid,2Gb DDRAM 400Mhz, zvuk Audigy LS,zdroj Chieftec 560W Dual PCI Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tedy už tam nemáš Gainward kartu (těm už nevěřím), ale GB? Ovladače určitě ne nějaké 77.77, ale najd…
Fuente 21.04.2007 01:39
Fuente
Ne, Gainward mě právě asi selhal. Teď tam mám původní Gigabyte GV-3D1 Sli (je to dvojčipová karta al…
Milan L. 21.04.2007 02:59
Milan L.
Zkus nové ze stránky GB: http://www.gigabyte.com.tw/Support/VGA/Driver_Model .aspx?ProductID=2284…
Fuente 21.04.2007 04:07
Fuente
Dobrý den. Vždy stahuji z těchto nebo oficiálních stránek nVidie. Ale GV-3D1 je už 2 roky stará kart…
Milan L. 21.04.2007 11:18
Milan L.
Dobrý den. Tak jsem udělal všechno podle rady a doufám že jsem neudělal chybu. Nainstaloval jsem Win…
Milan L. 22.04.2007 19:20
Milan L.
Takze za prve mas problem s CDROM, vymen datovy kabel, ak je na kabli CDROM sama musi byt na konci k…
MM.. 22.04.2007 20:34
MM..
Nene, nemohu to tu tak složitě psát, ale Bios je už udělaný, mám 2 mechaniky na 80 žilovém kabelu, a…
Milan L. 22.04.2007 21:40
Milan L.
Ak nic nepomaha a BIOS mas uz ten F11 tak potom asi len novu dosku, je to najpravdepodobnejsie, aj k…
MM.. 22.04.2007 22:34
MM..
Já vím že je to divné, Víš, já zas tak úplný nováček nejsem,s počítačem dělám (a stavím si je) od r.…
Milan L. 22.04.2007 23:14
Milan L.
Tak mohla ta grafika odpalit nieco na zbernici, ak tam je SLI tak mozno nejaky SLI bridge alebo co,…
MM.. 23.04.2007 00:04
MM..
Ahoj. Ne, ten druhý slot je prázdný. Jak máš dvojčipovou kartu, tak ti to sice nabídne nastavení Sli…
Milan L. 23.04.2007 01:06
Milan L.
No, potom daj vediet, ak nova doska nepomoze tak zacneme pekne od zaciatku a pomaly zistovat kde je…
MM.. 23.04.2007 14:45
MM..
Velký dík. Už jsem se spojil s techniky v Czechcomputeru. Grafiku pošlou do servisu a mají prý nějak…
Milan L. 23.04.2007 18:16
Milan L.
Tester na zdroj se dá volně koupit v obchodě, ale pro jednoho usera je to zbytečná investice, pro fi… poslední
Fuente 23.04.2007 18:20
Fuente

Ne, Gainward mě právě asi selhal. Teď tam mám původní Gigabyte GV-3D1 Sli (je to dvojčipová karta ale do jednoho slotu, na jedné kartě jsou 2x6600GT) ale vypadá to že ten Gainward ssebou vzal nebo načal i základku nebo zdroj. Zatím to ale kromě závad co jsem popsal výše k mému ohromení jinak jede naprosto stabilně a drží i při maximálních zátěžích (Prime, HOTCPU 4.3 v plné verzi - Burn test, memtest) Proto pro jistotu chci vyčistit i ten disk. Je mi to zkrátka divné, už jsem zažil leccos, ale takhle se žádná vada neprojevuje, to je skoro černá magie. Jinak ty ovladače - 77.72 bylo na CD k té Gigabyte grafice a nedělalo dobrotu, při běhu ve Sli za chvíli černé škrtance a potom pád. V servisu mi řekli ať dám 77.77 (asi před 2 roky) že 77.72 moc neumí se Sli. Pak to dělalo dobrotu. Teď mám 81.98, novější nedělají dobrotu na Sli (většinou se nainstalují jen na jeden čip, druhý má ve Správci vykřičník že není nainstalovaný). Ale poslední dobou se něco děje i s touhle kartou, nepřehřívá se, ale každý čip má o dost jinou teplotu - jeden má při volnoběhu původních asi 62-65°C, druhý spadl na 50-52 stupňů. No, je to divoké. Ale tahle vada se projevuje až teď, napřed jsem tam dal tu 8800GTS Gainward a po pádu zpátky toho Gigabyta. A pak se ukázaly tyhle závady.

Dobrý den. Vždy stahuji z těchto nebo oficiálních stránek nVidie. Ale GV-3D1 je už 2 roky stará karta a s některými ovladači např. řady 91.+ si nerozumí (jeden čip viz výše.)
Jinak pro doložení: to blbnutí že se mi stará hra nainstalovala, krásně spustila a jela až do mise která se už nezobrazila, jen zvuk. mi začal dělat ten Gainward. Když odešel, bios znovu naběhl a tahle stará karta šla - ale blikání monitoru při pohém klepnutí na cokoliv od karty,i při spouštění třeba souborů AVI/DivX/Xvid, odmítnutí her nainstalovat se s plnými detaily (přitom funguje i rozlišení 1600x1200 ve 32 bitových barvách které nějak nevadí) mi prostě dává najevo, že zdroj to není. Když vyhasla ta karta od Gainwardu a vypnul se monitor a za chvíli i kontrolka na klávesnici, stále šla hudba a větráky jely. Díky však za dobré rady. Já teď dopoledne a asi i odpoledne budu pracovat podle rad na vyčištění disku co jsem dostal. Zní to rozumně, ten člověk se vyzná a byla by hloupost to nezkusit a rovnou něco kupovat. Takže díky a příjemný weekend Vám všem!

Dobrý den. Tak jsem udělal všechno podle rady a doufám že jsem neudělal chybu. Nainstaloval jsem Winy a po "povinných" instalacích (deska, grafika apod.) jsem zkusil nainstalovat ty Kozáky, tam byly ty rozdíly v detailech závad nejvíc vidět. A hned kopanec: instalační soubor se zastavil že neotevřel soubory .pak (nainstalovaný Power Archiver.) Napodruhé to vyšlo, ale zase v nízkých detailech. Tak jsem se podíval do konzoly Windows (Prohlížeč událostí) na Systém a tam se na mě šklebilo snad 15 hlášení s rudým kolečkem za sebou: "Zařízení\Device\CDROM1 má chybný blok." Ve složce Aplikace zase bylo hlášení "že instalace selhala kvůli chybě v subsytému ovladače" něco NV4. Nelze zavést aktualizaci grafického rozhraní Framework 1.1 A zase systém: "Ovladač zařízení\device\CDROM1 hlásí chybu řadiče. Celkový kód chyby 1603".Takže jsem si s tím Gainwardem vydělal na novou desku. A ani nevím, jestli při reklamaci dostanu tu samou - byl to Golden Sample" 640Mb. Ale možná právě proto odešel, oni mají paměti už z výroby zvednuté z 1600Mhz na 1760. No teď jen co vzít. Pro kluka sice doma mám MSI K8N Sli-Fi, a chtěl bych koupit Asuse A8N32-Sli Deluxe. Ale neslyšel jsem o ní moc dobrého. Tak nevím. Každopádně moc děkuju a jestli někdo ví o něčem jistějším (ale s.939) dejte prosím vědět.

Takze za prve mas problem s CDROM, vymen datovy kabel, ak je na kabli CDROM sama musi byt na konci kabla, ak mechanika vie vyssie UDMA ako UDMA2 tak pouzivat 80zilovy kabel, do dosky strcit spravnu stranu (oznacenu alebo modru).

Za druhe NV4 je ovladac grafiky, problem mohol nastat kvoli tej CDROM ak si instaloval ovladace z CD, alebo tam davas nejake nekorektne ovladace, prilis nove alebo prilis stare na tu kartu, alebo nenainstalovane alebo nespravne ovladace chipsetu. Inac niektore stare hry maju problemy s novymi kartami a ovladacmi.

P.S. cele to moze suvisiet so zdrojom, skusil by som to cele vcetne instalacie zopakovat s inym zdrojom, preistotu aj inu mechaniku, a je aj mozne ze mas proste chybne to CD na ktorom mas tu hru.
P.S.2 ten BIOS F11 si uz naflashoval?

Nene, nemohu to tu tak složitě psát, ale Bios je už udělaný, mám 2 mechaniky na 80 žilovém kabelu, a už jsem vyměnil vypalovačku LG-4165B která mi psala totéž (s jiným kabelem). Tohle je čtečka Asus, vypalovačku mám teď GSA-H12N. Zdroj jsem zkoušel, mám ještě starý LC Power 550W bez konektorů pro PCI-E (dva molexy dohromady). Dělá to totéž. S tou starou vypalovačkou a zdrojem to při vypalování padalo do modra s hlášením "Machine check exception", teď to aspoň vypaluje bez chyby. Jiné hry (třeba ten Blitzkrieg) se nainstalují a spustí normálně, ale po intru při přechodu do mise zůstane monitor bez obrazu ale běží a jde i zvuk. Všechny ty hry před selháním té nové grafiky normálně jely, nejsou ani škrábnuté. Opakuji, ta nová karta najednou zastavila počítač a po restartu se monitor zapnul a ihned vypnul, nenajel ani Bios. Když jsem tam vrátil tu starou grafiku, tak to naskočilo, ale musel jsem přeinstalovat ovladač, s tím pro 8800 to jen lítalo jako rozladěná televize. Pak to naběhlo, ale už při instalaci jakéhokoliv ovladače to vynechávalo (zhasínal a rozsvěcoval obraz monitoru, monitor sám šel a větráky a všecko ostatní taky. Jo a při té havárii nové karty zhasla i klávesnice. Co by to mohlo už jiného být? Jedině mohu nechat zdroj a grafiku překontrolovat v CzechComputeru, jsou oba asi 3 měsíce staré.

P.S. Kluk mi říkal že to odpoledne zkoušel s Enermaxem Liberty 620W od sousedů- to samé.

Já vím že je to divné, Víš, já zas tak úplný nováček nejsem,s počítačem dělám (a stavím si je) od r.1999. Ale tohle jsem fakt nezažil, prvně jsem volal SOS. Aby úplně odešla nová grafika a takhle dokonale rozvrátila celý počítač, to snad nemá vysvětlení. Chápal bych, kdyby se deska úplně spálila. Chápal bych kdyby se spálil zdroj. Ale aby se spálilo něco a jiné (dokonce náročnější na výkon i napájení!) normálně šlo, to nepamatuju. Jo a ten IDE kabel je nový. S každou manipulací s mechanikami nebo disky je totiž radši měním. Ještě přezkouším kabely u zdroje, jestli sedí, je to Cable Management, ale ty kabely zase mají pojistky a západky. Taky mě ještě napadá, že s tím mohlo hodně zahejbat to, že jsem po havárii, když jsem musel dávat tu starou grafiku, nemohl odebrat ten ovladač pro 8800, protože prostě po monitoru v té chvíli jen lítaly bílé čáry na černém pozadí.Musel jsem ho rovnou přeinstalovat, takže něco z toho určitě zůstalo v systému. Ale formátem by se to mělo na disku srovnat. A dál je divné, že ten Gainward by spálil zdroj, a na napájení ještě náročnější Sli karta na něm potom kromě těch chyb normálně jela. No,už objednávám toho Asuse, ale i dost se ho bojím. Škoda, ta K8NXP-Sli byla dobrá karta. Ten Asus je prý dost pochybný, ale co ze zbytků pro s.939 vybrat?

Tak vám všem strašně děkuju za pomoc, vím že víc se zjistit nedalo. Dík!

Tak mohla ta grafika odpalit nieco na zbernici, ak tam je SLI tak mozno nejaky SLI bridge alebo co, v tom drugom slote pre grafiku mas nejaku zaslepku alebo ako to tam je? Je to vsetko poriadne zastrcene?
Tazko povedat co vybrat, ja uprednostnujem motherboardy gigabyte, ale aj asus by mali byt ok.
P.S. SLI by som nebral je to aj tak blbost, tusim MM_Tank kedysi davnejsie ratal ze oplati sa radsej kupit jednu poriadnu grafiku...

Ahoj. Ne, ten druhý slot je prázdný. Jak máš dvojčipovou kartu, tak ti to sice nabídne nastavení Sli, ale přepojovací kartu máš v nastavení na normál. Jinak ten slot potom třeba až bude DirectX 10 můžeš ještě např. využít na pomocnou kartu pro počítačovou fyziku - to až 3,5x zvedne 3d výkon v zobrazení reality (platí to i pro Open-GL). Já tu Sli desku beru ze dvou důvodů: podívej se na nabídku - všechno co dneska za něco stojí a je v prodeji, je Sli kromě DFI, ale u těch je cena stejná jako u Sli. A navíc u spousty her (vlastní zkušenost) se to Sli opravdu pozná a můžu v případě potřeby využít i starou kartu kdybych si je někdy chtěl znovu zahrát. Socket 939 dožívá a např ceny ne-Sli Abitu a Sli Asusu jsou rozdílné o pár stovek, navíc na toho Abita budeš pár týdnů čekat.Ceny MSI Sli dokonce už jsou jen něco přes dva.
S tím zastrčením můžeš mít pravdu, tady začíná být problém váha karet. Větráky vibrují a i když je ve slotech pojistka, snadno se půl kila uvolní. Ale to neuhlídáš. No, každopádně jsem už toho Asuse objednal. Nevím co by to pro Krista jiného mohlo být, já myslím to co ty, chybu na sběrnici + možná chybu řadiče. Jinak je to unikum, tohle jsem v životě neviděl. Když to nebude ono, asi mne chytí druhý infarkt. A pak už to bude jedno. Díky a dobrou noc - no sedím nad tím do teďka.

Velký dík. Už jsem se spojil s techniky v Czechcomputeru. Grafiku pošlou do servisu a mají prý nějaký tester i na ten zdroj - to je pro mne docela novinka. Myslel jsem že u zdroje se dá změřit jedině výstup jestli dává to co má, jinak nic. Ještě možná nějaký měřák před něj, kolik počítač bere. Ale to je plus mínus autobus. Jinak: obsahují heatpipe v grafice nějakou kapalinu? V té krabici kam jsem uložil tu vadnou grafiku bylo nějak vlhko, ne moc, ale krabice byla v suchu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru