Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak spolehlivě určit fyzicky vadné sektory

Dobrý den,

můj systémový disk Hitachi Deskstar 7K1000.C (HDS721010CLA332) bude zanedlouho mít už 5 let, takže už má něco naběháno.
Asi před 2 týdny jsem dělal namátkové kontroly a pozastavil se nad S.M.A.R.T. hodnotami. Upřímně řečeno - čím více to zkoumám, tím více jsem zmatený a nevím, co si o tom vlastně myslet.
S.M.A.R.T. vykazuje vysokou hodnotu Reallocated Sector Count (262148) a k tomu 4 události přealokování. Když jsem na to tak koukal, nemohl jsem si pomoci (a nemohu stále),
ale ten počet vadných sektorů mi zkrátka přijde moc vysoký a "pěkný" na to, aby mi to působilo důvěryhodně. Proč pěkný? Protože hodnota je pouze o 4 větší než je mocnina 2^18 (262 144 barev, kupříkladu :-) ).
O 4 vyšší hodnota, 4 Reallocation Event Count. :-) Ale to jsou jen takové "úvahy"...

Dobrá, jako první mě napadlo si stáhnout přímo diagnostický nástroj výrobce - Hitachi Drive Fitness (Windows verze). Jenže ten nástroj můj disk vůbec nerozpoznal...
Tak jsem zkusil stáhnout HDTune a otestovat povrch -> bez jediné chyby.
Poté udělal oddech od jakéhokoli testování, pouze sledoval S.M.A.R.T. hodnoty, ty se dodnes vůbec nezměnily.

Napadlo mě, jestli to není jen nějaká chyba (programu ke čtení S.M.A.R.T), zkusil jsem tedy ještě nastartovat do Linuxu Mint, kde je aplikace Disky - zde jsou informace o oddílech. S.M.A.R.T., apod. Můj disk stručně "zhodnotil" jednou větou "Disk je v pořádku, 262 148 vadných sektorů".
Na druhou stranu - aplikace pro Windows - HDDLife ohodnotila disk 0 % spolu s obrovským červeným vykřičníkem, že má data jsou přímo kritickém ohrožení.

Při běžném používání však nezaznamenávám jediný problém - nečitelné soubory, chyby při zápisu i jakékoli jiné chyby s diskem přímo nesouvisející.

Četl jsem, že sektory se mohou poškodit i tím, že dojde k výpadku proudu (což je pravda, že se za tu dobu párkrát stalo). Sice by to mělo být ošetřené tím, že by disk měl mít dostatek nashromážděného proudu, případně využít energii točících se ploten k bezpečnému dokončení operací (a samozřejmě k "nouzovému" zaparkování hlav).
Vzhledem k tomu, že se stav zatím nijak nezhoršil, nemohlo se to stát právě třeba takhle jen jednorázově? Čili že v disku jako takovém není žádný problém, který by ho postupně zhoršoval,
ale že se vlivem výpadku proudu prostě jenom jednorázově narušil?
Co se vlastně v takové situaci s diskem stane? Když nad tím tak přemýšlím - teoreticky - z nedostatku proudu disk třeba nedokončí zápis. A tak i záznam je třeba nedokončený, špatně se zmagnetovalo konkrétní místo na disku, apod. Ale vyvolá to nutně fyzické nevratné poškození disku? Pokud ano - proč?
Nepomohl by tomu třeba nízkoúrovňový formát, kdy se celý disk přepíše nulami, znovu se natvoří stopy, atp.? Vynulují se tím i S.M.A.R.T. hodnoty? Pokud ne, dají se vynulovat, aby disk začal sám sebe odznovu diagnostikovat a vynutilo se použití i třeba skutečně vadných sektorů? Zamýšlel bych tím, že bych pozoroval, jestli se časem zase ve S.M.A.R.T. přibudou přemístěné sektory.

Taktéž mi přijde, že jsou alespoň 2 tábory lidí. Jedni tvrdí že kontrola povrchu byla možná směrodatná kdysi dávno, když byl disk ještě relativně jednoduché zařízení - dnes se má tedy řídit S.M.A.R.T. hodnotami. Druzí zase tvrdí, že S.M.A.R.T. hodnoty se mají brát s rezervou, neboť se jim nedá na 100 % věřit.
Kdo má pravdu spíš?
Není ještě nějaký "třetí" způsob diagnostiky HDD?


---prý text příspěvku příliš dlouhý, pokračování v dalším příspěvku---

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny