Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Docela dost OT

Vím že to sem nepatří, ale nikde nemohu zjistit výši státního dluhu v r.1989, případně celou statistiku růstu mezi lety 1945-1989. Byl bych moc vděčný za informace i zdroj. Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/str_vyv oj_sd.html a neco uzasnyho dluh-CZ.htm
kmochna 27.04.2007 20:18
kmochna
Díky za zájem, ale to není přesně to co jsem potřeboval :-/ Tohle jsem objevil taky.
asitak 27.04.2007 20:29
asitak
ajaj moc se omlouvam sem to spatne precetl ty chces predrevolucni dluh - at hledam jak hledam nachaz…
kmochna 27.04.2007 20:32
kmochna
To bude tím, že v té době ten dluh skoro žádný nebyl. Spíš od nás plynuly prostředky do RVHP než aby…
Jan Fiala 27.04.2007 21:15
Jan Fiala
To bude tím, že v té době ten dluh skoro žádný nebyl. Správně. Dokonce Komnačové stát předávali Ofč…
Rce 27.04.2007 22:21
Rce
a slo by , pokud to neni tajny, okopcit prehled s cisilkama ? tohle by me vazne taky zajimalo ;-)
kmochna 27.04.2007 23:45
kmochna
budou ti k ničemu, pokud porovnáváš neporovnatelné. jak oceníš hodnotu fabriky, která vyráběla průmy…
lední brtník 28.04.2007 00:58
lední brtník
tesat do mramoru poslední
Ladislav_Malek 01.05.2007 21:26
Ladislav_Malek

budou ti k ničemu, pokud porovnáváš neporovnatelné.
jak oceníš hodnotu fabriky, která vyráběla průmyslové výrobky zas jen pro jiné fabriky, jen pro uzavřený trh rvhp bez šance uspět (zaplatit se) na normálním trhu, která odváděla 92% zisku do státního rozpočtu a do níž zpět nebylo 20-30 let téměř investováno? vydělávala, nebo měla obrovský vnitřní dluh na zastaralém zařízení?
a když vyráběla za cenu nulové ochrany životního prostředí i zdraví svých zaměstnanců - jak to oceníš v dluhu z ekologické zátěže, když většina těchto zaostalých paskvilů reálně nepřežila ani cizí konkurenci, ani "privatizaci".
ceny výrobků fabrik byly dlouhodobě centrálně stanovené, nejdůležitější ceny (suroviny, energie) byly dotované, a bez znalostí skutečných cen nákladů/vstupů je nezjistitelné jestli ta fabrika vlastně vydělává nebo žije na úkor jiných.
jak určíš ziskovot či ztrátovost celé takto takto zkriplované ekonomiky za ostnatým drátem?
můžeš dát jen na svoje dojmy:
-oficiání kurz dolaru byl něco kolem 7kč. aby se to zreálnilo s výkonem ekonomiky, rovnou se k tomu zavedl manipulační poplatek 300%. proto téměř neexistoval dovoz spotřebního zboží ze západu (kromě malé části do tuzexu), aby běžní obyvatelé nespotřebovávali nedostatkové devizy.
-v rvhp mezi socialistickými státy se platilo "převoditelným rublem". zdrojem dolarů ze světa byly z velké části platby za ruské suroviny, obchodovalo se za tuto teoretickou měnu. ani rusáci to nemohli dlouhodobě utáhnout, a vyhlásili přechod rvhp na dolar, tuším v r.88. tím byl trh rvhp do roka sám zlikvidován.
-fabriky pro udržení v chodu nebo pro sem tam pro plánované zavedení novější výroby potřebovaly stroje a náhradní díly ze západu. nějaké devizy dostaly přidělené (přes centrální státní banku). při výrobě zastaralých hnusných těžkých neprodejných krámů těžko mohly vydělat sobě či státu nové devizy - komouši pro ně vymysleli "burzu deviz", kde o nějaké přebytky mohly zas ty potřebné podniky dražit. když se cena nedostatkových dolarů (nutných třeba pro udržení mašin v chodu) vyšplhala na kurz 120, zas to zavřeli, to byl až příliš do očí bijící "úspěch" sicialistické ekonomiky.

proto nejde nijak rozumně porovnávat tehdejší uzavřenou, podvyživenou ekonomiku s dotovanými cenami, s okleštěným spotřebním trhem, a tržní ekonomiku založenou na přiznaných nákladech, s normálním volným zahraničním obchodem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru