Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nastavení Wi-Fi routeru. Je tu někdo přes sítě?

Ahoj všem, potřeboval bych poradit. Doma mi odešel nějaký router, co mám od poskytovatele internetu, takový ten, co k němu vede přes koaxiální kabel ta wi-fi anténa, co se připojuje na lokální wi-fi vysílače (model bohužel teď nevím). K němu pak mám připojený další wi-fi router tp-link tl-wr841nd, přes který doma šířím internet dál (kabelem a wi-fi). Chtěl bych se zeptat, jestli je vůbec možné nějak tenhle můj tp-link tl-wr841nd nastavit jako jakýsi bridge. Jelikož má dvě anténky, tak mě napadlo, jestli by jedna nešla nastavit na příjem netu (píchnul bych do ní ten koax s venkovní anténou) a tou druhou malou by to šířilo dál po baráku. Nevím jestli se vyjadřuji jasně, ale prostě bych chtěl vynechat ten původní modem/router od poskytovatele a používat jen jedno zařízení. Pokud by někdo fundovaný měl trochu času mi napsat jestli by to šlo, byl bych moc rád. Poskytovatel mi totiž chce hned nacpat něco nového za 2.000 Kč a to se mi úplně nechce. Předem díky za odpověď.

Předmět Autor Datum
ne, jako klienta ten router použít nemůžeš (leda bys jej vybavil DD-WRT nebo podobným alternativním…
touchwood 28.12.2015 14:45
touchwood
Ale jinak tady žádní síťaři nejsou :-D
JR_Ewing 28.12.2015 14:49
JR_Ewing
Ale jinak tady žádní síťaři nejsou je to deprese, když co tazatel, to nesplnitelný požadavek. pro…
lední brtník 28.12.2015 20:30
lední brtník
Aha, mno říkal jsem si, že to tak asi bude, ale i tak jsem se chtěl zeptat :-). Tak díky za objasněn…
Molnysh 28.12.2015 14:52
Molnysh
No, když už výměna, možná bych doporučil něco, co se nemusí výbec připojovat koaxem - nejlépe v dneš…
JR_Ewing 28.12.2015 14:48
JR_Ewing
To co si představuješ není proveditelné. Maximálně by šlo (pokud to firmware tvého routeru podporuje…
JoPe 28.12.2015 14:53
JoPe
No zkoušel jsem kouknout doma po jiném napájení, ale nic takového nemám. To je nějaký starý. Ale nev…
Molnysh 28.12.2015 15:04
Molnysh
A neslo by opsat nebo vyfotit stitek nebo alespon zarizeni? A mozna i fotka anteny by se sesla :-)
JR_Ewing 28.12.2015 15:08
JR_Ewing
Mě sem nějak nejde nahrát fotka, ale je to ieee 802.11 a/g access point RDAA-81 ( www.ipmedia.cz )
Molnysh 28.12.2015 18:28
Molnysh
Za adekvatni nahradu tady toho chteji dva tacy? Huh. Zarizeni za petikilo a nastaveni na 15 minut. K…
JR_Ewing 28.12.2015 18:56
JR_Ewing
To, že svítí některé kontrolky správnou funkci zdroje nezaručuje.
JoPe 28.12.2015 15:33
JoPe
Ja tipujem, ze ISP ta chce prehodit z 2.4 na 5GHz, takze na tych 2k musis pristupit. AJ keby si kupi… poslední
fleg 28.12.2015 21:11
fleg

ne, jako klienta ten router použít nemůžeš (leda bys jej vybavil DD-WRT nebo podobným alternativním firmwarem). Ale i v takovém případě zapomeň na to, že by tatáž krabička dělala zároveň i tvou domácí wifi. Ty dvě antény nejsou od dvou různých bezdrátových karet, ale fungují v tandemu v rámci jedné bezdrátové karty.

No, když už výměna, možná bych doporučil něco, co se nemusí výbec připojovat koaxem - nejlépe v dnešní době asi ubiquiti LiteBeam. To se ze střechy stahuje rovnou síťový kabel. Váš router má dvě antény, ale používá je obě pro svůj provoz. Jsou interně zapojené do jedné "wifi karty", takže nejdou oddělit, aby fungovala každá zlášť.

To co si představuješ není proveditelné. Maximálně by šlo (pokud to firmware tvého routeru podporuje), aby přijímal internet od poskytovatele a dál ho šířil po LAN. Ale k tomu by jsi také musel vědět, jaké bylo nastavení toho odešlého (IP adresa ...).
Nevíš typ toho routeru od poskytovatele? Často bývá odešlý jen napájecí zdroj. Zjisti jaké má parametry a podívej se, jestli nemáš nějaký co by se dal použít pro test (stejné výstupní napětí a stejný nebo vyšší výstupní proud).

No zkoušel jsem kouknout doma po jiném napájení, ale nic takového nemám. To je nějaký starý. Ale nevím jestli by to tím mohlo být, protože ten router svítí a blíká, jenom nefunguje příjem internetu (zhasla modrá kontrolka WAN nebo jak se to na tomhle jmenuje). IP Adresy původního bych možná i někde měl uložené, to by problém být neměl :-).

Za adekvatni nahradu tady toho chteji dva tacy? Huh. Zarizeni za petikilo a nastaveni na 15 minut. Kdyz opravdu prestrelim cenu instalace (nebot nastavit to proti stale stejne siti zvladne cvicena opice, antenu uz mate nasmerovanou a proverenou), tak 1000 korun na hodinu. Uf.. to jsem si myslel, ze jsem uz poznal lecos a nic me neprekvapi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru