Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Po použití ROBOCOPY cílová složka zmizí!

Při použití příkazu ROBOCOPY Zdroj Cíl /MIR /XJ /R:0 /COPYALL jsem zjistil, že cílový adresář se zneviditelní. Zjistil jsem, že v na původním datovém logickém disku jsou jenom 2 "normální" datové soubory a pak je tam $RECYCLE.BIN a System Volume Information. Ten Systém Volume Information ani nelze pořádně ze zálohy smazat. Sice se mi to nějak povedlo po různých experimentech s přístupovými právy, ale ani pořádně nevím jak.

Co dělá Systém Volume Information na datovém disku a proč je pak cílový adresář neviditelný?

Předmět Autor Datum
Takže si odpovím sám, podle https://social.technet.microsoft.com/Forums/window s/en-US/8dcb6432-6ae0…
jege 14.02.2016 21:56
jege
je mi zdechlo číst help robocopy, nepoužívám ho. neuvádíš jak máš nastavený zdroj, jestli nějak filt…
lední brtník 14.02.2016 22:18
lední brtník
Přesný formát příkazu jsem popsal hned v úvodním dotazu, ale to není důležité, protože problém byl p…
jege 14.02.2016 22:32
jege
ještě jednou: neuvádíš jak máš nastavený zdroj. nikdo neví, proč máš potřebu zálohovat "Systém Volum…
lední brtník 15.02.2016 00:23
lední brtník
Je to jednoduché, byť k prvotnímu dotazu to nemá prakticky žádný význam. Známa mě poprosila zaktuali…
jege 15.02.2016 00:57
jege
t.j. kdyby se update systému nepovedl a potřeboval ses vrátit zpátky, že tato robocopy-kopie, která…
lední brtník 15.02.2016 07:18
lední brtník
Ne, pokud by se update nepovedl, tak se nainstaluje čistý W7 ke kterému má klíč a v datech si udělá… poslední
jege 15.02.2016 08:03
jege

Takže si odpovím sám, podle https://social.technet.microsoft.com/Forums/window s/en-US/8dcb6432-6ae0-4816-92e8-2599e5e638f5/roboc opy-hides-destination-directory?forum=w7itprogener al se tak děje proto, že při zkopírování souboru Systém Volume Information do složky se složka stane systémovou a skrytou. Lze to vyřešit přidáním klíče /A-: SH do příkazu ROBOCOPY při kopírování, který ale zruší systémový a skrytý atribut i u podsložek a souborů nebo použitím příkazu ATTRIB -A -S- -H Cíl po kopírování, který zruší systémový a skrytý atribut jenom u složky Cíl.

je mi zdechlo číst help robocopy, nepoužívám ho.
neuvádíš jak máš nastavený zdroj, jestli nějak filtruješ seznam adresářů - a vlastně je mi to jedno, zálohu disku dělám imagovacím softem, robocopy neřeším.

Co dělá Systém Volume Information na datovém disku

systémový adresář pro body obnovení je na všech pevných discích v pc.

Je to jednoduché, byť k prvotnímu dotazu to nemá prakticky žádný význam. Známa mě poprosila zaktualizovat NB s WIN7, protože je absolutní BFU a svůj NB má v dost zanedbaném stavu. Po prvotním zběžném osahaní systému - aktualizace a test antiviru, chkdsk a defragmentace, jsem zjistil, že na systému není jediná aktualizace Windows a že na NB je verze W7 Ultimate, byť na štítku je W7 Home. Bez zálohy si na další aktualizaci systému netroufnu, abych ji ho náhodou nějak nerozhodil nebo nedeaktivoval a jelikož se již delší dobu chystám na zálohu svých systémů a mám volný 1 TB externí disk, rozhodl jsem, že to vyzkouším s Robocopy, který jsem již předběžně studoval. Jelikož má na svém NB 2 logické disky - systémový C a datový D, zkusil jsem to nejdříve na menším D. Nemám čas zkoumat, co kde má a co mám zazálohovat a co ne, kapacita externího disku je několikrát větší, systémové soubory pro ni nejsou důležité, případná reinstalace by se stejně dělala od nuly, takže jsem jenom zkusil zkopírovat C a D do vlastních adresářů na externím disku s pomocí Robocopy.

t.j. kdyby se update systému nepovedl a potřeboval ses vrátit zpátky, že tato robocopy-kopie, která asi nebyla spuštěna pod účtem system, že je úplná a že k něčemu bude?
držím palce.
uživatelská data na d: s běžnými právy nejsou totéž co systémové adresáře na c: (+ možný externí boot oddílek)

fak jsi nikdy neslyšel o klonovacích programech pro image disku?

... jelikož se již delší dobu chystám na zálohu svých systémů

tak se příště vydej funkční cestou.
free: easeus todo backup, clonezilla, windowsí bitová kopie
placené: acronis true image, drive snapshot (jde automatizovat z příkazového řádku)

Ne, pokud by se update nepovedl, tak se nainstaluje čistý W7 ke kterému má klíč a v datech si udělá pořádek a potřebná nakopíruje zpět. Samozřejmě o rozdílu mezi kopírováním a klonováním vím, ale potřeboval jsem mít aspoň nějakou zálohu uživatelských dat a kopii s původní strukturou dat nějak důvěřuji víc než jednomu souboru klonovacího programu. Až si vyzkouším více způsobu kopírování/klonování, pak se rozhodnu, který mi nejvíce vyhovuje.

Ovšem cesta v tomto konkrétní případě asi nevede ani přes kopírování, ani přes klonování, jelikož času je málo, za cca 4-5 hod. si NB bere pryč a letí s nim na služební cestu, takže na nějaké pokusy s kopírováním/klonováním a znovuzprovozněním systému v případě nějakých problémů již prostě není dostatek času. Zkusím ještě zjistit více informací, co za systém tam vlastně má a buďto jej natvrdo zaktualizuji, děj se vůle Páně nebo se na to zatím vykašlu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru