Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí server pro edukační účely

Ahoj,

pro zajímavost a vzdělávací účely si pohrávám s myšlenkou že bych si doma rád zprovoznil domácí server. Primárně by se mělo jednat o to, že bych si simuloval malou síť počítačů cca 4 PC. Rád bych tam měl nějaký Windows Server, Active Directory, zálohování, streamování, torrenty, vzdálený přístup a další věci, které se hodí si vyzkoušet.

Nemám nejmenší tušení, na čem by se to dalo provozovat, vzhledem k účelu jdu po ceně, takže bazarové komponenty nebo low price možnosti jsou můj cíl. Máte s tím někdo zkušenost resp. dokážete mi poradit, jakým směrem se vydat? Jdou moje požadavky vůbec řešit jedním zařízením, nebo bych potřeboval další fyzické zařízení, rack a dále to dělit?

Ptám se asi dost obšírně a možná hloupě, já vím:)

EDIT: Jo a spotřeba hraje značnou roli. Můžu mít staré servery, ale to bych se nedoplatil jen na spotřebě. Já si představoval spíš nějakou krabičku jako NAS nebo HTPC a na tom to provozovat.

Předmět Autor Datum
Windows server stojí fakt kotel peněz. Nevím, jestli je to na experimenty nejlepší investice v přípa…
JR_Ewing 18.12.2015 17:54
JR_Ewing
tak pokud bychom to řešili čistě po straně HW? Moc jsi mi radost neudělal...:)
Redsnake 18.12.2015 18:17
Redsnake
Vezmi jeden počítač s dostatkem paměti, nainstaluj na ně eSXI os VMWare jako operační systém a do ně…
Jan Fiala 18.12.2015 18:47
Jan Fiala
to je dobrý nápad, díky! poslední
Redsnake 18.12.2015 22:48
Redsnake

Windows server stojí fakt kotel peněz. Nevím, jestli je to na experimenty nejlepší investice v případě, že obracíš každou korunu. Myslím, že server OS má nějakou trail dobu, kdy ho můžeš volně užívat (90dnů?), ale nevím, pro stálejší testy stále málo.
Pro windows jedině x86 platformu, což totálně vylužuje jakékoli embeded věci s ARM (NASy, Raspberry Pi atd.).
A pro windows server také nepřipadá v ůvahu ani nějaké levné udělátko s celeronem nebo něčím takovým, nebo na tento operační systém to nebude mít ovladače (jednoduše pro to, že nikdo nepočítá, že by tam něco takového vůbec mohlo běžet).
Tohle se obávám nejsou úplně nástroje pro malé domácí hraní.

Vezmi jeden počítač s dostatkem paměti, nainstaluj na ně eSXI os VMWare jako operační systém a do něj pak kolik budeš chtít virtálních strojů.
Serverové OS mívají 180 dnů zkušební dobu, to je dost na to, aby sis to vyzkoušel.

Můžeš si dělat snapshoty, testovat a pak to celé vrátit, pokud se něco nepodaří. Na testování to bude mnohem lepší řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru