Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sestava okolo 20 tisíc Kč

Zdravím, potřeboval bych poradit s výběrem nové sestavy, bohužel už je to dávno, co jsem se v komponentech alespoň trochu orientoval, takže si rád nechám poradit. Jde mi hlavně o to, aby byla ta sestava nějak smysluplně použielná, bez nějakých extrémních kompromisů. Takže tady máte požadavky podle starého dobrého mustru:

1. Finanční limit - Asi bych se pohyboval kolem těch dvaceti tisíc, ale komponenty možná půjdou s nějakou tou slevou, takže to není úplně směrodatné.

2. Využití sestavy - Tady je to hodně těžké zodpovědět, napadá mě enkód videa, programování (tedy kompilace a testování kódu), nějaké hry (určitě nemusí být nejvyšší detaily, i když je to v téhle cenové kategorii celkem zřejmé). Prostě dost široký okruh činností.

3. Operační systém - Vlastní licence Windows (+Linux)

4. Sestavení PC - Neoplývám nějakou velkou sebedůvěrou, zvláště, když když jde o nové komponenty, ale měl bych to zvládnout i u nového PC, když jsem to zvládl u staršího.

5. Monitor - Tohle bude taky trochu problém. Jakožto doteď laptopový uživatel tak nějak nevím, co chtít. Možná bude lepší určit si rozlišení (nejspíše 1920x1080) a v rámci úspor vzít dočasně jeden ze dvou starých šrotů (BenQ G700 a AOC 2217Pwc) s tím, že se nějaký decentní monitor koupí později. Můžete dát váš návrh vhodného monitoru za nějakou rozumnou cenu (nepotřebuji nic extra).

6. Potřebné komponenty - CD mechaniku tady asi v případě potřeby najdu, ale nemám v plánu ji do sestavy dávat na trvalo. Co s case ještě úplně nevím, prozatím ji můžete dát do návrhu a vybírat komponenty dle libosti bez ohledu na rozměry.

Jinak co se mého osobního názoru týče, tak když by bylo po mém, tak bych šel asi do nějaké i5 + AMD GK (bohužel se v současných modelech nevyznám), jako zdroj nějaký základ od Seasonicu, disk asi WD RED 2TB (Blue stojí prakticky stejně), systémový případně koupit později, pokud není nutný, 8GB (nebo raději 16GB?) RAM a deska s kvalitní napájecí kaskádou (v chipsetech už se ale nevyznám).

Děkuji za pozornost a budu rád za jakékoliv návrhy.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny