Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ubuntu - málo místa na svazku "boot"

Čaute,

mám na PC operační systém Ubuntu 14.04 LTS a jak ke konci dubna vyjde nová verze 16.04 Xenial Xerus, chtěl bych přejít na ni. Mám celkem zabordelizovaný disk a když už na něm uklízím, spojím to aspoň s něčím příjemným - tou novou verzí systému.

A rovnou se už předem zeptám, ať potom nepochybím podobně, jako když jsem instaloval stávající vydání 14.04, jak postupovat při rozdělování disků na začátku instalace. Když jsem to nechal instalačku vyřešit automaticky za mě, moc chytré to nebylo, protože na mě při spuštění systému či po pokusu o aktualizaci vyskakují tabulky s hláškou, že na svazku "boot" je málo místa. Proto se zeptám, jak krok za krokem postupovat při rozdělení disku (nebo zvolení systému souborů nebo co to vlastně tehdy při té instalaci chtělo - už si to přesně nepamatuji) a jakou případně zvolit ideální velikost (HDD je o velikosti 500GB, takže raději na všechno nechám více jak méně). Možná se na mě sesypete, že šlo všechno řešit dodatečně i za chodu nainstalovaného systému, ale byl jsem prostě línej si na HDD uklidit dřív a na nějaké zvětšování partitionů či co prostě už nebyl prostor :-[

http://pc.poradna.net/file/view/25301-malo-mista-p  ng

A když už jsem v tom dotazování, když jsem ořezával snímek obrazovky ve Photofiltru, nacpaném do Ubuntu přes rozhraní Wine - pro mě jedinečný free soft na úpravu fotek a nerad bych volil jiný, jen mě v tom Linuxu lehce zlobí - napadlo mě se zeptat, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost při výběru oblasti, kdy rámeček pro výběr, ať už jakéhokoliv tvaru, dělá po zakliknutí a přejíždění myší tohle (kopíruje to pohyb myší od zakliknutí až po její puštění):

http://pc.poradna.net/file/view/25302-photofiltre-  png

Dělá mi to jak nejnovější verze Photofiltru, tak i ty jeho starší. Kdybyste mi s tím někdo poradili, bylo by to pak úplně tip-ťop.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny