Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rušivé pásy v televizi z TV karty ASUS

Nahodil jsem kartu Asus My cinema P7131 hybrid. Když se připojím ke společné anténě je obraz v odpovídající kvalitě( Jeden program super, druhý slabý jak lze očekávat od neudržovaného domovního rozvodu)bez rušivých pruhů a jiskření. Připojím li se k UPC, začne lítat z prava doleva světlý vertikální pruh 5 cm široký a dvě jiskřivé linky asi 10 cu od horního a dolního okraje, jako rušení u starých televizorů od puštěného motoru. U jednoho programu dochází k pulzování barvy. Hardverově je počítač víc než předimenzovaný, dle požadavků výrobce TV karty. Je to málo citlivou kartou, nebo bordelem ze strany UPC? Případně rušením z bedny?
Poradili li byste mi, byl bych rád.:.(

Předmět Autor Datum
Leze jim po zemi nějaké napětí. Zkus přerušit zemnící opletení anténního šlauchu.
Rce 19.04.2007 00:22
Rce
jj, nebo se to řeší kondíkem
touchwood 19.04.2007 06:42
touchwood
Jak píší kolegové, máš tam tzv. zemnící smyčku, tzn. jsi zemnícím vodičem připojen k naší matičce Ze…
Pytlík 19.04.2007 07:19
Pytlík
Ano, tak. stale mi vrta hlavou ze nikdy nikto nenapise na ake napatie tie kondenzatory maju byt. Bez…
MM.. 19.04.2007 14:26
MM..
Já si myslím, ba jsem o tom přesvědčen, že napětí kondenzátoru není až tak rozhodující. Rozhodně neč…
Pytlík 19.04.2007 17:43
Pytlík
No, mna uz antena par krat pri zapajani pekne kopla (ak sa dotkne clovek antenneho konektora TV a su…
MM.. 19.04.2007 18:01
MM..
Pokud to kope nebo jiskří, tak to je obvykle když připojuješ TV, která má dvouvodičový přívod k ante…
jirka44 19.04.2007 19:19
jirka44
Ja viem co je zemna smycka, ale ak urobis galvanicky oddelovac s kodikmi, tak by ten galvanicky odde…
MM.. 19.04.2007 19:27
MM..
No, v tom máš sice pravdu, ale ten vtip je v tom, že v takovém případě to galvanické oddělení nepotř…
jirka44 19.04.2007 19:30
jirka44
Tak ono kopu aj modernejsie TV ktore nemaju svoju "zem" pripojenu priamo na jeden z 230V vodicov. Ja…
MM.. 19.04.2007 19:34
MM..
No, to je přesně ono, kopou právě ty moderní, které mají impulsní zdroj. Jsou tam většinou kondenzát…
jirka44 19.04.2007 19:48
jirka44
Aha no hej tak to bude zem TV nejakych 150V oproti skutocnej zemi. Ak tam pripojim antenu s oddelova…
MM.. 19.04.2007 20:28
MM..
Vážení přátelé. IMHO odpověď páně Pytlíka se mi jeví býti dostatečně fundovanou a hned ráno švihám p…
Henessy 19.04.2007 20:28
Henessy
Ano odpoved Pytlika je spravna, uz to tu bolo mnohokrat, nie je potrebne ju opakovat :) Rozoberam uz… poslední
MM.. 19.04.2007 20:30
MM..

Jak píší kolegové, máš tam tzv. zemnící smyčku, tzn. jsi zemnícím vodičem připojen k naší matičce Zemi ve více bodech (jeden přípoj je ochranný vodič zdroje počítače, druhý přípoj je přes společnou (kabelovou) anténu). Tyto body mají přitom rozdílný potenciál (i když je to "země") a tak ti přes zemnící vodiče tečou slušné vyrovnávací proudy a ruší to. Tyto proudy musíš utnout a to tak, že do anténního přívodu zařadíš galvanický oddělovací člen, který se buď koupí hotový, nebo si jej vyrobíš sám. Jsou to vlastně dva keramické kondenzátory 390-820pF zařazené do cesty signálu, jeden do živého vodiče, druhý do opletení. Kondenzátory je vhodné zařazovat do obou vodičů: Do opletení musí být v každém případě a do cesty živého signálu je vhodné jej zařadit také, protože sice občas je potřebný kondenzátor zařazen ve vstupních obvodech příjímače, ale častěji jsou tyto vstupní obvody galvanicky (ne vysokofrekvenčně!) propojeny se zemí, takže zařazením jediného kondenzátoru by se situace s rušením dramaticky (až katastroficky) zhoršila.

Ano, tak.
stale mi vrta hlavou ze nikdy nikto nenapise na ake napatie tie kondenzatory maju byt. Bezne keramiky sa robia tusim do nejakych 50V ci kolko, co by mohol byt IMHO niekedy aj problem. Je mozne ze keramiky s nizkymi kapacitami (do 1000pF) vydrzia viac (dosticky su dalej od seba), ale aj tak myslim ze by sa aj na to mal davat pozor (nejake stare 20rocne tesla keramiky zo suflika mozu byt na nizke napatia), zaujima ma ake napatie by tam mohlo vznikat (predpokladam ze aj stovky V kedze to je schopne aj pekne kopnut pri zastrkavani antenneho kablu do TV...).

Já si myslím, ba jsem o tom přesvědčen, že napětí kondenzátoru není až tak rozhodující. Rozhodně nečekám na zemnícím vodiči rozdíly řádu stovek voltů. Očekávám napětí max. několika desítk voltů (tak kolem 30V, když moc), ale zato tvrdých, takže vyrovnávací proudy mohou být relativně značné a tím pádem úbytek napětí na konečně velké vodivosti zemnícího vodiče může dosahovat hodnot dostatečných k rušení.

No, mna uz antena par krat pri zapajani pekne kopla (ak sa dotkne clovek antenneho konektora TV a sucasne antenneho kabla, pred zastrcenim do TV) uz ani neviem kedy a kde a s akym TV, 30V tak nekope. Ono to moze zavisiet aj od TV ze ako je riesena, a mohlo to byt napr. tym ze rozdiel potencialov TV a anteny moze byt aj vyssi ak "zem" TV nie je uzemnena (ak TV nie je pripojene k PC), po zapojeni sa to potom samozrejme vyrovna, ale na prerazenie kondiku by to stacit mohlo :)

P.S. pozrel som si teraz nejake datasheety SMD keramickych kondikov, take male kapacity su zvycajne na vysoke napatia (250V alebo aj 630V) takze ak sa tam da < 1nF tak sa da predpokladat ze bude na tak vysoke napatie ze by to mal vydrzat.

Pokud to kope nebo jiskří, tak to je obvykle když připojuješ TV, která má dvouvodičový přívod k antennímu rozvodu, který je uzeměný. Tam může být až 100V, ale měkkých, a tohle nedělá zemní smyčku (ale kope to). Zemní smyčka vzniká, když jsou oba konce spojeny se zemí, ale každý s jinou. Třeba TV karta v PC versus antenní rozvod v paneláku. To ani nekope, ani nejiskří, protože rozdíl potenciálů je malý. Jinak to co popisuje tazatel taky může způsobovat křížová modulace, silný signál na sousedním kanálu v rozvodu.

Ja viem co je zemna smycka, ale ak urobis galvanicky oddelovac s kodikmi, tak by ten galvanicky oddelovac (kondiky) mal vydrzat aj situaciu ked zapojujes neuzemneny TV, kde moze byt aj >100V, o to mi islo, tusim kedysi (za komancov) keramicke kondiky boli tak do 50V tusim aj tie male, dnes su ale asi male (<1000pF) vpohode na 250V a vyse, ale neviem zhlavy co sa dnes predava v maloobchodoch a ake to ma parametre.

Tak ono kopu aj modernejsie TV ktore nemaju svoju "zem" pripojenu priamo na jeden z 230V vodicov. Ja som mal zatial vsetky TV normalne (zem oddelena) a aj tak kopali (ale len medzi Tv a antenou nie TV->ja), ptz. vyrobcovia tam cpu kdejake kondiky medzi zem TV a vodice 230V a asi to obcas nedomyslia :-) Samozrejme ze je ten rozdiel potencialov makky (alebo je to cisto staticky naboj ak zem TV je uplne galvanicky oddelena od siete tak sa nema pred pripojenim anteny kam vyrovnat), ale aj staticky naboj moze byt aj niekolkosto V...

Aha no hej tak to bude zem TV nejakych 150V oproti skutocnej zemi.
Ak tam pripojim antenu s oddelovacimi kondikmi, tak sa vpodstate tych 150V (resp 300V lebo je to faza na skutocnu zem) rozdeli na kodik ktory je v TV, a na kondik ktory je v galvanickom oddelovaci, v pomere podla kapacity kondikov. Takze ten kondik v oddelovaci by mal preistotu nieco vydrzat (aspon tych 250V), kedze nikto nevie aky kondik je v TV.
Myslel som ze by bolo dobre to aspon spomenut, aj ked dnesne kermaiky do 1000pF to predpokladam vydrzia, pozrel by som si katalogove udaje kondikov a 20rocne suflikove by som tam nedaval.

P.S. a nie blbost, ak by boli kondiky medzi zemouTV a oboma 230V vodicmi tak by bola zemTV (jednosmerna zlozka) priblizne rovnaka ako skutocna zem, tak potom nechapem preco kopu. Asi na nich vznika nejaka striedava zlozka, tazko urcit hodnotu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru