Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s účty ve Windows 10 ?

... já chci účet Franta, složku franta a email frantisek.vomacka@gmail.com ...

Jak je libo, zde máš návod, jak vytvořit MS účet s libovolnou emailovou adresou.

Mimochodem - máš v tom slušnej zmatek.

Změním ho na lokální Frantík, ale tím ztratím přístup na email franta@outlook.cz, ovšem složka na PC se stále jmenuje franta

Samozřejmě, změnou na lokální účet si "odřízneš" přístup k emailovému účtu, to je snad jasné, ne?
Dále - ty jsi přejmenoval pouze název toho účtu (tj. jak se bude zobrazovat), nikoli účet (resp. profil) samotný (tj. pod čím ho najdeš na disku).

Když si založím účet frantisek.vomacka@outlook.cz a přidám k němu email frantisek.vomacka@gmail.com, tak z něj mám účet frantisek.vomacka@gmail.com

Ano, to je taky logické chování. Abys nemusel zbytečně měnit emaily, postupuj dle výše uvedeného návodu.

také nerozumím, jaký účet si mám ještě založit, aby byl Franta čistě uživatelský a všechno důležité nastavoval Admin. Takže ještě nějaký FrantaAdmin a jaký email k tomu?

Tak to už je totální úlet! Žádnýho FrantuAdmina nepotřebuješ!!
V dalším budu uvažovat pouze lokální účty, ať je to jednodušší a pochopíš princip.
Při instalaci Windows se automaticky vytvoří účet Administrator (někdo tomu říká admin, někdo správce, někdo třeba admoš, atd., atd.). Pod tímto účtem se budou provádět všechny operace, které vyžadují vyšší oprávnění, než má běžný uživatel. Proto je třeba nastavit tomuto účtu heslo, které nezná nikdo jiný, než oprávněný člověk (tedy Ty).
Při instalaci si také vytvoříš svůj uživatelský účet, s nímž budeš běžně pracovat. Můžeš založit i další účty osob, kteří budou mít přístup k PC. Pokud v některé chvíli budeš potřebovat udělat něco, na co běžný účet nemá oprávnění - předpokládejme instalaci nějakýho programu - máš v podstatě tři možnosti:
1. Přihlásit se jako Administrator a spustit instalaci
2. Na instalační program kliknout pravým tlačítkem a z kontextového menu vybrat "Spustit jako správce". Pak budeš muset zadat heslo administrátorskýho účtu
3. Instalační program normálně spustíš (dvojklik, Enter). Protože program bude potřebovat zapsat údaje někam, kam nemáš jako běžný uživatel přístup, zafunguje UAC a zeptá se tě, jestli má program potřebné akce provést pod administrátorským účtem. Pokud to povolíš, opět budeš muset zadat heslo. Pokud zamítneš, nic se neprovede. A protože ostatní uživatelé neznají heslo admina, nemohou provádět nic, na co nemají oprávnění.

Programy se standardně instalují do složky Program Files (nebo Program Files (x86)), čili k nim mají přístup všichni uživatelé na PC. Některé programy možná mají volbu, zda vytvořit ikonu na ploše pro všechny uživatele či jen pro daného uživatele, který zrovna spustil instalaci, ale to je jedno, ikonu pro spuštění můžeš uživatelům vytvořit ručně. Pokud ovšem se nějaký obskurní program nainstaluje do uživatelského profilu (a není jiné volby), budeš jej muset nainstalovat všem uživatelům - tj. postupně se přihlásíš na jejich účty a výše uvedeným postupem (bod 2 - spustit jako správce nebo bod 3 - elevece práv) spustíš u každého instalaci tohoto programu.
Jak je tomu u aplikací z MS Store netuším, programově se jim vyhýbám (stejně jako účtu u MS), ale mělo by to být podobné.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny