Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mám problém s XP v notebooku/ nový hardisk...

Mám notebook Toshiba, ve kterém je 20 GB hard. Já jsem si koupil 100Gb.
A potřebuji dvě věci. Toshiba na svých noteboocích předinstalovává windows, mám pouze dvě CD kde je vytvořená záloha v northonu.
Jelikož mám udělanou aktualizaci SP2 nerad bych ji dělal znovu.
Takže jak rozdělit hardisk 100 GB na cca 20GB pro systém a 80 GB pro data?
(Ptám se protože normání instalční cd win nabízí rozdělení před instalací, ale mě se tato možnost nenabízí protože instalace se dělá z CD pro zotavení produktu, kde je záloha *.GHS
- nebo je způsob jak získat instalační cd se záloha v souboru *.GHS a pak vytvořit instalačku pomoci např nLite s inkorporaci SP2 apod..

A jak udělat instalační CD z předinstalovaného win případně ze záloh Toshiba CD, zkoušel jsem rozbalit pomocí northon exploreru, ale nelze to.
Děkuji moc za rady

Předmět Autor Datum
1. urob si image particie (zo stareho disku) ghostom, spust na novom disku hocaku instalaciu WinXP z…
MM.. 18.04.2007 17:38
MM..
Co se týká toho .gho tak to nemuže být obraz disku protože je to jen instalace win, která se sama sp…
Kaligul 18.04.2007 19:37
Kaligul
.gho je obraz niecoho (disku/particie). Na tom CD bude urcite aj ghost, aby preplacol obraz z gho na… poslední
MM.. 19.04.2007 17:44
MM..

1. urob si image particie (zo stareho disku) ghostom, spust na novom disku hocaku instalaciu WinXP z klasickeho CD (niekde si ho na chvilu pozicaj) kde si rozdelis disk a zacnes instalaciu, po prvom restarte to mozes zrusit a potom na novy disk (do novovytvorenej particie) nacpi ghostom image zo systemovej particie stareho disku. Zacat instalaciu pisem (okrem vytvorenia particie - nemusi byt rovnako velka ako na starom disku) aj kvoli tomu aby sa zapisal bootsektor do MBR.
2. Alebo je mozne si urobit ghostom image disku (nie particie), a preplacni to na novy disk, mal by ti ghost na novom disku vytvorit presne taku istu velku particiu ako na povodnom disku, tu si ale nie som isty ci nenastanu nejake problemy s CHS adresovanim (pozicia bootsektora prvej particie), ja by som to robil radsej postupom co pisem v bode 1.

P.S. subor .gho je obraz particie/disku, nie je to instalacka (ani sa z toho klasicka "instalacka" Win urobit neda). Subory sa daju pozriet pomocou ghost explorer, ale to ti je k nicomu.

Co se týká toho .gho tak to nemuže být obraz disku protože je to jen instalace win, která se sama spustí, ale nemohu tam nic měnit..
Mimochodem kde se dá získat ten ghost? Jinak to cd s zálohou instalace win ve formatu *. gho od toshiby nelze rozbalit pomocí ghost eploreru je to zablokované právě protože je to full instalce win.

Jinak díky za odpověď

.gho je obraz niecoho (disku/particie). Na tom CD bude urcite aj ghost, aby preplacol obraz z gho na disk. Ak ti to ghost explorer neotvoril tak si mal asi staru verziu ghost explorera :) Ghost explorer ti je aj tak nanic, nechapem co chces s tym robit, ak chces preplacnut ten .gho subor z CD na novy HDD, tak proste nabootuj z toho CD a on ti to na disk rozbali tak ako treba vcetne bootovacich suborov apod. Na to to recovery CD predsa je.
Neviem ako prebieha ta tvoja "instalace" jasne ze je to urobene tak ze sa to spusti samo, ale pravdpodobne po nabootovani z toho CD to spusti ghost (z CD), a preplacne to particiu na HDD, nie je to klasicka instalacka Windowsov.

P.S. ak chces preniest terajsi disk na novy disk tak zabudni na recovery CD ale urob si obraz disku a ten prenes na novy disk. Ghost je za peniaze, zohnat sa da v obchode, alebo si ho zozen kde chces. Ak si pozries to recovery CD tak si tam pozri ci na nom nie je subor ghost.exe (zrejme DOS verzia). Budes mat ale asi problem kam ten obraz povodneho disku ulozit, ak v NB moze byt len jeden HDD, ja mam C: a D: a obraz C: si ukladam na D: u teba ak mas na disku len jeden oddiel tak bud to priamo vypalovat na DVD ak to ma DVD vypalku, alebo bude treba pripojit disk cez IDE redukciu k inemu PC, apod.

P.S. rozdelit prazdny disk mozes cimkolvek, trebars aj z DOSu cez ranish partition manager, otazka je aky typ particie zvolit. Zislo by sa vyskusat co presne robi to tvoje recovery CD, zavisi od vyrobcu. U mojho NB ak neexistuje na disku particia tak sa ma recovery CD opyta ako chcem rozdelit disk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru