Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dual Channel a AMD APU

Zdravím všechny

Nedávno jsem si pořídil notebook HP ProBook 6465b. Chtěl jsem ho jako náhradu za již přesluhující Lenovo T61 a stolní počítač na který se posledních pár měsíců jen prášilo. Je to moje první zkušenost s APU tudíž jsem byl mile překvapen relativní silou integrované grafiky ale červík v hlavě mi nedal a začal jsem koumat jak by se dal vylepšit. Samozřejmě že tak nějak chápu že po integrovaném a ještě navíc notebookovém řešení nemůžu chtít zázraky ale těch pár FPS v některých hrách by se mi hodilo. Na forech jsem se dočetl že výkon by mohlo navýšit vylepšení paměťi RAM a to konkrétně pořízení dvoukanálového setu pamětí, jelikož APU ze své podstaty nemá vlastní paměť a využívá systémovou. Ta běží v jednokanálu(Výrobce osadil pouze jeden jedinný slot, druhý je volný) tudíž její šířka je pouhých 64 bitů. To znamená i grafika má pouze 64 bitovou šířku což je dost bídné(Pokud jsem to dobře pochopil). Ze zkušeností z grafických karet stolních počítačů vím že pokud je šířka dvojnásobná, to jest oněch 128 bitů. na výkonu je to znát. Z toho vyplývají mé otázky směrem k Vám:

1)Jak velký bude nárůst výkonu při použití dvoukanálového zapojení?(I malé zlepšení se počítá, i kdyby se to neprojevilo stejně bych chtěl paměť rozšířit už kvůli perspektivě, chci aby notebook na mou práci dostačoval ještě minimálně rok dva bez výraznějších omezení)
2)Pokud zakoupím pouze jeden modul 4GB bude mi fungovat s tím co už je osazen z výroby?(Samsung, mám v plánu zakoupit Kingston).Díval jsem se na jejich parametry a jsou víceméně stejné jen výrobce a rychlost se liší. Budou spolupracovat bez problémů i za předpokladu že nová RAM bude rychlejší?Někde jsem četl že v takovém případě se obě paměti nastaví na parametry té slabší ale....jistota je jistota že :)

Děkuji za váš čas :)

Předmět Autor Datum
Dual Channel může klidně přinést i 30 % výkonu navíc. Pokud mají oba moduly stejné parametry, tak pr…
Wikan 29.03.2016 15:43
Wikan
Já si právě nejsem jistý jestli koupit kit dvou pamětí kde je jistota že budou fungovat, nebo se spo…
Haldir 29.03.2016 15:52
Haldir
Málem bych se zapomněl zeptat. Jaká značka pamětí je objektivně nejspolehlivější a nabízí nejlepší p…
Haldir 29.03.2016 15:54
Haldir
Tak zrovna Patrioty jsou ta lepší sorta. Kingston už není to co býval. Dobré ale drahé jsou Transcen…
touchwood 29.03.2016 16:34
touchwood
Ještě se chci zeptat, moje současné paměti mají časování CL9 ale většina nových pamětí má CL11. Znam…
Haldir 29.03.2016 19:05
Haldir
To je dost nepravděpodobné.
Wikan 29.03.2016 19:08
Wikan
Takže nakonec jsem podle konfigurátoru na stránkách Kingstonu(Což byl možná trochu nerozum ale byl j… poslední
Haldir 29.03.2016 21:24
Haldir
Ono se to projeví víceméně jenom na grafickém výkonu. Řešit poměr výkon/cena nemá u pamětí moc smysl…
Wikan 29.03.2016 15:59
Wikan
A bude dual channel fungovat i v případě že jedna paměť je oboustranná a druhá pouze jednostranná?
Haldir 29.03.2016 16:03
Haldir
Mohl byl. Ale čím budou paměti rozdílnější, tím roste pravděpodobnost, že DC fungovat nebude nebo to…
Wikan 29.03.2016 16:07
Wikan
No tady mimo jiné je psáno: http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display? docId=emr_na-c0290330…
mirha 29.03.2016 16:36
mirha

Dual Channel může klidně přinést i 30 % výkonu navíc.
Pokud mají oba moduly stejné parametry, tak pravděpodobně budou spolupracovat bez problémů, ale 100% se to zaručit nedá. Moduly s různou frekvencí budou pracovat na frekvenci toho pomalejšího, ale fungovat by měly.

Já si právě nejsem jistý jestli koupit kit dvou pamětí kde je jistota že budou fungovat, nebo se spolehnout na to co říkáš.

Takže výkon se opravdu projeví nejen na procesoru, potažmo propustnosti pamětí ale i na grafickém výkonu?

Málem bych se zapomněl zeptat. Jaká značka pamětí je objektivně nejspolehlivější a nabízí nejlepší poměr cena výkon? Zavrhl jsem značky jako Patriot, Zeppelin atd které nemají zrovna dobrou pověst. Zaujaly mě naopak značky jako Corsair,Kingston a Crucial :)

Tak zrovna Patrioty jsou ta lepší sorta. Kingston už není to co býval. Dobré ale drahé jsou Transcendy, špatný není ani Samsung (ten se ale v retailu neprodává).

Obecně lze poradit pro APU nákup kitu 2x RAM, ideálně s rychlostí 1866MHz a vyšší.

Takdy máš vliv DC na výkon: http://www.cnews.cz/clanky/amd-radeon-hd-7520g-vli v-pameti-ddr3-na-vykon-grafiky-test/strana/0/3

A tady srovnání vlivu rychlosti od Arg-a, který se tomu věnoval celkem dost: viewtopic.php

Ještě se chci zeptat, moje současné paměti mají časování CL9 ale většina nových pamětí má CL11. Znamená to tedy že po instalaci si BIOS(Tedy spíš EFI) sám nastaví větší časování? Možná to bude vypadat hloupě ale nemůže se stát že nastaví nižší a celé to pak bude nestabilní?

Takže nakonec jsem podle konfigurátoru na stránkách Kingstonu(Což byl možná trochu nerozum ale byl jsem ujištěn že tyto paměti do notebooku pasují a pojedou v něm jak mají) vybral tyto paměti:https://www.alza.cz/kingston-so-dimm-4gb-ddr3-1333 mhz-single-rank-d1470652.htm Zakoupil jsem pár takže budou plnit stejnou roli jako kdybych koupil celý kit? Touchwood zde doporučoval paměti s o něco vyšší frekvencí ale nejsem si zcela jist zda notebook takovou frekvenci podporuje, abych zbytečně nekoupil zbytečně rychlé paměti které by pak stejně běžely na nižší frekvenci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru